A visegrádiak fellépnének a multik ellen

Újabb frontot nyit a nemzetközi cégek diszkriminatív gyakorlata ellen folytatott harcban a szlovák kormány.

2014. 10. 01. 4:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közös fellépésre sürgeti a visegrádi országokat Szlovákia annak érdekében, hogy megszüntessék a multinacionális gyártók azon gyakorlatát, miszerint az Európai Unió keleti felében azonos márka és azonos csomagolás alatt silányabb terméket értékesítenek, mint a nyugati országokban. A kezdeményezés elindítója, Peter Mihók, a Szlovák Kereskedelmi és Iparkamara elnöke néhány nappal korábban a szlovák gazdasági miniszterrel, Pavol Palissal tárgyalt a szlovák boltokban kapható termékek minőségéről, majd abban egyeztek meg, hogy újabb frontot nyitnak a multik elleni harcban. A gazdasági tárca lapunkkal közölte: napjainkban számos termék minősége tekintetében kézzelfogható különbségek mutatkoznak az úgynevezett régi tagállamok és az újonnan csatlakozott országok közt.

A tárca tájékoztatása szerint a visegrádi négyek érintett miniszterei egy napot jelölnek majd ki arra, amikor – az Európai Bizottság soron következő ülése előtt – előre meghatározott lista alapján azonos üzletláncokban azonos termékeket vásárolnak a saját országukban, illetve más uniós tagállamokban – elsősorban Németországban és Ausztriában.

A megvásárolt termékeket aztán laboratóriumi vizsgálatnak vetik alá. A vizsgálat eredményeit a tervek szerint az Európai Bizottság elé terjesztik azzal a kéréssel, hogy Brüsszel akadályozza meg, hogy az újonnan csatlakozott tagállamokat továbbra is diszkrimináció érje a termékek minőségét illetően. A szlovák gazdasági tárca szerint ugyanis ezen országok lakói nemegyszer a rosszabb minőségért magasabb árat fizetnek, mint a nyugati államok polgárai.

A Földművelésügyi Minisztériumnál egyelőre nem tudnak a konkrét kezdeményezésről, lapunk kérdésére azonban elmondták, hogy mindenképpen támogatják az akciót. Tájékoztatásuk szerint a térségben eddig nem történt ilyen irányú, átfogó vizsgálat. Közölték, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal folyamatosan ellenőrzi a Magyarországon forgalomba kerülő élelmiszereket mind biztonsági, mind minőségi szempontból. A Nébih sok esetben bekéri a külföldi gyártók termékspecifikációit is.

A szlovák fogyasztóvédők első alkalommal 2011-ben vizsgálták meg az azonos márkájú és csomagolású termékek minőségét az egyes országokban. Az összességében nyolc tagállamban folyó vizsgálatot akkor az Európai Bizottság is támogatta. A termék-összehasonlító teszt eredményei alátámasztották azt a vélekedést, amely szerint a multik silányabb termékekkel árasztják el Kelet-Közép-Európát. A vizsgált nyolc ország közül négyben – Szlovákiában, Romániában, Bulgáriában és Magyarországon – eltérést találtak a termékek összetevőit és minőségét illetően. Az összehasonlított hét termék közül az üdítőital, a kávé és a csokoládé összetételében is volt különbség. A legnagyobb meglepetés azonban egy fűszer esetében érte a fogyasztóvédőket: az osztrák társával szemben a bolgár termékben az összsúly tíz százalékát törmelék helyettesítette, a magyar és szlovák fogyasztókhoz pedig eleve tizenhét és huszonnégy gramm borssal kevesebb került.

Nem csoda tehát, hogy az osztrák határ közelében élők többsége inkább a túloldalon intézi a nagybevásárlást. A fogyasztók internetes fórumokon olvasható tapasztalatai szerint az élelmiszer mellett a szlovákiaival szinte azonos áron vagy olcsóbban beszerezhető tisztító- és mosószerek, valamint a drogériai cikkek is sokkal jobb minőségűek, mint amilyeneket a szlovák boltokban kapni lehet.

A gyártók a receptúrában fellelhető különbségeket az országonkénti eltérő ízléssel magyarázzák. Véleményük szerint a változtatások nem hatnak a minőségre. Élelmiszer-ipari szakértők szerint ugyanakkor nem ritka, hogy a nemzetközi óriáscégek több minőségi kategória alapján gyártják termékeiket.

A hazai agrártárca szerint nem olyan nagy probléma, hogy más- más „recept” szerint készül készül például egy német és egy magyar vásárlónak előállított termék. A saját márkás terméket általában hazai üzemben, a hazai ízlésnek megfelelően állítják elő. Éppen ezért nem takar minden esetben minőségi különbséget a termékek eltérő volta.

Nem a túlzott szigorra

A visegrádi négyek nem támogatnak aránytalan gazdasági terheket jelentő uniós klíma- és energiapolitikát – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. A visegrádi együttműködés elnökségét betöltő Szlovákia kibővített klímapolitikai miniszteri találkozót rendezett szeptember 29–30-án Pozsonyban. A miniszterek és államtitkárok fenntartják álláspontjukat, miszerint egyetlen reális szinten meghatározott üvegházhatású gázkibocsátás-csökkentési célértékre van szükség, de figyelembe véve a tagállamok eltérő gazdasági fejlettségét, energiatermelési és -ellátási adottságait.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.