Djokovicsot nem szabad soha elismerni, mert patrióta és mert kelet-európai?

Szerencsére a sportban az eredmények magukért beszélnek.

2023. 06. 14. 16:01
Novak Djokovics
Serbia's Novak Djokovic celebrates after winning against Spain's Roberto Carballes Baena during their men's singles match on day two of the Australian Open tennis tournament in Melbourne early on January 18, 2023. (Photo by Paul CROCK / AFP) / -- IMAGE RESTRICTED TO EDITORIAL USE - STRICTLY NO COMMERCIAL USE -- Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Utólag is gratulálok Novák Miklós cikkéhez (Djokovics mint Kárpátalja követe, június 6.), mert fantasztikusan telibe találta a nyugati világnak a szerb teniszezővel, Novak Djokoviccsal kapcsolatos ellenérzésének a lényegét.

Ezt pedig az, hogy ő egy „gyüttment” a Nyugaton. Egy „szerencsétlen” szerb. Ahogyan Novák Miklós fogalmaz, „nem illik bele a képbe. Különc. Betolakodó. Vonalhiba.”

Bizony-bizony. Annak idején a magyar származású világelső teniszező, az újvidéki Szeles Mónika mondta el azt szűkebb körökben, hiába lehet ő a legnagyobb, a legjobb, a nyugati közönség, a nyugati média és a nyugati elit szemében ő „csak” egy kelet-európai, balkáni lány. Nem méltó arra, hogy sztárolják, mint mondjuk akkoriban a már amerikainak számító Martina Navratilovát, Chris Evert-et vagy éppen Steffi Grafot.

Novak Djokovics megnyerte a párizsi nyílt teniszbajnokságot, a Roland Garrost, s ezzel a csúcsra jutott. A férfiak közül még soha, senki nem nyert összesen 23 Grand Slamet. Megelőzte a 22-szeres győztes Rafael Nadalt, illetve a 21-szeres győztes Roger Federert. Ezzel tulajdonképpen minden idők legeredményesebb teniszezője lett.

a legelsők között, udvariasan gratulált neki. Ez helyes, ezt így kell. Sokan követték a példáját, nem sorolom fel a nagy neveket.

A világ leginkább sztárolt játékosa, írásom pillanatáig viszont ezt még nem tette meg. Ő, akit az egész nyugati teniszvilág a legelegánsabb, legjobb, legkifogástalanabb modorú teniszezőnek kiáltott ki.

Remélem, nem feledkezik meg Federer a gratulációról.

És most láthatóan nagy bajban van a nyugati sport- és nem csak sportközvélemény.

Mert egy általuk láthatóan nem szeretett, nem elfogadott, nem méltányolt szerb teniszező lett a világ legjobbja.

Kínos ez, nagyon kínos. Érződik is a zavar a nyugati, mondhatom, globalista és liberális közvéleményen. Ezt a dolgot sem kiköpni, sem lenyelni nem tudják.

Szenvedjenek csak, megérdemlik. Olyan sokszor tettek keresztbe annak az embernek, aki az utóbbi időkben már szinte mindent megpróbált – de soha nem megalázkodva! –, hogy a kegyükben járjon, hogy elnyerje a szeretetüket. Igen, így gondolom: Djokovics is ember, vágyott arra, hogy szeresse például a francia vagy az angol közönség.

De ezt soha nem kapta meg. Most, Párizsban sem. Szinte mindig, csípőből ellene szurkoltak az úgynevezett fejlett világban, de egyébként más országok pályáin is (tisztelet a kivételnek), hiszen ők meg megtanulták, hogy Djokovicsot utálni kell, aki nem ezt teszi, gyanús ember, gyanús közönség, gyanús ország. S most Párizsban, egy 36 éves világelső teniszezőt kifütyülnek akkor a nézők, amikor ápoltatja magát három percig! Amikor pedig mindenki tudja, hogy ebben a korban már az a csoda, hogy játszani tudnak a teniszezők és nem sérültek! Félelmetes bunkóság volt ez a franciák részéről. De hát ők a Nyugat, mint tudjuk…

És hát nem azért, mert Taylor Fritznek hívják a másik szenvedő alanyt, de tény, hogy Fritzcel szemben is elképesztően viselkedett a párizsi, minden szempontból jól szituált és jól nevelt francia középosztály (a szegényebbek nem tudják megfizetni a jegyárakat). Pedig ő amerikai, de hát, ha valaki nem tetszik nekik…

Djokoviccsal három nagy baj volt és van: az első természetesen az, hogy kelet-európai, balkáni, tehát elmaradott és bunkó (ki is a bunkó valójában?), a második, hogy igazi hazafi, s ki merte fejezni azt a véleményét, hogy Koszovó számára nem közömbös, és békét szeretne, a harmadik pedig az, hogy az oltás elfogadását vagy el nem fogadását emberi jogi kérdésnek tartja, az emberi szabadság részének.

Én mind a három kérdésben mélyen elutasítom a nyugati álláspontot. Djokovics egy jelenség lett, fellépése túlmutat a sporton, s a vele szemben tanúsított nyugati magatartás pedig mindent megmutat a képmutató, semmibe vezető liberalizmusról és globalizmusról. A „fősodor” megveti a nemzeti érzést, és persze odavan a Covid-vakcinákért, valamint azok kötelezővé tételéért, hiszen ezek a vakcinák annyira megbízhatók, mellékhatásokról szó sincs…

Djokovics az évek során igazi úriember lett, kifogástalan modorral, több nyelven beszél, udvariasan szól a közönségről akkor is, ha nem érdemli meg, mindenkiről, szponzorokról, szervezőkről stb. van egy-két jó szava, gálánsan viselkedik, s közben persze érzelmei is vannak.

Példát mutat a Nyugatnak türelemből, tiszteletből, ameddig csak lehet.

Annak a Nyugatnak, amelyik egyre kisstílűbben, primitívebben, elfogultan és előítéletesen viselkedik – már a teniszpályák környékén és környezetében is.

Szerencsére a sportban az eredmények magukért beszélnek. Gratuláció Djokovicsnak!

Borítókép: Novak Djokovics (Fotó: AFP/Paul Crock)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.