Már több mint háromezer embernek segítettek az Önálló Életviteli Centrumok

Értelmi fogyatékossággal élő emberek önállóságát támogatják a három éve működő Önálló Életviteli Centrumok, amelyekben már több mint 3 ezer érintett és 1800 szakember kapott segítséget - közölte a központokat létrehozó Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) szerdán az MTI-vel.

Forrás: MTI2022. 11. 09. 14:48
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közlemény szerint a szövetség egy 2018-as uniós pályázat keretein belül hozta létre húsz Önálló Életviteli Centrumát. A központokban olyan szolgáltatásokkal segítik az értelmi fogyatékossággal élő embereket, amelyek támogatják önálló életvitelüket.

 

A szervezet célja, hogy segítsék az érintettek intézményi elhelyezésből otthoni vagy közösségi alapú elhelyezésbe való áttérését.

 

Az elmúlt három évben különböző programokon keresztül több mint háromezer, értelmi fogyatékossággal élő ember fért hozzá a centrumok valamely szolgáltatásához. Emellett tájékoztatást és módszertani képzéseket nyújtottak 1800 segítő szakembernek, akik segíthetik az érintettek önállóvá válását.

A központok működésének egyik alapelve, hogy a szolgáltatások használói maguk is aktívan vegyenek részt azok működtetésében.

Hozzátették:

 

a szövetség fontos feladatának tekinti, hogy megteremtse a helyi szolgáltatások közötti kapcsolódás (támogatói hálózat), a szolgáltatások egymásra épülésének lehetőségét. Ennek érdekében együttműködnek önkormányzatokkal, egyházakkal, karitatív szervezetekkel, helyi egyesületekkel.

 

A centrumok szolgáltatásai közé tartozik az általános tájékoztatás, az egyéni és csoportos tanácsadás, az eszközkölcsönzési rendszer (informatikai és fogyatékosságspecifikus eszközök), a sorstársi segítő szolgálat, önálló életviteli workshopok szervezése, önérvényesítő csoportok működtetése, továbbá oktatási, foglalkoztatási és szociális segítségnyújtás.

A programot az uniós pályázat lezárulta után a magyar állam támogatja – áll a közleményben.

Borítókép: A Göllesz Viktor-ösztöndíjak szobrai az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) alapításának 40. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen a Szépművészeti Múzeum Román Csarnokában 2022. március 21-én. (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.