Napi hétezer lépés megtételét javasolják az egészségünk érdekében

A számokat a legtöbb ember könnyen meg tudja jegyezni, és mivel a testmozgás könnyen számszerűsíthető, ezért ezek a számok lehetnek a szimbólumai annak, hogy mennyi testmozgást kell végeznünk. Mindez a tudósok szerint fontos szerepet játszhat a közegészségügyben – írja az Origó.

Forrás: origo.hu2021. 09. 08. 14:36
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Számos kutatást folytattak már a témában

Ami a gyaloglást illeti, a legnyilvánvalóbb szám az a tízezer: ez a hosszú távon idealizált cél ahhoz, hogy elérjük az egészségünk javításához szükséges napi lépésszámot. Mindezt tudományos bizonyítékok is alátámasztják; az elmúlt években számos tanulmány kimutatta, hogy a napi több lépés megtétele összefügg a korai halál kockázatának csökkentésével. A szakemberek szerint természetesen minden elemzés kissé eltér, és nincs két egyforma csoport. 

Emiatt a tudósok folyamatosan friss felfedezéseket tesznek arra vonatkozóan, hogy az „x" lépés megtétele milyen hatással bír, valamint meghatározzák, hogy kinek és milyen előnyökkel járhat.

A területet feltáró legújabb tanulmányban Amanda Paluch, a Massachusettsi Egyetem fizikai aktivitás-epidemiológusa vezette csapat több mint 2000 középkorú (átlagéletkoruk alig haladta meg a 45 évet) férfi és nő csoportját követte nyomon, akik négy különböző amerikai városból származtak. Az önkéntesek egy mérőt viseltek, amely nyomon követte a napi lépésszámot és a lépések intenzitását ébrenlét közben.

A kísérlet még 2005-ben kezdődött, és a résztvevőket rendszeres időközönként, 2018-ig követték nyomon.

A JAMA Network Open tudományos szaklapban publikált tanulmány szerint míg a vizsgálat megfigyelési jellege azt jelenti, hogy a kutatók nem tudnak határozott következtetéseket levonni arról, hogy a gyaloglás hogyan (vagy nem) javította a kísérletben részt vevő emberek egészségét, azonosítani tudták az összefüggéseket az aktivitás szintje és az egészségügyi eredmények között.

Könnyen nyomon követhető mutatószámok

A tudósok a vizsgálat során arra jutottak, hogy azoknak az önkénteseknek, akik naponta legalább 7000 lépést tettek meg, körülbelül 50–70 százalékkal kisebb arányban kellett szembenézniük a korai halálozás kockázatával, mint azoknak, akik átlagosan kevesebb mint 7000 napi lépéssel zárták a napjukat. 

A tanulmány szerint önmagában a lépés intenzitása (a megtett lépések gyorsaságát mérve) nem volt hatással a mortalitásra.

A kutatók szerint a lakosság legkevésbé aktív körében a napi lépések mennyiségének növelése nyújthatja a legnagyobb védelmet a halálozással szemben, ám egy bizonyos pont után úgy tűnik, hogy az extra lépéseknek nincs jótékony hatása, legalábbis az adott eredményre.

A napi tízezernél több lépés megtétele nem járt a halálozási kockázat további csökkenésével – magyarázzák tanulmányukban a szakemberek, amit a ScienceAlert online tudományos portál idéz.

Míg az eredmények nagyjából megerősítik azt, amit a korábbi tanulmányokból már tudtunk a gyaloglás előnyeiről, az új, hétezer lépésre vonatkozó ajánlást minden bizonnyal könnyebb elérni, mint a tízezer lépést. 

A napi lépések egyszerű, könnyen nyomon követhető mutatószámok, és a napi több lépés megtétele jó módja lehet az egészség előmozdításának.

A hétezer lépés azonban valószínűleg nem az utolsó szám, amiről bizonyára hallani fogunk ebben a témában.

Az eredeti cikket ITT érheti el. 

Kiemelt kép: Pexels

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.