Kérdéseim Márki-Zay Péterhez

Miután MZP „hivatalosan” is a balliberális ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje lett, ideje pontosan látnia a közvéleménynek: ki is ő valójában?

2021. 10. 18. 12:49
Fotó: Arpad Kurucz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Márki-Zay Péter (MZP) nem kis meglepetésre 13 százalékkal, meggyőző fölénnyel legyőzte Dobrev Klárát, az ellenzéki oldal legerősebb pártjának, a DK-nak a jelöltjét.

Talán meglepő lesz a részemről, de elsőként mindenképpen gratulálnom kell Márki-Zay-nak, méghozzá nem is cinikusan teszem ezt: pártonkívüliként nyert azzal a házaspárral szemben – mert Dobrev és Gyurcsány itt szétválaszthatatlan –, akiknek évek, sőt évtizedek alatt kialakított, erős nemzetközi szálakkal is rendelkező hálózat áll a rendelkezésükre az országban, amelyik végrehajtja az ő akaratukat. Pénz, paripa, fegyver Gyurcsányék oldalán áll, ezzel az erőközponttal volt képes szembe menni MZP, ami önmagában nem kis teljesítmény.

Mondhatnám úgy is: a harmincéves magyar demokrácia, illetve a közjó szempontjából legtöbb kárt okozó, Magyarországot mély válságba sodró párosát győzte le Márki-Zay, s vitt be nekik egy olyan méretű horgot, amitől egy jó ideig még tántorogni fognak.

Ráfért ez bőven a Gyurcsány-házaspárra, ismerjük be.

Ennyit tehát MZP politikai teljesítményének dicséretéről.

Azonban!

Miután MZP „hivatalosan” is a balliberális ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje lett, ideje pontosan látnia a közvéleménynek: ki is ő valójában?

A miniszterelnök-jelölt a kampány utolsó napjaiban erősen hangoztatta, hogy ő a „tiszták koalícióját” akarja megteremteni. Ez szépen hangzik, de aki valóban a tiszták koalíciójának vezetője akar lenni, tisztáznia kell néhány alapvető kérdést, hogy szavai hihetővé váljanak. 

Ezért, ha megengedi, tisztelt Márki-Zay úr, feltennék néhány alapkérdést, aminek megválaszolása nagyon fontos lenne a közvélemény számára.

Először is: ha a tiszták koalícióját akarja megteremteni, akkor ugye azonnal szakít a DK-val, amelynek vezetője Gyurcsány Ferenc? Hiszen, talán ön is egyetért azzal, hogy Gyurcsánynál piszkosabb szereplője nincs a magyar politikai életnek.

S ha igen, akkor létrehoz-e egy alternatív listát az ellenzéki oldalon, hogy végre megszabaduljon az ország a Gyurcsány–Dobrev tehertételtől?

Másodszor: hajlandó lenne nyilatkozni arról, hogy önt támogatja Soros György, avagy sem? Itt kénytelen vagyok utalni arra a 168 órában szombaton néhány percre megjelent, majd gyorsan levett cikkre, amelyben arról írtak, hogy megbízható források szerint Gyurcsány pénteken délután szűkebb körben kijelentette, hogy Soros György beállt ön és a mozgalma mögé (jelentsen ez a támogatás akár bármit vagy egészen mást is), s ennek köszönheti látványos sikerét. A cikk ugyan eltűnt, a szerkesztők szerint azért, mert mégsem hiteles a hír – de azért a kérdés ott lóg a levegőben. 

Hozzátéve, hogy ön írta azt korábban, hogy a 2019-es, Kész Zoltánnal közösen tett amerikai útjuk során többek között találkoztak a German Marshall Fund embereivel is. Márpedig az alapot a Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítványok évi negyed- és félmillió dollár közötti összeggel támogatják. Meg azt is lehet tudni, hogy Kész Zoltán volt független képviselő, ma az MMM egyik elnökségi tagja az USA-ban Fulbright-ösztöndíjasként tanított, amelynek egyik fő támogatója a Soros Alapítvány.

De az is részben ide tartozó kérdésként lóg a levegőben, hogy nevezett Barta László – akinek autójából egy ütközéskor szavazólapok és milliók repültek ki – milyen valóságos szerepet játszik az MMM háza táján?

Végül harmadszor: vajon az az ellenzéki vezető, aki megújulást, a tisztaságot hirdeti – elvileg nagyon helyesen! –, az megteheti-e azt, hogy az október 23-i békemenetre készülőket megvezetett embereknek nevezi az előválasztás éjszakáján? Szabad-e azokat az embereket így megsérteni, akik 2012 óta töretlenül jelen vannak a meneteken, szabad elhatározásból, nem pártkatonaként, hanem egy nemzeti és keresztény értékrend elkötelezett híveként?

És vajon hajlandó lenne-e bocsánatot kérni ezektől az emberektől e szófordulata miatt?

Egyelőre ennyi kérdésem/kérdésünk volna. Csak a miheztartás végett.

Mert egyébként valóban a választópolgároknak is jobb lenne, hogy Magyarországon tisztességes, tiszta ellenzék működne a Gyurcsán–Dobrev–DK–Jobbik–MSZP-féle rothadás után. De ezt bizonyítani is kell.

Márki-Zay úr, önön a sor.

Borítókép: Kurucz Árpád

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.