A futásról gyógytornász szemmel

Vége a nyárnak, a kánikulának, a szabadságoknak. A nagy melegben sokan nem szeretnek futni, a tapasztalatok szerint azonban ősszel hirtelen megnő a hobbifutók száma. Ha önt is érdekli a futás, ami egy remek test-karbantartó, állóképesség javító sport és egyben a legjobb kardió mozgás is, jó ha tud pár dolgot, amivel elkerülheti a sérüléseket és fájdalmakat – olvasható a Gyógyzóna cikkében.

Forrás: GYÓGYZÓNA2021. 10. 14. 11:28
FUTÁS Forrás: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A futással kapcsolatos praktikákról Hegedűs - Végh Zsófia gyógytornász ad néhány jótanácsot.

A cipő

A futás nem nagy befektetésekkel járó sport, úgy mint a lovaglás vagy a vitorlázás, ahol sokkal több felszerelésre van szükség. Ami a legfontosabb futásnál, az a cipő. Ez az egyetlen dolog, amit érdemes tudatosan kiválasztani, hiszen nagyon fontos, mit viselünk a lábadunkon. Ha nem megfelelő a cipő boltozata, illetve nincsen megfelelő alátámasztás és erőeloszlás, azzal több ízületedet is túlterhelheted.

Cipővásárlás előtt a legjobb megoldás a talpnyomáselemzés sportorvosnál vagy gyógytornásznál (lehetőleg járás közben végzett), amellyel megtudhatod milyen dőlésű a bokád és milyen lábbelire van szükséged.

Bemelegítés nélkül soha

Sokan gondolják azt, hogy a futás előtt nem szükséges a bemelegítés, mert a futás maga a bemelegítés. Ez nagyon rossz megközelítés. Érdemes belegondolni, mi történne, ha nagy lendülettel belefognánk egy 5 km-es távba, átlag sebességgel, hideg izmokkal. Szegény muszklik azt sem tudják, mi történik éppen velük és hogyan alkalmazkodjanak ilyen gyorsan. Könnyen sérülés lehet a vége. 

Bemelegítés hatására az izmokban több hajszálér nyílik meg, javul a keringés és javul az izmok oxigénellátottsága is. Szánjunk rá 10-15 percet!

Mozgassuk át ízületeinket, körözzünk velük. Fokozatosan növekvő intenzitással végezzünk dinamikus gyakorlatokat, majd egy kis futóiskolát, lassú kocogásból váltva rövid vágtákba.

A fokozatosság a lényeg

A nyári kihagyás után nem feltétlenül kell maratoni távval kezdeni. Az interneten megannyi edzésterv található arról, hogyan építsük fel a saját futóprogramunkat. Ha azonban bizonytalanok vagyunk, nyugodtan kérjük ki ebben is szakember véleményét, aki egyéni tervet készíthet kifejezetten ránk szabva.

Keresztedzés és pihenőnapok

A futáshoz is szükségünk van megfelelő törzsizomzatra ahhoz, hogy hatékonyan végezzük. Iktassunk be olyan napokat, amikor erősítő edzést végzünk, legyen ez saját testsúlyos vagy eszközös gyakorlatsor. A fogyáshoz sem elég a kardiózás, a futás, a súlyzós edzések fontosabbak a testsúly csökkentéséhez!

Ne feledkezzünk meg azokról a napokról sem, amikor csak a pihenésé a főszerep! A megfelelő regeneráció elengedhetetlen a fejlődéshez.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: PEXELS

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.