Szájápolási kisokos: hogyan előzhető meg a fogszuvasodás?

A megfelelő szájhigiéné kéz a kézben jár az egészséges szájjal és fogakkal, sőt testünk egészének állapotát is befolyásolja. A rossz szájhigiénia hatásai a fogszuvasodástól a fogíny- és fogágygyulladásig, és legrosszabb esetben a fogak elvesztéséig terjednek.

Forrás: Diéta és Fitnesz2021. 11. 26. 7:57
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerencsére a megfelelő szájápolás – beleértve a fogak helyes és rendszeres tisztítását – megelőzheti a legtöbb ilyen problémát, és már egészen apró változtatásokkal is javíthatjuk fogaink egészségét. Nézzük, mit tehetünk, hogy elkerüljük az egyik leggyakoribb népbetegséget, a fogszuvasodást – olvasható a Diétaésfitnesz.hu cikkében.

MEGFELELŐ FOGTISZTÍTÁS

A fogszuvasodás korai jelei közé tartozik a harapáskor fellépő fájdalom, valamint a fogak érzékenysége vagy fájdalma. Ha az elfogyasztott ételekben és italokban lévő szénhidrátok nem tisztulnak ki rendszeresen a fogakból, akkor táptalajt biztosítanak a fogszuvasodást okozó baktériumoknak. Ezek a baktériumok evés után húsz percen belül elkezdhetnek lepedéket képezni a fogakon, ezért, ha gyakran falatozgat, érdemes a fogait is gyakrabban tisztítania mint naponta kétszer.

HASZNÁLJON ELEKTROMOS FOGKEFÉT!

Az elektromos fogkefék bizonyítottan hatékonyabban távolítják el a lepedéket a fogakról és fogínyről. Kétféle technológia közül választhatunk: szónikus vagy mágneses elektromos fogkefe. A mágneses technológiának, a mikrorezgéseknek, valamint a kerek fogkefefej rezgő-forgó mozgásának köszönhetően az elektromos fogkefék akár 48 százalékkal több lepedéket képesek eltávolítani, mint egy szónikus fogkefe.

A FOGKEFÉN TÚL…

A megfelelő fogmosás mellett használjon rendszeresen fogselymet, szájöblítőt, és ha teheti, évente egyszer keresse fel fogorvosát, hogy időben észleljen minden problémát, mielőtt azok súlyossá válnának. Mindezek mellett nem árt, ha bizonyos életmódbeli szokásain is változtat, amelyek elősegíthetik fogainak tisztán tartását és szájüregének egészségét. A megfelelő táplálkozás fontos szerepet játszik a fogak, az íny és a száj egészségében és tisztaságában.

TÁPLÁLKOZÁSI TIPPEK

  • Kevesebb szénsavas üdítő, kávé és alkohol! Ezek az italok nemcsak a fogak elszíneződését okozhatják, de magas foszforszintjük kimerítheti a szervezet kalciumszintjét.
  • Több csapvíz! Ha a palackozott ásványvíz a fő ivóvízforrás, hiányt szenvedhet a csapvízben található fluoridban, amelynek bomlásmegelőző előnyei vannak.
  • Figyeljen az étrendjére! Népszerűségük ellenére az alacsony szénhidráttartalmú diéták rossz leheletet okozhatnak. A kiegyensúlyozott, fogászatilag is egészséges táplálkozás továbbá segíthet csökkenteni a fogszuvasodást.
  • Növelje a kalciumbevitelt! Már 20 éves koruk után a férfiak és a nők egyaránt több csonttömeget veszítenek, mint amennyi kifejlődik, ezért fontos az elvesztett kalcium helyreállítása napi pótlással, valamint magas kalciumtartalmú gyümölcsök és zöldségek fogyasztásával. Ezek az ételek a sav felhalmozódását is segítenek csökkenteni a nyálban.
  • Fontos a vitaminbevitel! Szedjen naponta C- és D-vitamint, mert ezek a vitaminok elősegítik az egészséges szájban található ásványi anyagok, például a kalcium és a foszfor felszívódását, amelyek támogatják a csont- és ínyszövetet, és egészségesen tartják azt.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.