Huszonharmadikán az ’56-os forradalom ünneplésén túl egy véres rendőri fellépés 16. évfordulója is lesz

Felelős-e Gyurcsány a 2006. őszi brutális rendőri attakokért, melyeket ártatlan emberek ellen követtek el, vagy sem?

2022. 10. 19. 14:10
File photo of riot police arresting protesters during anti-government demonstration in Budapest
HUNGARY-RIOTS/COMMISSION Fotó: Karoly Arvai
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy morális problémáról is hadd ejtsek egy szót a catói ceterum censeo értelmében.

Ez pedig egy apró, de a mai napig megválaszolatlan kérdés: az árnyékkormány árnyékirányítójáról, Gyurcsány Ferencről még mindig nem derült ki, hogy terrorizmus bűnében vétkes-e, vagy sem.

Pedig ez fontos kérdés, éppen október 23-a előtt néhány nappal, mely nap az ’56-os forradalom ünneplésén túl a 2006-os példátlanul véres rendőri fellépés 16. évfordulója is lesz.

Már csak boldogult Balsai István volt igazságügyi miniszter emléke is megköveteli tőlünk, hogy ne felejtsük el az alapkérdést: felelős-e Gyurcsány a 2006. őszi, brutális rendőri attakokért, melyeket ártatlan emberek ellen követtek el, vagy sem? Igen vagy nem?!

Ugyanis Balsai István mint miniszterelnöki megbízott azt a feladatot kapta 2010-ben, hogy vizsgálja ki a 2006 őszén történteket és ha lehet, nevezze meg azokat, akiknek mindezért a jogi és politikai felelősséget vállalniuk kell.

Ő ezt a feladatot tisztességgel elvégezte, többek között nyugalmazott Völgyesi Miklós bíró segítségével, s 2011-re elkészült a jelentés.

Ebben feketén-fehéren kiderült: „megalapozottan feltehető”, hogy a rendőrség nem gondatlanságból, hanem tudatosan tűrte el a túlkapásokat. Balsai szerint a rendőrök a legfelsőbb politikai utasításra, vagyis Gyurcsány Ferenc utasítására cselekedhettek.

Terjedelmi okoknál fogva nem megyek bele a hosszú jelentés részleteibe, csak a legfontosabb megállapításra szorítkozom. Ez pedig így hangzik: „Álláspontom szerint a rendőri vezetők csak legfelsőbb politikai utasítás és jóváhagyás alapján adhattak parancsot, illetve tűrhettek el a magukat és a testületet ilyen példátlan módon kompromittáló cselekményeket”. Balsai István egyébként külön fejezetet szentel Gyurcsány személyes felelősségének. A jelentés szerint a volt kormányfő esetében „felvetődhet a terrorcselekmény elkövetésének lehetősége is”.

E kőkemény vád alátámasztására Balsai idéz Gyurcsány 2006. szeptemberi, a rend helyreállítását sürgető nyilatkozataiból, amelyekben a kormányfő többször is arról beszélt, rendszeres kapcsolatban állt a rendőri vezetéssel. Leírja, hogy Gergényi „az események során rendszeres telefonos kapcsolatban állt” Gyurcsánnyal, így „felmerül a lehetősége, hogy a tömegoszlatással kapcsolatos eseményeket” is egyeztették egymással.

Balsai megemlíti, hogy már a tömegoszlatások időszakában nyilatkozott Gyurcsány a köztévének, s mindenben jóváhagyta a rendőrök cselekedeteit. Ha tehát fel is tennénk – egyébként teljesen életszerűtlenül –, hogy nem Gyurcsány adott utasítást a brutális fellépésre, akkor is alapvető kötelessége lett volna leállítani azokat, miután már tudott arról, mit történik az utcákon az ártatlan járókelőkkel és békésen tüntetőkkel. De ő éppen ellenkezőleg járt el, jóváhagyta a rendőrök intézkedéseit.

Balsai végső következtetése: „Vizsgálatom során felmerült, hogy a motivációra és a felsorolt események láncolatára tekintettel felvetődhet a […] terrorcselekmény elkövetésének lehetősége is” – jelenti ki Balsai, aki szerint a 2006. október 23-án Budapesten történtek alkalmasak voltak a lakosság általános megfélemlítésére – ami a terrorcselekmények egyik fajtája.

És itt megállok.

Vannak dolgok, amikre újra és újra emlékeztetnünk kell a Nagyérdeműt.

Nem csak az őszödi beszédre. Hanem a Balsai-jelentésre is.

Borítókép: Rohamrendőrök tüntetőt tartóztatnak le egy budapesti tüntetésen 2006. október 23-án (Fotó: Reuters/Árvai Károly)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.