Bővítik az online pénztárgépek körét

Azok a területek csatlakozhatnak a sorhoz, amelyek leginkább érintettek a feketézésben.

2014. 10. 29. 4:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelenleg 180 ezer online pénztárgép üzemel az országban, kereskedelmi egységek, benzinkutak, gyógyszertárak, vendéglátó üzletek, szállodák teljesítették eddig a kötelező átállás feltételeit és cserélték le régi kasszájukat az adóhatóságnak közvetlenül adatot szolgáltató készülékekre. A kormány sikeresnek ítéli a rendszer bevezetését, az adóhatósággal közvetlen összeköttetésbe került vállalkozások legális jövedelme jelentős mértékben nőtt az elmúlt hónapokban, és a folyamatos adóhatósági ellenőrzések révén egyre szűkül az adóelkerülő vállalkozások köre.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a jövő évi adótörvények ismertetésekor a múlt héten bejelentette, tervezik az online pénztárgéprendszer kiterjesztését 2015-ben, azonban arról nem beszélt, hogy melyek azok az új területek, ahol hamarosan kötelező lesz az újfajta gépek használata. Megerősítette a Kossuth rádió G7 című gazdasági műsorában Varga Árpád, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnökhelyettese is, hogy az elképzelések szerint az új típusú kasszák használatát az eddiginél nagyobb körre terjesztik ki.

Az általa „beépített revizornak” nevezett online készüléket az eddigi kötelezettek közül várhatóan még néhány ezer vállalkozásnál helyezik üzembe a közeljövőben, majd jövőre a szolgáltatói szektor egyes területein is kötelezővé válik a használatuk. Az elnökhelyettes felidézte: a fő szabály eddig az volt, hogy ahol régen pénztárgép üzemelt, ott kötelezővé tették az online kasszát. Az adóhivatallal összekötött gépek rendszere olyan kör, amit nem lehet manipulálni, a NAV minden egyes pillanatban látja, mi történik a vállalkozásnál. Mint mondta, vannak azonban olyan vállalkozások, például fodrászok, építőipari cégek, tüzéptelepek, ahol eddig nem volt kötelező az új típusú pénztárgép használata, azonban szakmai képviselőik maguk kezdeményezték, hogy bekerüljenek a kasszás a körbe. Céljuk, hogy kiszűrhessék maguk közül a tisztességtelenül működő cégeket.

Megkeresésünkre a nemzetgazdasági tárcánál egyelőre nem árulták el, pontosan mely területeken kötelezik majd a cégeket az online átállásra. Azonban az eddig kiszivárgott hírek szerint várhatóan a feketézéssel leginkább érintett személyszolgáltató területek következnek, ilyen például a fodrászat, a kozmetika, a magánorvoslás és a taxizás.

A statisztikák alapján az eddiginél kevesebb, néhány tízezer vállalkozást érinthet az online átállás következő köre, ami piaci szakértők szerint gyorsabban lezajlik majd, mint a főpróbának számító, két évig tartó bevezetés a kereskedelemben. Annál is inkább, mert az átállásra kevesebb időt szán majd a módosítandó pénztárgéprendelet, illetve az sem kizárt, hogy bizonyos bevételhatár fölött lesz csupán kötelező a kézi nyugtaadást helyettesítő pénztárgéphasználat. Ráadásul, mivel a gyártók mostanra felzárkóztak az igényekhez, nem fordulhat elő, hogy újból készülékhiány alakul ki a piacon, s a technikai háttér mostanra kiépült az adóhivatalnál.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.