Miért nem elég hatékonyak a munkahelyi videóhívások?

A Covid–19 kényszerűen felgyorsította vírust megelőzően évtizedek óta tartó átállást az otthoni munkavégzésre. A Nature tudományos folyóiratban megjelent 2021-es felmérésben az egyesült államokbeli alkalmazottak 75 százaléka számolt be arról, hogy a távmunkát előnyben részesíti hetente legalább egy munkanapon. További kutatások becsélései szerint az Egyesült Államokban a munkanapok 20 százalékát otthon töltik majd a világjárvány befejeztével.

Forrás: Nature, CNN Health2022. 05. 10. 10:14
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A személyes érintkezéstől való eltávolodás számos új kutatásoknak szolgált alapjául, amelyek a home office-ban végzett munka hátrányait kutatják. Megfigyelték, hogy a videókonferenciás csapatmegbeszélések jelentősen kevésbé inspirálják, sőt esetenként gátolják a kreativitást és a termékeny ötletelést.

Négy éven keresztül vizsgálták a kutatók, hogy milyen hatással vannak a virtuális értekezletek egy munkahelyi team kohéziójára és az innovatív ötletek generálásra.

A  home office hatékonyságát vizsgáló kutatáshoz egyetemi hallgatókat és alkalmazottakat toboroztak, akiknek párokban kellett személyesen, illetve virtuálisan dolgozniuk a feladatokon. A feladatok során új felhasználási módokat találtak ki mindennapi dolgokhoz, mint például buborékfóliához és frizbihez, és minden szobában ugyanaz az öt elem volt.

Amikor innovációt indítunk, el kell térnünk a meglévő megoldásoktól, és új ötletekkel kell előállnunk azáltal, hogy nagy vonalakban, a meglévő ismereteinkből, gyakorlati tudásunkból merítünk. Az ismert tárgyak alternatív módon való felhasználása ugyanezt a pszichológiai folyamatot követeli meg

magyarázta Melanie Brucks a Columbia Business School adjunktusa és a Nature tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerzője.

Az egyes párosok teljesítményét aszerint osztályozták, hogy hány ötlettel álltak elő, valamint az ötleteik újszerűsége és értéke szerint rangsorolták az eredményeket. Emellett a kutatók szemkövető szoftvert is használtak, amely kimutatta, hogy a virtuális konferencia résztvevői több időt töltöttek azzal, hogy közvetlenül a partnerüket nézzék, minthogy körbenéztek volna a szobában. Sőt, a videokonferencián részt vevő párok kevésbé emlékeztek a környezetükre, szemben azokkal, akik személyesen találkoztak.

Ez a vizuális fókusz a képernyőn beszűkíti a megismerést. Más szóval, az emberek jobban összpontosítanak a videókonferencia során, ami árt a széles körű, kiterjedt ötletgenerálási gondolatfolyamatnak

– mondta Brucks hozzátéve, hogy az emberek gyakran a környezetükből merítenek ihletet és új ötleteket. A képernyőn keresztül történő interakció pedig akaratlanul is olyan módon szűkíti a figyelmet, ami csökkenti az újszerű ötletek kigondolását.

Az eredményeket megismételték egy hasonló, de nagyobb kísérletben a laboratóriumon kívül

Öt országból mintegy 1500 mérnök vett részt a kutatásban, akik egy távközlési vállalatnál dolgoztak. A résztvevőket véletlenszerűen állították párokba és szintén személyesen vagy online értekezlet formájában kellett csapatban különböző feladatokat megoldani. Arra kérték őket, hogy készítsenek termékötleteket, és válasszanak egyet, amelyet új termékként javasolnak a cég számára.

A tanulmány megállapította, hogy személyesen könnyebb volt az ötletelés, mint a home office-ban végzett munka során (Fotó: Pexels)

Bruck szerint az eredmények hasonlóak, bár a gyakorlat összetettebb volt, mint a laboratóriumi teszt, a mérnökök ismerték egymást, és rendszeres használói voltak a videókonferencia-szoftvernek az otthoni munkavégzések során. 

A kutatás arra kereste a választ, hogy vajon változtat-e az eredményeken, ha a résztvevők ismerik egymást, illetve rendszeresen vesznek részt online értekezleteken.

A tanulmány megállapította, hogy a videóhívás nem akadályozta a munka során folytatott együttműködést. Míg személyesen könnyebb volt az ötletelés, ez nem változtatta meg a kreatív ötletek kritikus értékelésének képességét, például a legjobb ötlet kiválasztását a készletből

 – mondta Bruck.

A kreatív gondolkozás és a Zoom nem összeegyeztethetetlen

Ellen Langer, a Harvard Egyetem pszichológia professzora szerint az új kutatás fontos első lépés, de

hiba lenne azt a következtetést levonni, hogy a kreatív gondolkozás és a videóhívás összeegyeztethetetlen.

Az, hogy hatékonyak vagyunk-e a Zoom használata közben, függ feladattól is és attól is, hogy alapvetően mennyire vagyunk kreatívak.

mondta Langer, aki nem vett részt a kutatásban. A frizbi felhasználási területeinek generálása és a konfliktuskezelés újszerű módjainak alkalmazása nem ugyanaz.

Talán sokan közülünk gyorsabban szerzünk barátokat személyesen, mint a Zoomon keresztül, és a kreatív gondolkozás virágzik, ha nyugodtak vagyunk. De amikor otthonról Zoomolunk, az emberek valószínűleg nyugodtabbak, mint egy kísérlet során 

– tette hozzá. A szakértő szerint a menedzsereknek nem kell rohanni, hogy az embereket visszatereljék az irodába, de érdemes lehet személyesen is ötletbörzeket tartani.

Bár a különbségek jelentősnek tűnnek, egyelőre ez az egyetlen tanulmány a témában. Kijelenthető, hogy a munkahelytől is függhet az eredmény

 – ezzel indokolta, hogy 

az eredmények alapján nem lenne szükségszerű duplájára emelni a személyes találkozók mennyiségét, amennyiben ez azzal jár, hogy az emberek többségének kétszer annyi időt kellene ingázással tölteni, ami szintén frusztrációt okoz és negatív hatással van a kreatív gondolkozásra. 

Az egyensúly mint mindig, ebben az esetben is kulcsfontosságú lehet.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.