Elárasztja Kínát a magyar hús

Megkaptuk az engedélyt, hogy fagyasztott sertés-, liba- és kacsahúst szállítsunk, így jelentősen növekedni fog a Kínába irányuló magyar export.

VZ
2014. 04. 04. 8:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: a kormány keleti nyitás külgazdasági stratégiájának alappillére a Kínával való gazdasági együttműködés stratégiai szintre emelése és a kereskedelmi forgalom növelése.

Magyarország elsősorban az exportot szeretné növelni az ázsiai országba, a kivitel növelésének zászlóshajója pedig a jövőben egyértelműen az élelmiszeripar lesz – tette hozzá. Emlékeztetett: a gazdasági növekedés, az erősödő középosztály, valamint az átalakuló fogyasztási szokások miatt növekszik a kereslet a magas hozzáadott értékű, jó minőségű és biztonságos élelmiszerek iránt Kínában.

Aláhúzta, Magyarország ebből a szempontból versenyelőnnyel rendelkezik, a magyar élelmiszerek jó minőségűek és biztonságosak, példaként említette, hogy Magyarország az alaptörvényben garantálta a GMO-mentességet.

Az államtitkár jelezte: a kínai akkreditációs és tanúsító hivatal hat magyar cég számára tette lehetővé a Kínába való szállítást. Ezeknek a vállalatoknak most az a feladatuk, hogy kínai partnereket találjanak az üzlethez, és elindítsák a kivitelt az ázsiai országba. Azzal, hogy a magyar cégeknek lehetőségük lesz a fagyasztott sertés-, liba- és kacsahús kivitelére, a magyar export várhatóan jelentősen növekszik majd Kínába – hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Kiemelte: tíz év alatt a magyar–kínai kereskedelmi forgalom meghatszorozódott. Ez azt jelenti, hogy míg 2003-ban a két ország közötti árucsere értéke összesen 1,2 milliárd dollárt tett ki, addig tavaly a kereskedelmi forgalom értéke elérte a 7,2-7,3 milliárd dollárt. A múlt évben a Kínába irányuló magyar kivitel értéke 2 milliárd dollárt tett ki, így 10 százalékos volt a növekedés az előző évhez viszonyítva.

Hozzáfűzte: a Kínába irányuló magyar élelmiszerexport – az engedélyek hiánya miatt – igen alacsony volt, még a 2 millió dollárt sem érte el. Ez is mutatja, hogy az exportengedélyek megszerzése jelentős előrelépést tesz lehetővé – vélekedett az államtitkár.

Magyar becslés szerint fagyasztott kacsahúsból a Kínába irányuló export 1500 tonnára rúg majd, a libahús mennyisége 1000 tonna lesz, míg a Kínába kivitt magyar sertéshús mennyisége évente 5000-6000 tonna lehet. A vízi szárnyas ágazat rugalmasabb, ezért ezen a területen hamarabb várható a kivitel felfutása, mint a sertéshús esetében – mondta az államtitkár. Szijjártó Péter kifejtette: a múlt évben libahúsból a magyar kivitel 15 500 tonna volt, a kacsahúsból 20 000 tonna, míg sertéshúsból 70 500 tonna. A távol-keleti piacokon a magasabb hozzáadott értékű áruk a kelendőek. Ezért is lesz a magas minőségű biztonságos magyar élelmiszer ebben a relációban a magyar kivitel zászlóshajója – mondta.

Az államtitkár az MTI kérdésére közölte: a kivitel pénzbeli értékét most még nem lehet megbecsülni, mivel az ártárgyalásokat a magyar cégek még nem folytatták le kínai partnereikkel. A magyar állam azonban erősíteni szeretné a magyar cégek pozícióját a pekingi magyar–kínai kereskedőházon keresztül, amelyben tulajdonrésze van a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt.-nek – fejtette ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.