Mi határozza meg egy labdarúgó értékét?

A labdarúgó Európa-bajnokság nemzeti válogatottjainak kerete között kiugró különbség van, ha a csapatok piaci értékét tekintjük – derült ki az Oeconomus kutatásából, amely azt vizsgálta, milyen összetevők és faktorok határozzák meg egy játékos árát.

2024. 06. 21. 19:10
SZOBOSZLAI Dominik
Szoboszlai Dominik ezúttal nem a társakkal kezdte az edzést a skótok elleni mérkőzés előtti napon. Fotó: MTI/Illyés Tibor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A játékosok piaci értékét tekintve a rangsorban első angolok másfél milliárd eurós értéke 16-szorosa az utolsó helyezett románokénak. Miközben az első és a második helyen álló angol és francia csapatban van olyan játékos, Jude Bellingham és Kylian Mbappé (180 millió euró), akik piaci viszonyok között többet érnek, mint az utolsó öt helyen álló csapat bármelyikének összértéke. A magyar válogatott becsült értéke 165,5 millió euró, ami a 19. helyre sorolja a hazai válogatottat – derült ki az Oeconomus összeállításából.

A spanyolok sem olcsók Fotó: MTI/AP/Ebrahim Noruzi

 

A FIFA-világranglistával ugyanakkor sem a magyar csapat, sem más ország válogatottjának az értéke nincs teljesen összhangban: Magyarország ezen a listán a 26., amivel az Eb csapatai közül a 14. A piaci érték tekintetében az A-csoportban mindegyik ellenfelünk, Németország (5.), Skócia (8.) és Svájc (11.) értéke megelőzi Magyarországot. Eközben a világranglistán ketten, Németország (16.) és Svájc (19.) vannak előttünk, míg Skócia (39) mögöttünk.

A Transfermarkt gyűjtése alapján az Európa-bajnokság 25 legértékesebb játékosa 10 nemzeti válogatottból került ki: közülük hét angol, négy-négy francia és német, három spanyol, két portugál, valamint öt nemzetből egy-egy labdarúgó, közöttük georgiai, holland, horvát, magyar és olasz. Szoboszlai Dominik szerepel az Európa-bajnokságon részt vevő top 25 játékos között. A 21. helyen áll, amivel nem csupán a legértékesebb magyar játékos, de csapata, a Liverpool Európa-bajnokságon szereplő játékosai közül is a legelőkelőbb helyen áll. A top25-ben még egy csapattársa, az angol színekben játszó Trent Alexander-Arnold szerepel, aki a 23., 70 millió eurós értékeléssel.

A futball a világ egyik legnépszerűbb sportja. Egy korábbi, 2018-as becslés alapján, ha a világ valamely országa lenne a szektor, akkor önmagában a 17. legerősebb gazdaság lenne, miközben egy 2022-es kutatás alapján a világ körülbelül százmilliárd dolláros GDP-jéből hárommilliárd dollárt termelt. Az átigazolási piac többek között azért fontos a modern profi futball számára, mert ez az egyik legkönnyebben átlátható módja annak, hogy meghatározható legyen a játékosok piaci értéke.

A leginkább irányadónak számító és leggyakrabban idézett adat, hogy mit mutat a Transfermarkt a játékosok piaci értékéről. Ez az egyik legismertebb labdarúgással kapcsolatos statisztikai portál, egyik kiemelt témája, hogy mely játékos milyen piaci értékkel rendelkezik. A Transfermarkt azzal kapcsolatban is részletes információkat közöl, hogy mi alapján számítják ki a labdarúgók értékét. Ehhez különböző árazási modelleket vesznek figyelembe. 

Az egyik fő tényező a szurkolók véleménye, vagyis a Transfermarkt közössége, amelynek tagjai részletesen megvitatják és értékelik a játékosokat. Általánosságban elmondható, hogy a Transfermarkt piaci értéke nem egyenlő az átigazolási díjakkal, de jó indikátora lehet.

Ilyen módon a Transfermarkt esetében feltüntetett összegek nem feleltethetők meg egy későbbi transzfer (átigazolás) árának előrejelzésével. A tényleges piaci ár nagyban függ mind az egyedi transzfermódoktól, mind az aktuális feltételrendszertől.

A játékos piaci értéke szempontjából az egyik legfontosabb – mint minden más piac esetében – a kereslet, amelyet tükrözhet a játékosért fizetett átigazolási díj és a fizetése. (Az átigazolási díj, abban az esetben illeti meg a játékost foglalkoztató klubot, ha a labdarúgó még érvényes szerződéssel rendelkezik az eligazolás időpontjában.) Az értékelésre többek között kihatással vannak az egyéni és szituációfüggő paraméterek. 

Meg kell jegyezni azt is, hogy a top ligákban nagyobb hangsúlyt fektetnek az átigazolási díjakra, míg a kisebb ligákban inkább az ingyenes átigazolás lehetősége fontos, a hangsúly elsősorban a fizetéseken van a piaci értékek meghatározása helyett.

Függetlenül attól, hogy Cristiano Ronaldo és Lionel Messi profi labdarúgó-karrierje végén jár, a legmagasabb fizetéssel rendelkező labdarúgók közé tartoznak, és mindketten feltörekvő ligákban játszanak. A Statista adatai alapján a szaúdi bajnokságban szereplő Cristiano Ronaldo volt a világ legjobban kereső futballistája 2024-ben, évente mintegy 260 millió dollárra rúgó éves fizetéssel, miközben értéke a 2018-as 120 millió eurós csúcsról 15 millióra süllyedt. Eközben Lionel Messi évente mintegy 135 millió dollárt keresett az Egyesült Államok bajnokságában, miután értéke az egykori, 2018-as 180 millió euróról 30 millióra mérséklődött.

MIR_6550
Németország-Magyarország EB
A magyar csapat értéke a 19-ik Fotó: Mirkó István

 

A játékos iránti keresletnek része az is, hogy mely klubok és ligák – azaz nemzeti bajnokságok, mint például az angol élvonal, a Premier League vagy a német Bundesliga – mutatnak érdeklődést iránta.

A Transfermarkt adatbázisa alapján a magyar válogatott játékosai közül a két legértékesebb labdarúgó, Szoboszlai Dominik és Kerkez Milos az angol első osztályban játszi, őket a német bajnokságban játszó focisták követik, Sallai Roland és Orbán Willi.

Érdemes látni azt is, hogy a piaci érték nem feltétlenül azonos a labdarúgóért fizetett tényleges összeggel. Ennek legkirívóbb példája, amikor a lejáró szerződéssel rendelkező játékos átigazolási értéke nulla, a piaci értéket azonban a tényleges átigazolási értékétől függetlenül számítják ki. A jelenség példája lehet az aktuálisan a világ egyik legdrágább focistájának számító Kylian Mbappé átigazolása, amelyről a lentiekben még részletesebben írunk.

Fontos az a tényező is, hogy még a rövid szerződéses időtartam is csak korlátozott mértékben vehető figyelembe a játékos értékének megbecsülésénél. Ennek oka, hogy a játékos felértékelődhet a csapathoz igazolást követő időszakban, különösen a fiatal tehetségek esetében. Szoboszlai Dominik 2021 telén igazolt át a Red Bull Salzburgtól az RB Leipzighez, 22 millió euróért. Majd két évvel később már 70 millió euróért igazolt a Liverpoolhoz.

A Transfermarkt adatbázisában szereplő összes bajnokság szezononként általában kétszer kerül piaciérték-frissítésre. Ilyen alkalom a szezon vége után van, valamint egyszer szezon közben is megtörténik, amikor elegendő mérkőzést játszanak ahhoz, hogy lehetővé váljon a piaci korrekció, vagyis a focista iránti kereslet változásának beépítese az árba. Szoboszlai Dominik esetében a portál 2022-ben és 2023-ban összesen 6-szor, vagyis a szokványosnál kettővel többször értékelte újra a játékost, ennek során 28 millió euróról 75 millió euróra ugrott az ázsiója. Kerkez Milos esetében is igen látványos volt a változás, 2022 nyara és 2023 decembere között hét lépésben emelkedett, 700 ezer euróról 20 millió euróra a besorolása.

Számos ligában további köztes frissítéseket hajtanak végre, hogy láthatóvá váljon év közben is a labdarúgók piaci értékének módosulása, például az erős teljesítményt nyújtó fiatal játékosok vagy a ligába újonnan igazolt játékosok esetében. Az ilyen módon végrehajtott korrekció reagál például a focista megnövekedett játékidejére vagy olyan focisták feltűnésére, akiknek korábban nem volt vagy alacsony volt a piaci értékük, ahogy ez a fenti példában, Kerkez Milos esetében is látható volt.

SZOBOSZLAI Dominik
A legértékesebb játékosunk Fotó: Illyés Tibor

Fontos egyéni tényezők a jövőbeli kilátások, a játékos életkora, fejlődési potenciálja, az általa nyújtott teljesítmény a klubban és a válogatottban, illetve a rutinja. Sokat nyom a latba az is, hogy milyen szintű ligában szerepel a focista, annak milyen a státusa mind sport-, mind pénzügyi szempontból. Számos focista kiemelkedő hírnévre és presztízsre tesz szert, ami sok esetben magas marketingértékkel is jár, és ami szintén tükröződik a piaci értékében, mint például Cristiano Ronaldo vagy Lionel Messi relatíve még mindig magas értékelésében. A keresletet közvetlenül meghatározza az is, hogy hányféle és milyen presztízsű és pénzügyi helyzetű klub érdeklődik a focisták iránt. Ugyanakkor kedvezőtlenül hathat, ha a játékos sérülésre hajlamos.

A tényleges átigazolási díjakat a fentieken túl befolyásolja, hogy milyen átigazolási, illetve vételi opció, valamint kilépési záradék van a labdarúgó élő szerződésében. A játékost nem feltétlenül tudja vagy akarja megvásárolni egy csapat, ilyenkor játékoskölcsönzésre vagy -cserére is sor kerülhet.

A különféle tranzakciók megvalósulását az is befolyásolja, hogy a klub el akarja-e adni a játékosát. Így például a csapatok ragaszkodnak a legmagasabb presztízsű játékosaikhoz. A másik oldalról tekintve számít a labdarúgó szándéka is, mivel elveszítheti motivációját, ha akarata ellenére marad adott klubnál. Az elmúlt időszak legnagyobb volumenű igazolása Kylian Mbappéé a Paris Saint-Germaintől (PSG) a Real Madridba, jókora sajtóvisszhangot keltett. Mbappéról már korábban is lehetett tudni, hogy a Reálhoz szeretne igazolni. Ugyanakkor a Real szerződése lejártával veszi át a PSG csodajátékosát, ami az ingyenes átigazolás miatt komoly súrlódás alapja volt a két klub között. Végül Mbappé nagyjából nyolcvanmillió eurós „hűségbónuszt” hagy a francia fővárosban, cserébe a madridi 120 milliós aláírási pénzért.

Borítókép: Szoboszlai Dominik (Fotó: Illyés Tibor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.