Szálak és barátságok a Hagyományok Házában

A Hagyományok Háza adott otthont az egyéves futamidejű nemzetközi, három ország partnerségéből álló Interweaving–Fonódások nevű Erasmus+ Kisléptékű partnerségek pályázat négynapos, Képzők képzője programjának.

MAGYAR NEMZET
2022. 10. 31. 12:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A budapesti Hagyományok Házában találkoztak október közepén Dánia, Norvégia, valamint Magyarország kézműves szakemberei. 

A közös projekt célja, hogy a résztvevő felnőttoktatók olyan jó gyakorlatokat, oktatási tapasztalatokat, módszereket gyűjtsenek és teszteljenek, amelyek segítik a fogyatékkal élők integrációját. 

A projekt koordinátora és a hazai partnertalálkozó főszervezője a Hagyományok Háza néprajzos munkatársa, a szintén kosárfonó Legeza Márta, népi iparművész, Népművészet Ifjú Mestere volt. A programon közel negyven hazai kézműves szakember és hasonló számú fogyatékkal élő felnőtt vett részt. 

Az eseménysorozat délelőttjén az ország minden tájáról érkező kosárfonók, kézműves szakemberek külföldi mesterektől tanulhattak új technikákat. 

A továbbképzésen szerzett módszertani ismereteikkel délután a résztvevők a délelőtt tanult tárgytípusokat, csillagot, virágot, halacskát, madarat, kéregtálcát taníthatták meg elkészíteni fogyatékkal élő társaiknak, párban dolgozva velük. A képzésen és az azt követő műhelymunkán naponta tizenkét kosárfonó és ugyanennyi sérült vett részt.

A négy napot egy nagyszabású biatorbágyi rendezvény, a Fészek Csillag Alapítvány otthonában megrendezett Kosárfonó élménynap követte, amin több mint negyven fogyatékkal élő, a korábbi napokon a Képzők képzője programon résztvevő tizenhét segítő önkéntes, tizenkét otthonos dolgozó, négy külföldi vendég és a hazai csapat két tagja, vagyis több mint hetven fő vett részt.

Forrás: Hagyományok Háza

A hazai találkozó a projekt egyik utolsó állomása, hiszen a partnerek Dániában, Norvégiában is találkoztak már, hogy ottani szervezeteknél tartsanak műhelymunkákat a fogyatékkal élők számára, és tapasztalataikat megosszák egymással, valamint módszertani segédanyagokat készítsenek.

Hazánkban közel száz fogyatékkal élő felnőtt részesül a projekt eredményeiből, 2023 februárjáig legalább harminc kosárfonó műhelymunkát terveznek. 

A program a közös művészi alkotótevékenységek eszközével szeretné formálni az embereknek a fogyatékossággal élőkkel szemben tanúsított magatartását: a szemlélet tapasztalati úton szerzett közös élményekkel formálható. 

A Fonódásokban a közös munka eredményeként nemcsak a fűzvessző szálai fonódnak össze, hanem a külföldi és hazai mesterek között a szakmai kapcsolatok is erősödnek, végezetül a program a fogyatékkal élők és egészséges társaik közötti megértést is elősegíti. 

Borítókép forrása: Hagyományok Háza

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.