Sikertörténet az osztrák bankok közép-európai jelenléte

Európa legerősebben fejlődő régiója Közép- és Kelet-Európa – jelentette ki a központi bank kormányzója.

TK
2014. 04. 24. 17:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ewald Nowotny az EU közép- és kelet-európai bővítésének tizedik évfordulója alkalmából tartott konferencia nyitó előadásában úgy fogalmazott: ezt a sikertörténetet sem a milliárdokat elnyelő Hypo Bank, sem az eladhatatlan ukrán leányvállalatok, sem a korlátozó – a bankadót bevezető – magyar törvény nem befolyásolta.

A jegybankelnök szerint a közép- és kelet-európai országok az osztrák bankoknak köszönhetően „rövid időn belül korszerű bankrendszerhez” jutottak. Az osztrák pénzintézetek különösen a kis- és közepes vállalkozások számára váltak fontossá, mert „hagyományos banki ügyleteket bonyolítottak” – mondta.

Ewald Nowotny ugyanakkor elismerte, hogy „adódott néhány problémás fejlemény”. A legnagyobb gondnak a „széles körben kibocsátott devizahiteleket” nevezte. „Megtanultuk a leckét”, jelenleg gyors ütemben csökken a devizahitelek aránya – tette hozzá. Az új EU-tagállamok eltérő fejlődése megmutatta, hogy a felzárkózás nem automatikus – jegyezte meg.

Ezzel együtt Európa legerősebben fejlődő régiója Közép- és Kelet-Európa – jelentette ki Nowotny. Mint mondta, Ausztriában is többek között azért növekedhetett az egy főre jutó jövedelem az elmúlt tíz évben, mert az ország szorosan kapcsolódik ehhez a régióhoz: az osztrák export 18 százaléka az új EU-tagállamokba irányul, és ebben az országcsoportban osztrák cégek adják a teljes közvetlen külföldi tőkebefektetés tizedét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.