A kormány megállítaná a pénzkimentést

A papíron két egymást követő évben veszteséget felmutató áruházláncoktól négy év múlva megvonnák a napi cikkek árusításának jogát.

2014. 11. 20. 5:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megtiltaná a kormány 2018-tól a kereskedelmi cégeknek, hogy két egymást követő, veszteséggel záruló üzleti év után tovább árusítsák a napi fogyasztási cikkeket hazánkban. A kereskedelemről szóló törvény nemzetgazdasági miniszter által benyújtott módosító javaslata szerint a nyereséges működést azoktól a cégektől követelnék meg a jövőben, amelyek nettó árbevétele az egymást követő mindkét üzleti évben eléri az 50 milliárd forintot.

A javaslat a nemzetközi tulajdonban lévő áruházláncokat érinti, árbevételük ugyanis az elektronikus beszámolóban olvasható adatok szerint évek óta jóval meghaladja az ötvenmilliárd forintos alsó határt. A jelenleg az Országgyűlés előtt lévő indítvány indoklása szerint a tőkeerős üzletláncok megengedhetik maguknak, hogy az árak letörése érdekében akár több évig is veszteséget termeljenek. Így azonban ellehetetlenítik azokat a magyar vállalkozásokat, amelyek nem tudnak az árversenyben részt venni, hiszen a nyereségből tartanák fent magukat. Emellett a jogalkotó úgy érvel, hogy hosszú távon nem életszerű olyan vállalkozást üzemeltetni, amelyik folyamatosan veszteséget termel. Ez ugyanis közvetett módon gazdasági erőfölénnyel való visszaélésnek számít, hiszen a versenytársak elbuknak az árharcban, miközben a nagy cégek jegyzik a vásárlások javát. Vagyis a kereskedelmi törvény ezen változtatása a kisebb, jellemzően hazai tulajdonban lévő vállalkozások multiáruházakkal szembeni piaci helyzetét javítaná.

A módosítás leginkább azt a kereskedelmi vállalatot érinti érzékenyen, amelyik a legnagyobb forgalmat bonyolítja hazánkban. A Tesco áruházlánc második éve több mint 600 milliárd forintos árbevételt ér el, adózás utáni eredménye viszont a tavalyi évre veszteséget mutat. A nyilvános beszámolókból ugyanakkor az is kiderül, hogy a vállalat évek óta milliárdos nagyságrendben ment ki hazánkból pénzt, csökkentve a Tesco adózás előtti eredményeit. Az Igazságügyi Minisztérium elektronikus beszámolókat gyűjtő weboldalán is elérhető eredménykimutatás szerint a Tesco Globál Áruházak Zrt. az adóoptimalizálási törekvéseknek köszönhetően az elmúlt évben 12 792 milliárd forintnyi forgalom után nem kellett, hogy társasági adót fizessen hazánkban. Ez az összeg a Svájcban lévő, úgynevezett külföldi fióktelep miatti mentesítés okán csökkentette a cég adózás előtti eredményét. A nyilvános adatokból az is kiderül, hogy 2009 és 2013 között a magyarországi Tescónál összesen 41,7 milliárd forint pénzügyi eredmény mentesült a társasági adó alól. A 19 százalékos kulcs helyett ráadásul a tényleges társaságiadó-fizetés kulcsa átlagosan 8,2 százalék volt ebben az időszakban.

A nagy forgalmú láncok szinte mindegyike veszteséges működést könyvelt el az elmúlt évre, egyedül a hipermarketek komoly versenytársaivá előlépett diszkontok piacán a Lidl és a Penny Market mutatott fel nyereséget 2013-ra. Ha elfogadják a 2018-tól érvényes szigorítást, az elkövetkező évekre az eddig veszteségesen működő cégek mérleg szerinti eredménye nem fordulhat mínuszba.

– A javaslat célja, hogy a jövőben nagyobb teret kapjanak a hazai kereskedők, védetté váljanak a kisebb cégek. Azonban látni kell, hogy a kereskedők által jövőre fizetendő 30 milliárd forintos élelmiszerlánc-felügyeleti díj eleve veszteségbe sodorhatja a cégeket – mondta lapunknak az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Vámos György leszögezte, egyetlen multilánc sem tervezi a kivonulást.

Szatmáry az új felelős

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a kereskedelempolitika kormányzati összehangolásával kapcsolatos feladatok ellátására Szatmáry Kristófot miniszteri biztossá nevezte ki. A fideszes képviselő megbízatása november 13-tól május 12-ig szól.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.