Fenntarthatóság és közérdek – erre épül az új közgazdaságtan

A Magyar Nemzeti Bank megjelentette első globális vitairatát, melyet 43 szerző jegyez. A kiadvány angolul és kínaiul is olvasható.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 05. 07. 16:08
Budapest, 2022. május 7. Az Új fenntartható közgazdaságtan - globális vitairat címû kiadvány az ünnepélyes bemutatóján, a Nagy könyvünnep és kortárs mûvészeti kiállítás elnevezésû rendezvényen az MNB konferencia-központjában 2022. május 7-én. MTI/Soós Lajos Fotó: Soós Lajos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új fenntartható közgazdaságtan címmel adta ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a könyvet, melynek bemutatóján Matolcsy György jegybankelnök és az MNB alelnökei egyaránt beszéltek a kiadvány tartalmáról és jelentőségéről. Matolcsy szerint a világ 

az élet minden területén a fenntarthatóság köré épített fordulatra szorul, miután a civilizáció olyan kemény korlátokba ütközött, mint az éghajlatváltozás.

Ez immár a jegybankoknak is komoly feladatot ad, az MNB-nél naponta-hetente foglalkoznak a zöld pénzügyekkel.

A jegybankelnök a jelenlegi folyamatokat egész Kolumbuszig vezette vissza: szerinte Amerika 1492-es felfedezéséhez hasonlítható döntő esemény az internet 1996-os megjelenése az emberiség történetében. Az internetnek köszönhetően a szellemi kapacitások összefűzhetővé váltak, lényegében megismételjük, újjáéljük és gazdagítjuk az ötszáz évvel ezelőtti reneszánsz és reform történéseit. Matolcsy szerint a mostani reformáció a gondolat és a szellem reformációja, nem vallási, hanem fenntarthatósági, életmódbeli alapokon nyugszik.

Hozzátette: az internet ugyan megteremtette a lehetőséget arra, hogy tudását mindenki megoszthassa, ugyanakkor szükség van egy iránytűre is az új közgazdaságtanban, ez pedig a közérdek, amelyet az állam képvisel. Az új közgazdaságtanban – amely meghaladja a klasszikus, a liberális, a neoliberális és a szociális piacgazdaság eszméit – igen nagy jelentősége van az adatok mérhetőségének, új mérőszámok kialakításának, azaz egy adatreform megvalósításának. Az MNB a vitairat alapján a fenntartható felzárkózásra tett javaslatainak 144 pontját május közepén mutatja be a kormánynak.

Virág Barnabás alelnök a rendezvényen elmondta, hogy a világ fenntarthatatlan pályán halad, a környezet terhelése évtizedek óta gyors ütemben nő, mára elérte a Föld kapacitásainak a kétszeresét. A 2020-as évek eddig viharosan zajlanak: különböző piacokon – például ingatlan- és tőkepiac – óriási buborékok alakulnak ki, emellett energiaválság, élelmiszer-ellátási gondok, társadalmi feszültségek vannak jelen a járvány és a geopolitikai feszültségek okán. Az új gazdasági helyzethez új közgazdaságtanra lesz szükség, a szakma ugyanis dogmatikussá vált, és 

a vitairat célja az, hogy a valós problémákra terelje a figyelmet.

Kandrács Csaba alelnök rámutatott: a könyv azért bátor, mert nem a múlttal vagy a jelennel foglalkozik, hanem megpróbálja sejtetni a jövőt, megosztja másokkal azt a tudást, amely az MNB-nél van, és lehetővé teszi azt, hogy mások is érvelhessenek.

Patai Mihály alelnök hangsúlyozta, hogy az elmúlt 10-12 évben a közgazdaságtan fő iránya is elmozdult a fenntarthatóság felé, ami jó hátszelet adhat azoknak, akik az új fenntartható közgazdaság szerint gondolkodnak.

Borítókép: Az Új fenntartható közgazdaságtan – globális vitairat című kiadvány (Fotó: MTI/Soós Lajos)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.