A tízszázalékos kínai exportbővülés csak a kezdet

Pekingben ülésezett kedden a kínai–magyar gazdasági vegyes bizottság.

BuL
2014. 02. 11. 10:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tanácskozáson elhangzott, hogy a közép- és kelet-európai térségben Kína számára Magyarország az első számú befektetési célpont, a második legnagyobb importforrás és a harmadik legjelentősebb kereskedelmi partner – tájékoztatta Szijjártó Péter az MTI-t.

A magyar–kínai kétoldalú kapcsolatokért felelős kormánybiztos azt mondta, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok pénzügyi alapja rendkívül stabil, köszönhetően a nemzeti bankok közötti 10 milliárd jüan értékű valutacsere-megállapodásnak, az eximbankok között létrejött újabb 100 millió eurós hitelkeret-szerződésnek, valamint az eximbankok által létrehozott 500 millió dolláros közép-európai befektetési alapnak.

A Kínába irányuló magyar export a tavalyi esztendőben 10 százalékkal növekedett, a további növekedés forrása pedig a mezőgazdasági kivitel lehet, ugyanis a kínai kormány jelzése alapján célegyenesbe ért a magyar sertés-, kacsa-, liba- és nyúlexportengedélyek kiadása.

Szintén a magyar export növekedését fogja segíteni a magyar–kínai kereskedőház, amely megkezdte működését Pekingben – közölte Szijjártó Péter.

A vegyes bizottság társelnökei – Szijjártó Péter és Csung San kereskedelmi miniszterhelyettes – egyetértettek az infrastrukturális beruházások fontosságában, ennek megfelelően mindkét kormány prioritásként kezeli a Budapest–Belgrád-vasútvonal felújítását, valamint a Budapestet elkerülő tehervasútvonal megépítését.

Szijjártó Péter közölte: a vegyes bizottság ülésén szóba került a két ország közötti közvetlen légi járat újraindítása, amiről a két kormány tárgyalásokat kezd.

Szijjártó Péter a nap folyamán megbeszélést folytatott Vang Csao külügyminiszter-helyettessel és Li Csi-pinggel, a Kínai Fejlesztési Bank alelnökével.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.