időjárás 12°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

A banán kereskedelme szabályozottabb, mint a fegyveré?

BL
2012.05.03. 16:18

Több mint 2,2 milliárd dollár értékű külföldi arzenálra sikerült szert tenniük a nemzetközi fegyverembargó alatt álló országoknak 2000 óta.

Az Oxfam jelentésében rámutatott, hogy az utóbbi egy évtizedben – az ENSZ és számos regionális szervezet határozata nyomán – érvényben lévő 26 gazdasági embargó ellenére az érintett országok közül több is jelentős mennyiségben halmozott fel külföldről származó fegyvert. A dokumentum adatai szerint a legnagyobb fegyverimportőrök közé tartozik Mianmar (2000 és 2010 között 600 millió dollárért importált), Irán (2007 és 2010 között 574 millió dollárért) és a Kongói Demokratikus Köztársaság (2000 és 2002 között 124 millió dollárért).

A jogvédő csoport szerint a fenti számok felvetik egy, a hagyományos fegyverek kereskedelmére vonatkozó kényszerítő erejű nemzetközi szerződés létrehozásának szükségességét.

A jelentésben külön említést tesznek Szíriáról, amelynek Oroszország a fő beszállítója. Moszkva 2010-ben 167 millió dollárnyi légvédelmi eszközt bocsátott Damaszkusz rendelkezésére, és további egymillió dollár értékben szállított könnyűfegyvereket és lőszereket, utóbbiak központi szerepet játszanak a több mint egy éve tartó szíriai népfelkelés elnyomásában. Damaszkusz ellen 2011 májusában vezetett be büntetőintézkedéseket az Európai Unió (EU), s ezek egyebek mellett a fegyverek és az elnyomásban felhasználható más eszközök Szíriának történő eladását tiltják.

Anna MacDonald, az Oxfam fegyverkezés ellenőrzésére indított kampányának vezetője szerint a létező embargókat túlságosan könnyű megkerülni, ezért fontos, hogy az új nemzetközi szerződés kellően szigorú legyen. „Mivel magyarázható, hogy a banán kereskedelme sokkal szigorúbban szabályozott, mint a gépfegyveré?” – tette fel a kérdést MacDonald.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.