Javaslatcsomag a roncsautók lecseréléséhez

Öreg járműért adjanak újat – egy javaslat az autós érdekképviseletek javaslatai közül.

2014. 05. 07. 4:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még nem dolgozták ki a pontos részleteket, de a Magyar Gépjármű-importőrök Egyesülete a Romániában 2005 óta sikerrel futó roncsprémium rendszer főbb elemeit venné át – mondta lapunk kérdésére Erdélyi Péter. A szervezet elnöke szerint eddig nem tűzték zászlajukra a „használtért újat” kampányt, de az utóbbi években olyan mértékben felgyorsult a koros járművek importja miatt a hazai flotta átlagéletkorának növekedése, hogy környezetvédelmi okokból indokolt a fiatalítás. A román rendszer lényege, hogy a bontásra leadott járművekért értékjegyet adnak, majd azt új autó vásárlásakor 900 euróért beszámítják. Egy magánszemély legfeljebb három értékjegyet válthat be, a jegyek szabadon átruházhatók. Romániában 2005-ben indították el a programot, amelyben eddig összesen csaknem 480 ezer, tíz évnél öregebb járművet vontak ki a forgalomból, és mintegy 239 ezer új gépkocsit vásároltak.

Múlt év végén a román autópark 5,98 millió járművet számlált, ami 4,73 százalékkal több a 2012-eshez képest. Az átlagéletkor nem jobb, mint a magyarországi 13 év, a leadott autók jellemzően 20 évnél idősebbek. A tavalyi program roncs-autóinak átlagéletkora 22,5 év volt.

Az Autós Nagykoalíció és a Magyar Gépjármű-importőrök Egyesülete a magyarországi autós szakma képviseletében több megoldandó témát terjesztene az Országgyűlés 2014. évi tavaszi ülésszaka elé – mondta Erdélyi Péter. Ezek közül csak az egyik a koros használt autók lecserélését elősegítő program. Ugyancsak a flotta műszaki állapotának javítását szolgálja a használt gépkocsik importjának szabályozása. Ennek keretében az Euro 3-asnál korábbi, azaz 2000-es évjáratnál régebbi autók behozatalát tiltanák meg. Ez a mai importnak mintegy felét érinti. A környezet védelmét szolgálná a tisztán elektromos vagy hibrid járművek vásárlásának, használatának állami támogatása is – fejtegette Erdélyi.

További részletek a szerdai Magyar Nemzetben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.