Munka közben tartson többször szünetet!

Azt már az iskolából jól tudjuk, hogy limitált ideig fenntartható a figyelem az órákon. A negyvenöt perces oktatást nem véletlen követi a tizenöt perces szünet. Kanadai kutatók szerint a hivatali munkarend alatt is az időszakos, rendszeres munkahelyi szünetek hoznának jobb teljesítményt, a túlórák eredményeit is megelőzve – olvasható a Gyógyzóna cikkében.

Forrás: GYÓGYZÓNA2021. 10. 10. 10:11
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem ma találták ki, hogy a gyakori és rendszeres szünetek jót tesznek a hatékonyságnak, a koncentrációnak és a kreativitásnak. Az elemzések egy 52-17-es szabályról beszélnek, azaz a napi munkaidő kihasználása a produktum szempontjából akkor lesz ideális, ha minden 52 percnyi munkát 17 perces pihenő követ.

Kell a szünet

A kanadai Torontó város egyetemének kutatói azt állítják, hogy az agynak korlátozott pszichológiai energiája van, ami szerint a folyamatos munkavégzésnél hatékonyabb a megfelelően ütemezett szünetekkel felépített munkarend. Az egész napos, szünetmentes munka feszültsége, az ebből fakadó kimerültség, a dolgozók és a munkaadók nem megfelelő szünetrendszere csökkenti a termelékenységet, a hatékonyságot. A kutatás eredményeit a Draugiem Group , egy, a hatékony foglalkoztatás és a munkavégzés szociális összefüggéseit vizsgáló vállalat is megerősítette. Egy időkövető termelékenységi alkalmazást használva végeztek kísérletet annak megállapítására, milyen munkavégzési szokásaik vannak a legtermelékenyebb alkalmazottaknak.

52-17

A legtermelékenyebb munkavállalók nem dolgozzák végig a bruttó munkaidőt, hanem rendszeres szünetekkel frissítik magukat. Az idő-termelékenység összevetés szerint a legideálisabb, és ezzel a leghatékonyabb rendszer, ha 52 percnyi munkát 17 perc szünet követ. Ez annyit jelent, hogy bár a bruttó 8 órás munkaidőből csak 6,9 órát tölt tényleges munkával az alkalmazott, a nettó munkaidő sokkal hatékonyabb, mintha a 8 órára még 2-3 órát ráhúzna.

Okosan a szünettel is

A The Muse című lapban közzétett tanulmány rámutatott arra, hogy az 52 perc 17 perc szabálya alapján az intenzív munkavégzés után az agy a pihenőidő alatt felfrissül, feltöltődik, felkészül a következő munkavégzési időtaramra. A szünet ráadásul akkor hatásos, ha a munkavállaló más környezetben tölti el azt, nem a gépe mellett, nem a leveleit nézegetve, nem közösségi média oldalakon lógva. A sétálás, a beszélgetés, de még egy könyv olvasása is alkalmas arra, hogy a 17 perces szünetben pihenjen, másra fókuszáljon az agy.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.
Borítókép: Pexels

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.