A több pénz az valójában kevesebb?

Igen távol állnak egymástól a gazdálkodóknak szóló kormányzati ígéretek és a valóság, s mindezt a termelők rövidesen saját maguk is megtapasztalják majd.

Dénes Zoltán
2014. 09. 04. 3:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Máhr András szerint noha a kormány arról számolt be, hogy 2014 és 2020 között a mezőgazdasági termelők 212 milliárd forint többlettámogatást kapnak, a tény ezzel szemben az, hogy a jelzett időszakban a korábbi uniós költségvetési ciklushoz képest éppen 240 milliárd forinttal kevesebb forráshoz jutnak. Mint mondta, nemcsak a közvetlen támogatásokra és vidékfejlesztésre fordítható uniós keret lesz kevesebb, hanem a nemzeti társfinanszírozás mértéke is. Rávilágított: miközben sehol sem tart a vidékfejlesztési program uniós elfogadtatása – ami lehetetlenné teszi a tervezést –, a gazdálkodóknak jövőre is meg kell küzdeniük az orosz embargó által okozott piaci zavarokkal és az 1200 hektár felett járó támogatások megvonásának következményeivel is. Ráadásul a kormány felfüggesztette az agrár-környezetgazdálkodási programot, ami további mintegy 50 milliárd forintos bevételkiesést okoz az érintetteknek.

A MOSZ az ügyben tegnap sajtótájékoztatót is tartott, ahol Nagy Tamás, a szervezet elnöke kitért arra is, hogy a területalapú támogatás elvonása azokat az állattenyésztőket érinti a leginkább, akik a hazai állomány döntő hányadát tartják. Ezért szerinte a kabinet hiába ígér nekik némi kompenzációt, mert más intézkedésekkel kétszeresen szedi vissza tőlük.

– Világosan látszik, hogy a hangzatos ígéretek ellenére a következő hat évben kevesebb támogatás jut mezőgazdasági termelésre, vidékfejlesztésre. Úgy tisztességes, ha a tényekről beszélünk, és nem áltatjuk tovább a gazdálkodókat, különösen az állattartókat mindenféle ködös ígérettel – fejtette ki. Nagy Tamás szerint a következő években nem fejlődik majd az állattenyésztés, és új munkahelyek sem jönnek létre az agráriumban.

A Földművelésügyi Minisztérium korábbi tájékoztatása szerint az állattenyésztő kis és közepes gazdaságok lesznek a legnagyobb nyertesei a 2020-ig szóló uniós költségvetési ciklusnak, amivel hozzájárulnak a magyar vidék felemelkedéséhez. A szaktárca szerint bár 2014 és 2020 között az Európai Unió közös agrárpolitikájának költségvetése 373 milliárd euró lesz, ami 48 milliárd euróval kevesebb a 2007–2013-as keretnél, a Magyarországra jutó 12,3 milliárd euró 1,9 milliárd euróval több, mint amit lehívhattunk az előző hétéves uniós költségvetési ciklusban. A minisztérium úgy látja, hogy az állattartók nagyjából évi harmincmilliárd forinttal több támogatásra számíthatnak a jövő évtől.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.