Meddig tarthatja magát az alapkamat?

A tengerentúli események mellett a közeli geopolitikai feszültségekre is figyelnie kell a  nemzeti banknak.

2014. 09. 01. 3:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem lepett meg senkit, hogy a múlt héten nem változtatott az alapkamaton a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Az intézmény elnöke korábban nyomatékosította: arra rendezkednek be, hogy a jelenlegi szinten, 2,1 százalékon tartják az irányadó rátát. Matolcsy György dátumot is említett, 2015 végét. Jelezte azt is: a jegybanknak nincs kamatcélja, csak egy „horgonyhoz” igazodik, a középtávú inflációs célhoz, amely három százalék. 2012 augusztusában kezdődött a monetáris enyhítési ciklus, akkor az alapkamat hét százalékon állt.

Menetközben többen kétségüknek adtak hangot, ám bejött az MNB vezetésének a számítása, a piac beárazta a kamatmérsékléseket. Most a kérdés az: valóban ezen a szinten tartható tartósan az alapkamat? – Ha az infláció alakulását nézzük, akkor az minden bizonnyal nem készteti lépésre a monetáris tanácsot. Attól sem kell tartani, hogy túlzott méreteket öltene a hitelezés. Ingatlanbuborék kialakulása nem fenyeget, ráadásul a jegybank a minap jelentette be, hogy januártól életbe lépnek az úgynevezett adósságfék szabályai – mondta lapunknak Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője.

A szakember szerint egyértelműen a nemzetközi környezet változásai késztethetik változtatásra az MNB döntéshozóit. Így például nem mindegy, mit lép a jövőben az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed). Ha ugyanis kamatot emelnek a tengerentúlon, akkor elindulhat a tőke Európából. Janet Yellen, a Fed elnöke a minap arról beszélt, hogy bátorítóak az amerikai munkaerőpiacon látható változások, de a recesszió ütötte sebek még nem gyógyultak be teljesen. Többek szerint ezzel arra utalt, hogy indokolt a laza monetáris politika folytatása. Azaz a gazdaságélénkítést célzó eszközvásárlások októberi kifutása után szükség lesz a csaknem hat éve történelmi mélyponton lévő, zéró közeli amerikai alapkamat fenntartására. Ha így lesz, az hazánk szempontjából kedvező.

A hírek szerint azonban több álláspont ütközik az amerikai kamatpolitika kérdéseiben. Az intézmény pénzügy-politikai tanácsa, a nyíltpiaci bizottság július végi értekezletének jegyzőkönyvéből az derült ki, hogy élesedik az ellentét a kamatemelési ciklus megkezdését sürgető „héják” és az óvatos „galambok” között. Megfigyelők szerint egyelőre az utóbbiak vannak többségben, és a távirati iroda tudósítása szerint ebbe a körbe sorolható Janet Yellen elnök is.

A másik tábor egyik hangadója, James Bullard, a St. Louis-i Fed elnöke mindenesetre úgy nyilatkozott, már 2015 első negyedévének a végén meg lehetne kezdeni a szigorítást. Elemzők szerint azt kell eldönteni, hogy az amerikai munkaerőpiac javulása és az infláció gyorsulása indokol-e korábbi kamatemelést 2015 nyaránál. (A piac jelenleg ez utóbbi időszakkal számol.) Azt Janet Yellen sem rejtette véka alá, hogy a monetáris politika nem kőbe vésett. Így ha a munkaerőpiac a vártnál gyorsabban javul vagy az infláció a vártnál nagyobb ütemben gyorsul, akkor a tervezettnél hamarabb jöhet a kamatemelés. Igaz, ehhez hozzátette: ha a gazdaság teljesítménye csalódást kelt, és lelassul a közeledés a jegybank célszámaihoz, akkor a laza monetáris politika folytatása tükröződik továbbra is a kamatokban. át nem módosítja az alapkamatot.

További részletek a Magyar Nemzet hétfői számában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.