Innovációban is hasítani fog a megye

Ahol az ipar, ott lesz előbb-utóbb a kutatás-fejlesztés is – mondta Spaller Endre.

VZ
2014. 02. 17. 12:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Spaller Endre elmondta: magas a megye hozzájárulása az ország GDP-jéhez, ugyanakkor ennél kisebb mértékben hívott le pénzeket a közvetlenül Brüsszelben pályázható keretekből; ez az állapot emlékeztet Kína tíz évvel ezelőtti helyzetére, amiből „azt tanultuk meg, hogy ahol az ipar van, ott lesz előbb-utóbb a K+F\".

Ebből a szempontból a NIH elnöke szerint Győr-Moson-Sopron nagyon komoly áttörés előtt áll, hiszen ipar, nagyon sok projekt, projektkezdeményezés van itt, miközben a közvetlenül Brüsszelben pályázható támogatási pénzeket az indokoltnál kisebb mértékben tudta lehívni a megye.

Megjegyezte: ilyen forrásokból az elmúlt hétéves uniós ciklusban 260 millió eurónyit tudott lehívni az ország, amivel a régióban GDP-arányosan a legjobb eredményt értük el, a keretösszeg emelkedése miatt csak ahhoz, hogy ezt a helyünket tartani tudjuk, nagyjából 300 millió eurót kellene Magyarországnak felhasználnia. A cél azonban a 350 milliós szint.

Spaller Endre hozzátette: ebből a növekedésből különösen ki kellene venniük a részüket azoknak a régióknak, köztük Győr-Moson-Sopronnak, amelyek komolyabb gyártási kapacitással rendelkeznek. Elmondta, az előző ciklusban 1,86 millió eurót hívott le a megye, a mostaniban azonban legalább 3 millió eurót kellene megszereznie. Emlékeztetett: a Horizont 2020 keretéből elnyerhető pénzre közvetlenül Brüsszelben kell pályázni, így az összeurópai mezőnyben kell kiemelkedő eredménnyel kecsegtető projektet bemutatni.

Földesi Péter, a győri Széchenyi István Egyetem rektora az eseményen megemlítette: az intézmény mindig is nyitott volt, „nem ijedtünk meg attól, hogy egy nemzetközi versenyben kell megmérettetnünk”. Aláhúzta: ehhez az előző évtizedben megteremtették a térségben az innovatív gondolkodást és az ipari kapcsolatokat.

Jelentősen nőtt a kis- és közepes vállalkozások (kkv) forrásszerzési lehetősége a Horizon 2020 keretében – mondta korábban Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti és gazdaságstratégiáért felelős államtitkára. Kiemelte: 2014 és 2020 között 8,6 milliárd euró lesz elérhető kifejezetten a kis- és középvállalkozások számára a 2007–2013-as korábbi fejlesztési időszakhoz képest 30 százalékkal növelt, folyóáron 77 milliárd eurós európai központi kutatás-fejlesztési kereten belül.

A forrásokra nemcsak a kutatók, hanem a kis- és közepes vállalkozások is pályázhatnak az új kutatás-fejlesztési és innovációs keretprogramban. Az induló vállalkozásokat a technológiai inkubátorok segíthetik hozzá a sikeres részvételhez – számolt be a Magyar Nemzet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.