időjárás 17°C Nándor 2021. October 19.
logo

Munka közben tartson többször szünetet!

Forrás: GYÓGYZÓNA
2021.10.10. 10:11
Munka közben tartson többször szünetet!

Azt már az iskolából jól tudjuk, hogy limitált ideig fenntartható a figyelem az órákon. A negyvenöt perces oktatást nem véletlen követi a tizenöt perces szünet. Kanadai kutatók szerint a hivatali munkarend alatt is az időszakos, rendszeres munkahelyi szünetek hoznának jobb teljesítményt, a túlórák eredményeit is megelőzve – olvasható a Gyógyzóna cikkében.

Nem ma találták ki, hogy a gyakori és rendszeres szünetek jót tesznek a hatékonyságnak, a koncentrációnak és a kreativitásnak. Az elemzések egy 52-17-es szabályról beszélnek, azaz a napi munkaidő kihasználása a produktum szempontjából akkor lesz ideális, ha minden 52 percnyi munkát 17 perces pihenő követ.

Kell a szünet

A kanadai Torontó város egyetemének kutatói azt állítják, hogy az agynak korlátozott pszichológiai energiája van, ami szerint a folyamatos munkavégzésnél hatékonyabb a megfelelően ütemezett szünetekkel felépített munkarend. Az egész napos, szünetmentes munka feszültsége, az ebből fakadó kimerültség, a dolgozók és a munkaadók nem megfelelő szünetrendszere csökkenti a termelékenységet, a hatékonyságot. A kutatás eredményeit a Draugiem Group , egy, a hatékony foglalkoztatás és a munkavégzés szociális összefüggéseit vizsgáló vállalat is megerősítette. Egy időkövető termelékenységi alkalmazást használva végeztek kísérletet annak megállapítására, milyen munkavégzési szokásaik vannak a legtermelékenyebb alkalmazottaknak.

Üres polcok bánják az olcsó munkaerőt

Továbbra is üresek az élelmiszerüzletek polcai, és a benzinkutak ellátása is akadozik Nagy-Britanniában a krónius kamion- és teherautósofőr-hiány miatt. Ennek ellenére csak átmeneti intézkedés merült fel, a közép- és kelet európai munkavállalók tömeges beengedését kizárta Boris Johnson. A brit miniszterelnök ettől a sofőrök bérének emelkedését várja.

52-17

A legtermelékenyebb munkavállalók nem dolgozzák végig a bruttó munkaidőt, hanem rendszeres szünetekkel frissítik magukat. Az idő-termelékenység összevetés szerint a legideálisabb, és ezzel a leghatékonyabb rendszer, ha 52 percnyi munkát 17 perc szünet követ. Ez annyit jelent, hogy bár a bruttó 8 órás munkaidőből csak 6,9 órát tölt tényleges munkával az alkalmazott, a nettó munkaidő sokkal hatékonyabb, mintha a 8 órára még 2-3 órát ráhúzna.

Okosan a szünettel is

A The Muse című lapban közzétett tanulmány rámutatott arra, hogy az 52 perc 17 perc szabálya alapján az intenzív munkavégzés után az agy a pihenőidő alatt felfrissül, feltöltődik, felkészül a következő munkavégzési időtaramra. A szünet ráadásul akkor hatásos, ha a munkavállaló más környezetben tölti el azt, nem a gépe mellett, nem a leveleit nézegetve, nem közösségi média oldalakon lógva. A sétálás, a beszélgetés, de még egy könyv olvasása is alkalmas arra, hogy a 17 perces szünetben pihenjen, másra fókuszáljon az agy.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.
Borítókép: Pexels