Élő közvetítés
Hollandia
ÉLŐ
Franciaország

Húzzuk, toljuk magunkat!

Húzódzkodásnál a hátizom mellett a bicepsz is fejlődik, míg tolódzkodásnál elsősorban a tricepsz erősítésére helyeződik a hangsúly, de a mellizom is dolgozik. Mindkét gyakorlat népszerű – olvashastó a CsupaSport cikkében.

Forrás: CSUPASPORT.HU2021. 04. 26. 13:31
Minél szélesebben fogjuk, annál jobban dolgozik a hátizom Forrás: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A húzódzkodás és a tolódzkodás két olyan gyakorlat, amit előszeretettel építenek be az edzők a különböző edzésfajtákba. Legyen az funkcionális edzés, crossfit vagy konditermi edzés, ezek a feladatok mindig előkerülnek.

Húzódzkodás

„Régi gyakorlat, már az húzódzkodás, ha bárhova, ahova tudunk, felcsimpaszkodunk, majd felhúzzuk magunkat – mondta Szabó Bálint funkcionális edző.

– Elsősorban hátizom-erősítő gyakorlat, de másodlagos izomként fejlődik a bicepsz is. Sok múlik azon, hogyan fogjuk a rudat. Ha madárfogásban, ami azt jelenti, hogy előrenéző ujjakkal, minél szélesebben fogjuk, annál jobban dolgozik a hátizom. Ha magunk felé néznek az ujjaink, akkor nem a hát, inkább a bicepsz dolgozik.”

Minél szélesebben fogjuk, annál jobban dolgozik a hátizom
Fotó: PEXELS

A húzódzkodást a hátedzéshez szokták beiktatni, de a funkcionális köredzésbe és a crossfitbe is be lehet építeni. Elég nehéz gyakorlat, nem is tudja mindenki megcsinálni, a túlsúlyos emberek nem tudják felhúzni magukat. A sportosabb embereknek is nehéz, ez már haladó gyakorlat.

„Éppen ezért találták ki a húzódzkodógépet, amelyen a saját testsúlyhoz, erőhöz kell állítani a nehézséget. Ne a saját testsúlyunkat vagy annál többet, hanem kevesebbet állítsunk súlynak, így fejlődünk hatékonyan. Ahol nincs gép, ott elég a gumiszalag is, amit felakasztunk a húzódzkodóra, majd belelépünk, és ezzel könnyebben fel tudjuk magunkat húzni. Akár külsős ember is segíthet, foghatja a lábunkat vagy a derekunkat, majd tolhat felfelé.”

Természetesen fontos, hogy milyen szélesen fogjuk a húzódzkodót, illetve figyeljünk a sérülések elkerülésére is.

„Minél szélesebben fogjuk a rudat, annál nehezebb, annál jobban fejlődik a hátizom. Ne engedjük le magunkat annyira, hogy a könyökünk teljesen nyújtva legyen, mert az sérülésveszélyes lenne. Addig húzzuk fel magunkat, ameddig tudjuk, illetve amíg el nem akadunk a húzódzkodóba.”

Tolódzkodás

„Elsősorban a tricepszet erősítő gyakorlat, de a mellizmot is lehet fejleszteni. Akár otthon is el tudjuk végezni, például székek segítségével, az edzőteremben pedig használhatjuk a boxot. Nagyon fontos a két kezünk közötti távolság, ha túl nagy, kevésbé dolgozik a tricepsz, ilyenkor inkább a mellizom és a váll elülső része aktív. Ideális, ha szűken fogjuk, ekkor dolgozik a tricepsz. Ha egy edzőteremben nincs negatív fekvenyomópad, akkor a széles fogású tolódzkodással ki szokták váltani a mellizomgyakorlatot.”

A tolódzkodás nehezebb, mint a húzódzkodás, mivel az előbbinél egyszer még csak-csak fel tudjuk húzni magunkat, de lentről visszanyomni a testünket már bonyolultabb
Fotó: FLICKR

A tolódzkodás szintén nehéz gyakorlat, ha már megy, mindenképpen figyeljünk a könyökünkre és a lábunkra.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.