Világméretű válság fenyeget

Egyre több szakma szűnik meg az okosgépek miatt. Se munkahely, se fogyasztás?

2014. 09. 15. 3:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legalább 600 millió munkahelyre lenne szükség 2030-ig a világon, hogy lépést lehessen tartani a népesség növekedésével – állítja a Világbank foglalkoztatási részlegének igazgatója. A Business Insider szerint Nigel Twose arra hívta fel a figyelmet, hogy foglalkoztatási válság felé tartunk, hiány van a munkahelyekből, különösen a minőségi álláshelyekből.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD), valamint a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet tanulmányából kiderül, mintegy 100 millió ember volt munka nélkül a G20-országokban, 447 millióan pedig napi két dollárnál kevesebből kénytelenek megélni. A világ 20 legnagyobb gazdaságát tömörítő államcsoportban ráadásul nyílik az olló az alacsonyabb és a magasabb jövedelemmel rendelkezők között.

– Olyan időszakban élünk, amikor az eddig elképzelhetetlen dimenziójú „technoevolúció” nyomán a gépek magukat tervezik meg, magukat fejlesztik és szabályozzák. Ez a korszak egyre kevesebb embernek ad munkát: egyre kevesebben állítanak elő egyre több terméket – mondta lapunknak Bogár László közgazdász. Szerinte kevés jót ígér az a társadalmi átalakulás, amely néhány évtizede kezdődött el.

A teljes cikket a Magyar Nemzet hétfői számában olvashatják el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.