Ezt a 9 hibát szinte mindenki elköveti a konyhában

Még a legrutinosabb szakáccsal is előfordulhatnak konyhai bakik, melyek a minőség rovására mehetnek.

Forrás: Ripost.hu2022. 02. 09. 18:19
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

1. Egyenesen a hűtőből kerül a pultra a hús

A legtöbben a fagyasztóból máris viszik feldolgozásra a húst, és amint kiengedett, máris sütni-főzni kezdik. Ám ez azért hatalmas hiba, mert ha fagyott maradt, akár csak egy kicsit is a hús, akkor nyers maradhat a közepe a sütés-főzés során. Ráadásul, ha sült húst készít, akkor hiába engedett ki tökéletesen az alapanyag, érdemes megvárni, hogy szoba-hőmérsékletűre melegedjen – hiszen a jéghidegen sütött hús rágós lehet. Érdemes a hűtőben kiengedni a húsokat az elkészítés előtt 24 órával. A hirtelen sült húsok alapanyagát érdemes szobahőmérsékleten pácolni, így tökéletes lesz az állag sütés után.

2. Egy kés minden művelethez

Bár minden konyhai művelethez létezik külön kés, sokan egyetlenegyet használnak – méghozzá azért, mert szeretnek vele dolgozni és jó a minősége. Emiatt azonban lassabban halad az alapanyagok feldolgozása. Érdemes inkább mindenfajta késből egy-egy jó minőségűt beszerezni. Legyen egy nagyobb a hús vágásához, a zöldségekhez, szárnyasokhoz és gyümölcsökhöz egy kisebb, a kenyérszeleteléshez pedig egy hosszú pengéjű recés.

3. Tilos kevergetni a rizst

A rizs akkor a legfinomabb, ha főzés közben nem piszkáljuk. A fedőt nem szabad emelgetni, és a rizst sem kell kavargatni. A keverés miatt több keményítő oldódik ki a főzővízbe, ráadásul töröttek lesznek a rizsszemek. Felesleges ellenőrizni, hogy megfőtt-e a rizs, a megfelelő technikával tökéletes lesz: egy csésze víz jusson fél csésze rizsre, és addig kell főzni fedő alatt, míg elpárolog a leve.

4. Nem lehet egyből felszeletelni a húst

Lehet akármilyen mennyei egy sült hús, pillanatok alatt tönkretehetjük, ha még forrón felvágjuk. Így ugyanis a szaft kifolyik a belsejéből, és a végeredmény kevésbé lesz omlós. Pár percet mindig pihentessük a frissen sült húsokat, hogy mindenhol átjárja a szaft.

Fotó: Pexels

5. Nem jó mindenhez a napraforgóolaj

A legtöbb háztartásban a napraforgóolaj mellett egy kisebb üveg extra szűz olívaolaj is megtalálható, a magyar konyhában pedig szinte kötelező alapanyag a sertészsír. Nem mindegy azonban, hogy mikor melyiket használjuk: az olívaolaj a kis lángon sült ételek ízét emeli ki, és különösen finomak tőle a párolt zöldségek. A napraforgóolaj a hirtelen sült ételekhez passzol, a sertészsír pedig a hagyományos magyar fogásokat teszi felejthetetlenné.

6. Túl hideg a serpenyő

Gyakori hiba, hogy még nem elég forró az olaj, amikor elkezdjük a sütést. Emiatt a tésztafélék magukba szívják a zsiradékot, és túl azon, hogy egészségtelenek lesznek, az ízük sem olyan finom, mintha forró olajban vagy zsírban sütöttük volna. A sült hús pedig olyan lesz, mint a bocskortalp, ha túl hidegen indítjuk a sütést.

7. Elmarad a kóstolgatás

Van, aki elfelejti, más higiéniai okok miatt nem szeret kóstolni, de akadnak olyanok is, akik bíznak a receptben. Pedig kóstolás nélkül nincs tökéletes étel. Bármit is készítünk, érdemes néha ellenőrizni, hiányzik-e még valami a fazékból.

8. Olaj a tészta mellé

A konyhai bakik közül a leggyakoribb a tészta főzővizébe öntött étolaj. Sokan azért adnak hozzá egy-két evőkanállal, hogy a tészta ne tapadjon össze. Való igaz, hogy nem fog,de emiatt a tészta nehezebb lesz, és nem tapad rá tálalás után a szósz.

9. A mosogatóba kerül a tészta főzővize

Legtöbben eleve a mosogató felett szűrik a tésztát, és a főzővíz a lefolyóba távozik. Pedig rengeteg mindenre fel lehet használni, például a tésztához készített szósz sokkal finomabb és sűrűbb lesz, ha a kerül bele a főzővízből. 

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels) 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.