időjárás 4°C Ignác 2023. február 1.
logo

Huszonharmadikán az ’56-os forradalom ünneplésén túl egy véres rendőri fellépés 16. évfordulója is lesz

Fricz Tamás
2022.10.19. 14:10 2022.10.19. 19:05
Huszonharmadikán az ’56-os forradalom ünneplésén túl egy véres rendőri fellépés 16. évfordulója is lesz

Felelős-e Gyurcsány a 2006. őszi brutális rendőri attakokért, melyeket ártatlan emberek ellen követtek el, vagy sem?

Egy morális problémáról is hadd ejtsek egy szót a catói ceterum censeo értelmében.

Ez pedig egy apró, de a mai napig megválaszolatlan kérdés: az árnyékkormány árnyékirányítójáról, Gyurcsány Ferencről még mindig nem derült ki, hogy terrorizmus bűnében vétkes-e, vagy sem.

Pedig ez fontos kérdés, éppen október 23-a előtt néhány nappal, mely nap az ’56-os forradalom ünneplésén túl a 2006-os példátlanul véres rendőri fellépés 16. évfordulója is lesz.

Már csak boldogult Balsai István volt igazságügyi miniszter emléke is megköveteli tőlünk, hogy ne felejtsük el az alapkérdést: felelős-e Gyurcsány a 2006. őszi, brutális rendőri attakokért, melyeket ártatlan emberek ellen követtek el, vagy sem? Igen vagy nem?!

Ugyanis Balsai István mint miniszterelnöki megbízott azt a feladatot kapta 2010-ben, hogy vizsgálja ki a 2006 őszén történteket és ha lehet, nevezze meg azokat, akiknek mindezért a jogi és politikai felelősséget vállalniuk kell.

Ő ezt a feladatot tisztességgel elvégezte, többek között nyugalmazott Völgyesi Miklós bíró segítségével, s 2011-re elkészült a jelentés.

Ebben feketén-fehéren kiderült: „megalapozottan feltehető”, hogy a rendőrség nem gondatlanságból, hanem tudatosan tűrte el a túlkapásokat. Balsai szerint a rendőrök a legfelsőbb politikai utasításra, vagyis Gyurcsány Ferenc utasítására cselekedhettek.

Terjedelmi okoknál fogva nem megyek bele a hosszú jelentés részleteibe, csak a legfontosabb megállapításra szorítkozom. Ez pedig így hangzik: „Álláspontom szerint a rendőri vezetők csak legfelsőbb politikai utasítás és jóváhagyás alapján adhattak parancsot, illetve tűrhettek el a magukat és a testületet ilyen példátlan módon kompromittáló cselekményeket”. Balsai István egyébként külön fejezetet szentel Gyurcsány személyes felelősségének. A jelentés szerint a volt kormányfő esetében „felvetődhet a terrorcselekmény elkövetésének lehetősége is”.

E kőkemény vád alátámasztására Balsai idéz Gyurcsány 2006. szeptemberi, a rend helyreállítását sürgető nyilatkozataiból, amelyekben a kormányfő többször is arról beszélt, rendszeres kapcsolatban állt a rendőri vezetéssel. Leírja, hogy Gergényi „az események során rendszeres telefonos kapcsolatban állt” Gyurcsánnyal, így „felmerül a lehetősége, hogy a tömegoszlatással kapcsolatos eseményeket” is egyeztették egymással.

Balsai megemlíti, hogy már a tömegoszlatások időszakában nyilatkozott Gyurcsány a köztévének, s mindenben jóváhagyta a rendőrök cselekedeteit. Ha tehát fel is tennénk – egyébként teljesen életszerűtlenül –, hogy nem Gyurcsány adott utasítást a brutális fellépésre, akkor is alapvető kötelessége lett volna leállítani azokat, miután már tudott arról, mit történik az utcákon az ártatlan járókelőkkel és békésen tüntetőkkel. De ő éppen ellenkezőleg járt el, jóváhagyta a rendőrök intézkedéseit.

Balsai végső következtetése: „Vizsgálatom során felmerült, hogy a motivációra és a felsorolt események láncolatára tekintettel felvetődhet a […] terrorcselekmény elkövetésének lehetősége is” – jelenti ki Balsai, aki szerint a 2006. október 23-án Budapesten történtek alkalmasak voltak a lakosság általános megfélemlítésére – ami a terrorcselekmények egyik fajtája.

És itt megállok.

Vannak dolgok, amikre újra és újra emlékeztetnünk kell a Nagyérdeműt.

Nem csak az őszödi beszédre. Hanem a Balsai-jelentésre is.

Borítókép: Rohamrendőrök tüntetőt tartóztatnak le egy budapesti tüntetésen 2006. október 23-án (Fotó: Reuters/Árvai Károly)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.