Újabb 30 ezer forintot spórolhatnak a háztartások

A mellékvízmérőkkel kapcsolatos költségeket vállalná át a rezsicsökkentés újabb lépéseként a vízművek.

VZ
2014. 02. 27. 20:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Németh Szilárd fideszes országgyűlési képviselő, a rezsicsökkentések végrehajtásáért felelős munkacsoport vezetője szerdán jelentette be, hogy a kormány a mérőórákkal kapcsolatos összes költség szolgáltatókra terheléséről döntött. A politikus közlése szerint az intézkedés minden típusú mérőórát érint, és a lehető leggyorsabban be kívánják vezetni.

A Fővárosi Vízművek az MTI megkeresésére közölte: mivel a kormány szerdai döntése nyomán a parlament elé terjesztendő konkrét jogszabálytervezetről nem állnak rendelkezésükre információk, a társaság a bejelentést nem kívánja kommentálni. Hozzátették, hogy a Fővárosi Vízművek természetesen eleget fog tenni a jogszabályi előírásoknak.

A társaság általánosságban ismertette: törvény rendelkezik arról, melyek azok a mérőeszközök, amelyeket időszakosan hitelesíttetni kell, és meghatározza hitelességi idejüket is. A mérésügyi törvény értelmében a mellékvízmérők a kötelező hitelesítésű mérőeszközök körébe tartoznak, forgalomba kerülésük előtti első, kötelező hitelesítésüket a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) – korábban Országos Mérésügyi Hivatal (OMH) – végzi el.

A mellékvízmérők hitelességi ideje nyolc év, ezért a hitelesítés évétől számított nyolcadik évben cserélni vagy újrahitelesíteni kell őket. Az ingatlanon belüli mellékvízmérő jellemzően az elkülönített vízhasználó tulajdonát képezi, ezért a hitelesítéséről, cseréjéről jelenleg a tulajdonos köteles gondoskodni, saját költségén.

Tekintettel arra, hogy a cserét vagy újrahitelesítést a fogyasztó bármely, erre szakosodott szerelővel elvégeztetheti, a vállalatnak nincs adata arról, hogy fogyasztói mekkora összeget költöttek erre – válaszolta a Fővárosi Vízművek arra a kérdésre, hogy jelenleg mekkora költség terheli a fogyasztókat. A piaci árak ismeretében a társaság úgy becsli, hogy egy két mellékmérővel felszerelt lakás esetében megközelítőleg 30 ezer forintos összegről lehet beszélni.

A fővízmérők a vízszolgáltató tulajdonában vannak, ezért hitelesítésükről eddig is a szolgáltatónak kellett gondoskodnia. Ezeknél a törvény szigorúbb: négy évben határozza meg a hitelességüket – tájékoztatta a Fővárosi Vízművek az MTI-t.

A villanyórákkal és a gázórákkal kapcsolatos költségeket jelenleg sem a fogyasztók fizetik. Boross Norbert, az Elmű–Émász-csoport szóvivője szerdán az MTI-nek elmondta: a villamosenergia-szolgáltatásban a mérők felszereléséért, cseréjéért, hitelesítéséért, karbantartásáért jelenleg nem kell fizetni.

Az egyetemes gázszolgáltatás keretében a gázmérő az elosztóengedélyes tulajdonában van, így a mérő hitelesítési vizsgálata, illetve cseréje és az ezzel kapcsolatos költségek eddig is a szolgáltatót terhelték – tudta meg az MTI Száraz Gábortól, a Tigáz Zrt. szóvivőjétől.

A rezsicsökkentést minden körülmények között meg kell védeni – mondta Rogán Antal szerdán Kaposváron, ahol Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszterrel és Mráz Ágoston politológussal részt vett a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) országjáró kerekasztal-beszélgetésén.

A rendezvény előtt tartott sajtótájékoztatón a Fidesz frakcióvezetője jelezte: „Két olyan terület van, ahol a következő egy-két esztendőben az új magyar kormánynak szembe kell néznie Brüsszel támadásával, és valószínűleg kötelezettségszegési eljárással is, amitől nem kell megijedni.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.