Vége a potyautas-rendszernek

Sok megalapozatlan vád éri az egykulcsos személyi jövedelemadót (szja) Lőcsei Tamás szerint.

2013. 11. 27. 6:08
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az adófizetés elkerülésének visszaszorítása már önmagában létjogosultságot ad Magyarországon az egykulcsos szja-nak – mondta a Magyar Nemzetnek a PwC adó-tanácsadási üzletágának vezetője. Lőcsei Tamást annak kapcsán kérdezte a lap, hogy az elmúlt napokban ismét felerősödtek a támadások a jelenlegi adórendszer ellen. Szerinte a vádak jó része nem rendelkezik megfelelő alappal. Az egykulcsos szja vitathatatlan előnye, hogy ösztönzi a többletmunkát, és a magasabb kereseteknél nem működik büntetőadóként. Azokban az országokban, ahol korábban átálltak erre, kivétel nélkül sikertörténetet hozott. Igaz, a szlovákoknál és a románoknál is akkor mutatkoztak meg a kedvező hatások, amikor felszálló ágban volt a gazdaság. Miután az elmúlt években újabb válsághullám rázta meg az uniót, Magyarországon még nem tudott teljes hatásfokkal érvényesülni a most kialakuló rendszer. Ez azonban csak idő kérdése.

Lőcsei Tamás emlékeztetett arra, hogy amíg hazánkban létezett az úgynevezett adójóváírás, addig a több mint egymillió minimálbérre bejelentett munkavállaló havonta hétszáz forint adót fizetett. Ez a szakértő szerint lényegében a nullához közelített, holott a közszolgáltatásokat ugyanúgy igénybe vették, mint akik magasabb összegeket fizettek. Nem beszélve arról a jelenségről, hogy a minimálbéresek jó része zsebbe kapta a fizetésének a minimálbér feletti részét. Lőcsei Tamás szerint ha visszaállítanánk a régi rendszert, akkor újra a „potyautas-filozófia” érvényesülne az országban. Az üzletágvezető összehasonlításként megemlítette, hogy Szlovákiában kevesebben keresnek minimálbért, és a legszélesebb réteg a középjövedelműek táborát erősíti. Ezzel szemben Magyarországon igen jelentősnek mondható a minimálbérre bejelentettek száma, és gyenge a középosztály. Ezen is változtathat az egykulcsos szja.

Sokan igazságtalannak tartják, hogy a gazdagabbak ugyanannyit adóznak, mint a kevésbé jómódúak. A szakértő arra figyelmeztet, hogy akik többet visznek haza, arányosan többet is fizetnek az államkasszába.

Részletek a szerdai Magyar Nemzetben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.