Cserépkályha-kisokos: több hiba is van a képen!

A cserépkályhában a tüzet nem úgy kell rakni, mint egy lobogó tábortűzhöz, de még csak nem is úgy, mint egy kandallóba. A tűzoltók megmondják, hogyan kell, mert ők nemcsak az oltásban profik, de a megfelelő tüzeléshez is értenek. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közösségi oldalán hasznos tanácsokat találunk arra, hogy elkerüljük a baleseteket, és még a fűtés hatásfokával is minden rendben lesz – írja a Híradó.hu.

Forrás: Hirado.hu2022. 01. 27. 17:05
Fotó: Lakatos Lilla
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A cserépkályha-kisokoshoz illusztrációnak kiválasztottak egy tipikus szobabelsőt és azon keresztül mutatnak rá az esetleges hibákra. Mert nem elég, ha egy gyönyörű cserépkályha tavasztól őszig a lakás ékessége, de amikor az első befűtésre sor kerül, akkor tanácsos elpakolni mellőle és a tetejéről is. Ennek két oka is van, a kályha öntöttvas ajtajának nyitásakor kipattanhat egy szikra, amitől tüzet foghatnak a közelében álló bútorok. De az se mindegy, hogy a melege akadálytalanul tud-e terjedni a szobában.

  • A fűtés módjáról elárulják, hogy – ha már ég – nem kell folyton rárakni, mint a kandallónál, hanem érdemes egyszer befűteni és aztán a megfelelő mennyiségű levegő beállításával optimálisra állítani az égést.
  • „Egyszerre tegyük be a tüzelőt!” – szól az első tanács. Ne túl sokat, mert „nem szép, amikor robban”. Vastagabb hasábok alulra vagy hátra, vékonyabbak előre vagy felülre!
  • Száraz legyen az a fa! De nagyon! És kemény is, azaz: lehetőleg tölgy. Különösen a csertölgy megfelelő vagy a bükk, az akác, vagy a gyertyán.
  • Ha a tűz színe sárgásvörös, az azt jelenti nincs elég levegő az égéshez, állítani kell a levegőadagolón, amíg a lángok kékes színűek nem lesznek.
  • Aki eddig eljutott, az célhoz is ért, vagyis nem kell nyitogatni a kályha ajtaját. Az izzó parazsat sincs okunk piszkálni. A kályhát ezután ráér 12 óra múlva begyújtani újra.
  • A tűzoltók a környezetvédelemre gondolva azt tanácsolják, ne itt égessük el a színes magazinokat vagy szórólapokat.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Facebook)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.