időjárás 13°C Jeromos 2022. szeptember 30.
logo

Kevésbé tartanak a munkavállalók a digitalizációtól

Nagy Kristóf
2022.05.08. 07:31 2022.05.08. 08:11
Kevésbé tartanak a munkavállalók a digitalizációtól

Az otthoni, majd a hibrid munkavégzés térnyerésével átalakult a munkavállalók hozzáállása a rugalmas munkarendtől szinte elválaszthatatlan digitalizációhoz és a munkafolyamatok automatizálásához. A járvány okozta gyors változások, elsősorban az otthoni munkavégzés megszervezése felgyorsította a vállalatok digitalizációját. 

A tapasztalatok szerint azok a munkavállalók elégedettek az algoritmusalapú, sok esetben emberi beavatkozással már nem befolyásolható, automatizált folyamatokkal, akiknek ezzel az adminisztrációs tevékenységük csökken jelentősen. Sokaknak ugyanakkor komoly nehézségeket okoz az egységesítés.

A munkáltatók többsége lemarad a digitalizáció valós lehetőségeiről. A hibrid munkavégzés széles körben elterjedt, ezzel szemben a munkafolyamatok automatizálásával és az irodaépületek korszerűsítésével kevésbé foglalkoznak a gazdasági szereplők – derül ki a digitális munkahelyek innovatív kialakítását támogató, tokiói központú Rioch friss nemzetközi felméréséből.

Jelenleg az irodai dolgozók mindössze 11 százaléka fér hozzá a munkafolyamatok automatizálását segítő eszközökhöz, ám közel hetven százalékuk szerint hatékonyabbak lennének ezekkel az újításokkal. A legtöbb alkalmazott, a megkérdezettek 44 százaléka arról számolt be, hogy az elmúlt egy évben nem hajtott végre foglalkoztatójuk olyan beruházást, amely elősegítette volna a munkafolyamatok automatizálását.

Az automatizálódó folyamatokat összességében a legtöbb munkavállaló a korábbi félelmek ellenére jól fogadta. Számos vállalkozásnál viszont a rosszul sikerült digitális átállás okoz problémát. Részben azért, mert összességé­ben nagyobb munkaerőigénnyel járt az átállás, részben pedig azért, mert az alkalmazottak nehezen fogadták el az automatizált, algoritmusalapú megoldásokat vagy szakmai felkészültségük nem volt elegendő a gyors alkalmazkodáshoz.

Az algoritmusok hátránya, hogy a sztenderd folyamatokra korlátozottan van ráhatása a munkavállalónak, így sok esetben pont a folyamatok egyszerűsítése teszi rugalmatlanná a rendszert. Mára ugyanakkor tényként kezelhető, hogy az a cég, amelyik nem áll át az automata, digitális rendszerekre, lemarad a versenyben. A szakértők arra is figyelmeztetnek, hogy az algoritmusalapú megoldások elválaszthatatlan részei a hatékonyan szervezett hibrid munkavégzésnek, amely világszerte kiszorítja, elavulttá teszi a folyamatos munkahelyi jelenlétet.

Magyarország sem kivétel, hazánkban is a hibrid munkavégzés nyer teret. A Profession.hu a friss elemzésében rámutatott, hogy a járvány előtt a nemzetközi átlaghoz képest jelentős lemaradásban voltunk a távmunkavégzésben. 

A járvány idején a munkavállalók gyorsan megkedvelték az otthoni munkavégzést, ám megmaradt az igény a személyes munkahelyi jelenlétre is. Napjainkra a munkáltatók egyre nagyobb része idehaza is a hibrid munkavégzést tekinti általánosnak.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Kurucz Árpád)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.