Az ásványi anyagok szerepe a sportolásban

Versenysport esetén az ásványianyag-szükséglet nő, hiszen többségük kulcsszerepet tölt be az energiatermelés folyamatában.

Forrás: Csupasport.hu2022. 05. 27. 9:39
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sportoló tápanyagszükségletét a terhelés gyakorisága, intenzitása és tartóssága jelentősen befolyásolja, azonban az alapot – sportágtól függetlenül – a kiegyensúlyozott táplálkozás szolgáltatja – derül ki a csupasport.hu cikkéből.

A megfelelő ásványianyag-bevitelhez hozzájárul, ha folyadékpótlásként az ásványvizet választjuk, az egyoldalú tápanyagbevitel elkerülése érdekében azonban fontos, hogy a különböző fajtákat bizonyos időközönként váltakozva fogyasszuk. Az izotóniás italok kifejezetten szükségszerűek a hosszabb ideig tartó vagy nagyobb távú edzések és versenyek esetén, hiszen hatékonyan tudják pótolni a sportolás közben elvesztett folyadék-, szénhidrát-, vitamin- és elektrolitmennyiséget. Ilyenek a boltokban kapható sportitalok, amelyet akár otthon is el tudunk magunknak készíteni.

A táplálkozással bevitt ásványianyag-mennyiséget tekintve fontos alap a kiegyensúlyozott és vegyes táplálkozás, vagyis a növényi és az állati eredetű nyersanyagok megfelelő arányú bevitele.

Az egyoldalú táplálkozás, például a szakértelem nélkül folytatott vegán táplálkozás kifejezetten veszélyes lehet a verseny- és szabadidős sportolóknak az elégtelen vas- és kálciumbevitel miatt. A megfelelő tápanyag-ellátottság érdekében az étrend-kiegészítő(k) szedése is indokolt lehet bizonyos esetekben. Az ásványi anyagok leggazdagabb forrásai a zöldségek és a száraz hüvelyesek, a gyümölcsök és az olajos magvak, a különböző gabonafélék, a tej és tejtermékek, húsok, halak és a tojás.

Az ásványianyag-tartalom megőrzése érdekében a hagyományos, vízben főzés helyett javasolt gőzben, párolóbetét használatával párolni a zöldségeket.

Ellenkező esetben érdemes a főzővizet később, például levesalapként felhasználni.

A sportoláskor, az izzadással nátriumot veszítünk. A nátrium az ideg- és izomműködésben vesz részt, napi beviteli ajánlása 6-10 g sportolók esetében. A kálium az ideg- és az izomműködés mellett a folyadék- és ionháztartás, valamint a savbázis-egyensúlyért is felel, a napi bevitel sportolóknál 4,7 g vagy afeletti. A magnéziumnak a fehérje- és szénhidrát-anyagcserében van fontos szerepe, emellett a megfelelő ideg- és izomműködéshez is hozzájárul. A szükséglet erő- és gyorserő-sportágakban napi 500-600 mg, állóképességi sportágak esetén 400-600 mg. A kalcium legjobb forrása a tej és a tejtermékek, javasolt beviteli mennyisége 1300-1500 mg naponta. A növényi vas – a kalcium növényi forrásaihoz hasonlóan – rosszabbul szívódik fel, mint az állati eredetű nyersanyagokban található forma. A vasszükséglet sportolás esetén 15-20 mg-ra ugrik.

Táplálkozásunk során a felsoroltakon kívül természetesen jóval több ásványi anyagot juttatunk be szervezetünkbe, ilyen például a csont- és a porcszövetben előforduló szilícium, a fehérje-, zsír- és szénhidrát-anyagcserében részt vevő cink vagy a szabadgyökök elleni védekezésben kulcsfontosságú szelén.

Fontos hangsúlyozni azonban, hogy

az étrend-kiegészítőkkel biztosított extra mértékű ásványianyag-felvétel nem vezet közvetlenül a teljesítmény fokozásához.

Mivel táplálkozásunk individuális, a javasolt ásványianyag-beviteli mennyiségek is egyénre szabottak, amelyeknek meghatározásához ajánlott a témában jártas dietetikus szaktudását igénybe venni.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.