időjárás 25°C Emese, Sarolta 2022. július 5.
logo

Hatalmas balesetet szenvedett a magyar csapat a német autópályán + videó

Sikertörténet az osztrák bankok közép-európai jelenléte

TK
2014.04.24. 17:55

Európa legerősebben fejlődő régiója Közép- és Kelet-Európa – jelentette ki a központi bank kormányzója.

Ewald Nowotny az EU közép- és kelet-európai bővítésének tizedik évfordulója alkalmából tartott konferencia nyitó előadásában úgy fogalmazott: ezt a sikertörténetet sem a milliárdokat elnyelő Hypo Bank, sem az eladhatatlan ukrán leányvállalatok, sem a korlátozó – a bankadót bevezető – magyar törvény nem befolyásolta.

A jegybankelnök szerint a közép- és kelet-európai országok az osztrák bankoknak köszönhetően „rövid időn belül korszerű bankrendszerhez” jutottak. Az osztrák pénzintézetek különösen a kis- és közepes vállalkozások számára váltak fontossá, mert „hagyományos banki ügyleteket bonyolítottak” – mondta.

Ewald Nowotny ugyanakkor elismerte, hogy „adódott néhány problémás fejlemény”. A legnagyobb gondnak a „széles körben kibocsátott devizahiteleket” nevezte. „Megtanultuk a leckét”, jelenleg gyors ütemben csökken a devizahitelek aránya – tette hozzá. Az új EU-tagállamok eltérő fejlődése megmutatta, hogy a felzárkózás nem automatikus – jegyezte meg.

Ezzel együtt Európa legerősebben fejlődő régiója Közép- és Kelet-Európa – jelentette ki Nowotny. Mint mondta, Ausztriában is többek között azért növekedhetett az egy főre jutó jövedelem az elmúlt tíz évben, mert az ország szorosan kapcsolódik ehhez a régióhoz: az osztrák export 18 százaléka az új EU-tagállamokba irányul, és ebben az országcsoportban osztrák cégek adják a teljes közvetlen külföldi tőkebefektetés tizedét.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.