Kínai vasútépítések

A Magyar Nemzet információi szerint Orbán Viktor főként infrastrukturális fejlesztésekről tárgyal a kínai miniszterelnökkel.

2014. 02. 05. 4:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kilendítheti a holtpontról a V0-s vasúti gyűrű kapcsán megakadt kínai–magyar tárgyalásokat Orbán Viktor rövid időn belül esedékes pekingi látogatása. A Magyar Nemzet információi szerint a kormányfő a jövő héten főként infrastrukturális fejlesztésekről tárgyal Ven Csia-pao kínai miniszterelnökkel. A találkozó kapcsán Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára a lapnak megerősítette: valóban szerepel a témák között a Budapestet délről elkerülő V0-s vasúti gyűrű megépítése. – A beruházás kapcsán ma egyetlen nyitott kérdés van. Kína az egymilliárd eurós hitelért cserébe olyan garanciát kér a magyar államtól, ami nagyon magas kockázatot jelent, és amit nem áll módunkban megadni – mondta az államtitkár.

A Magyar Fejlesztési Bank és a kínai partnerintézmény közt már néhány hónapja tart a vita. Ha döntés születik a függőben lévő kérdésről, az idei év első felében megkezdődhet a beruházás előkészítése. A korábban tervezett 2017-es átadás azonban már nem reális az államtitkár szerint. Szijjártó Péter a lapnak elmondta azt is, hogy a pekingi találkozón a Budapestet Belgráddal összekötő gyorsforgalmi vasútvonal megépítése is szóba kerül majd. E beruházás megvalósítását is kínai szerepvállalással tervezi az állam. Az államtitkár szerint számos tisztázatlan kérdés van még az ügyben. – Egyelőre arra várunk, hogy a kínai és a szerb fél is megnevezze az eljáró kormányzati szerveket, és elinduljon a munkacsoportok közös munkája – jegyezte meg.

Az integrált vasútfejlesztésnek köszönhetően Budapesten futhat keresztül mind a Balkán, mind Törökország, mind a Távol-Kelet felől Európába özönlő áruk tömege. Ez hatalmas gazdasági lehetőség és sürgető kényszer is egyszerre: a régió több országa is szeretne Európa kapujává válni.

 

Kevesebb mint három óra alatt lehet majd eljutni Budapestről Belgrádba, ha kínai pénzből elkészül a modern, villamosított vasútvonal, amelyről Orbán Viktor miniszterelnök a Kelet-Közép-Európa–Kína csúcstalálkozón állapodott meg a szerb és a kínai kormányfővel. A gyorsvasútvonal fellendíti majd a két ország közötti turizmust, valódi hozadéka azonban ennél sokkal több: rajtunk halad majd keresztül a Selyemút, hazánk lehet a fő ütőér Európának mind a Kínával, mind a Törökországgal és a balkáni államokkal folytatott kereskedelemben.

 

További részletek a Magyar Nemzet szerdai számában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.