Az élet és az MLSZ

A Magyar Labdarúgó Szövetség a minap közel kétmillió forinttal büntetett meg hat magyar „labdarúgócsapatot”.

2015. 04. 27. 12:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sok ilyen büntetés után nemcsak a magyar futball, hanem a szurkolás is lassan megszűnik Magyarországon.
Természetesen nem vagyok a híve a szurkolói gyalázkodásnak, antiszemita megnyilvánulásoknak, rasszizmusnak, erőszaknak. Ezek ellen természetesen fel kell lépni.

De.

Jómagam a hetvenes évek elején kezdtem az Újpest mérkőzéseire járni, számomra a Fazekas, Bene, Dunai II, Zámbó csatársor – amely gyakorlatilag akkor a válogatott csatársorát jelentette – volt a kiinduló mérce, miattuk kezdtem el meccsekre járni; talán sokan már nem tudják, hogy az Újpest 1974-ben BEK-elődöntőt játszott a Bayern Münchennel (döbbenetes ezt hallani, nem?), és kétszer szerepelt a nyolcas döntőben is, ahol manapság már angol, spanyol, olasz, német csapatokon kívül szinte senkit sem látunk. Aztán később jött Törőcsik, Nyilasi, Détári – jó futball volt, jó szívvel lehetett szurkolni a fiúknak. De hiába volt még – lehet, hogy utoljára? – nemzetközi színvonalú a magyar labdarúgás, a szurkolás akkor is harcias dolog volt. Kőkemény zrikálással, a másik csapat gúnyolásával (különösen FTC–Újpest „metszetben”), a kettős meccsek felejthetetlen hangulatával, s az ezekkel természetes módon együtt járó csibészes beszólásokkal.

Higgyék el nekem, de hiszen Önök is tudják velem együtt: ezekkel akkor sem volt semmi baj, sőt. Az egymás kihívása, az egymással való vetélkedés, a férfias hang kipróbálása nem csupán egészséges versengés volt és ma is az, de bizonyos közösségi élményt adott, összetartozás-tudatra, egymás iránti kiállásra is nevelt – és most természetesen megint nem az erőszakra, a huliganizmusra és a rasszizmusra gondolok, amely akkor is előfordult. A lelátók jó hangulatához nem csak az akkor még jó foci járult hozzá, hanem a jó poénok, a jópofa beszólások, a szócsaták is. Ez így volt természetes és így volt életszerű.

Ismétlem: ha az MLSZ az erőszak, a rasszizmus, az antiszemitizmus és a gyűlölet ellen lép fel, azzal csak egyet lehet érteni. Ám az a baj, hogy a csapatokat sújtó büntetések ezen már túllépnek, s érthetetlen szigorúságról tanúskodnak: lassan a szurkolást mint olyat teszik lehetetlenné. Hiszen milyen büntetésekről is van szó? A Videotonnak 500 ezer forintot kellett fizetnie azért, mert szurkolói megbotránkoztató rigmusokat kiabáltak. A Fradi korábban azért fizetett 100 ezer forintot, mert az Újpestet pocskondiázni merték Felcsúton (nahát ilyet!). Szurkolói rigmusok miatt fizetett az Újpest is, illetve a Diósgyőr és a Nyíregyháza. De ami ennél is „szebb”: a Diósgyőr és a Videoton büntetésének indokai között szerepelt az MLSZ szidalmazása is. (Nekem úgy tűnik, itt egy kicsit megbicsaklik a véleménynyilvánítás szabadsága. Ha tévednék, akkor én kérek elnézést.) Ám ami ennél is szebb: egy napilapunk szerint a Vasas azért fizethet 100 ezer forintot, mert a szurkolói a Csákvár elleni másodosztályú meccsen a „Vesszen Trianon!” rigmust skandálták.

Ez utóbbit már végképp nem értem: kit is sért az a határozott véleménynyilvánítás, hogy a trianoni békeszerződés – kiáltó és bizonyított igazságtalanságai miatt – nem tekinthető minden szempontból tökéletes nemzetközi megállapodásnak? A csákváriakat? Vagy az angyalföldieket? Vagy az MLSZ-t? Vagy kit?

Egyszóval úgy érzem, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség ezekkel a büntetéseivel, illetve az azok mögött meghúzódó szellemiségével egy elképesztően steril környezetet próbál – mesterségesen – létrehozni az ezer sebből vérző és szenvedő magyar labdarúgás körül. (Most itt tudatosan nem térnék ki a szurkolói kártya kérdésére, illetve a szinte nézők nélkül játszódó mérkőzések érthetetlen túlbiztosítására.) Úgy tűnik nekem, hogy a „foci legyen a magyar családok szórakozása” jelszó jegyében valami olyan, életidegen állapotokat kívánnak létrehozni a pályákon, amelyek a valódi, hús-vér szurkolókat még jobban eltávolítja a meccsre járástól. Bizonyára úgy kellene a jövőben kinézni a „szurkolásnak”, hogy például ilyen bekiabálások hallatszanának: „Nagyon színvonalas a mai teljesítményed, Pisti!”, vagy „Egy kicsit igyekezzetek jobban, fiúk!”, avagy a fradisták így szurkolnának az Újpest ellen: „Győzzön a jobbik, titeket is szeretünk, újpesti srácok!”, illetve, ha a bíró netán óriásit tévedne, azt kellene kórusban üvölteni: „Bíró spori, legközelebb jobban figyeljen!”

Szóval hagyjuk már abba ezt az álságos szigort!

Valamikor húszéves koromban interjút készítettem Sándor György humoralistával, aki egyszer csak azt mondta nekem: „én élek, s nem az életről beszélek”. Hát igen. Hagyni kellene egy kicsit élni az életet, nem mindent életszerűtlenül szabályozni. Aki velem együtt volt már – s nem egyszer! – focimeccsen, tudja, miről beszélek. (Például egyik kollégám, Török Gábor.)

De Sándor Györgynek volt egy másik mondása is, az iskolai élet zártságára célozva: „Az élet élet. Az iskola iskola. Madách.”

Nos igen: a foci az foci. Az MLSZ pedig – MLSZ?

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.