Gazdasági veszélyekre hivatkozik a dohányipar

Megkérdőjelezték, hogy az elfogadott törvény megfelel-e az uniós, illetve a hazai jogszabályoknak.

MA
2014. 12. 16. 21:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A BAT Pécsi Dohánygyár Kft., az Imperial Tobacco Magyarország Kft., a JTI Hungary Zrt. és a Philip Morris Magyarország Kft. kedden juttatta el közleményét az MTI-hez.

Az iparági szereplők szerint a megszavazott intézkedések egyértelműen rossz példaként szolgálnak a magyarországi befektetéseket fontolgató, külföldi tulajdonú vállalatok számára. A törvény jelentősen negatív hatással lesz a magyar gazdaságra, munkahelyek szűnnek meg, valamint a feketepiac térnyerése miatt számottevő adóbevételtől eshet el az állam – szerepel a közleményben.

A parlament kedden úgy döntött, rendkívüli egészségügyi hozzájárulás megfizetésére kötelezi 2015-ben a dohányipari vállalkozásokat.

 

A kormánypárt indoklása szerint az egyszeri teher döntően a magyarországi dohánygyártókat és azokat a bejegyzett kereskedőket sújtja, amelyek Magyarországon dohányterméket hoznak kereskedelmi forgalomba, azaz „szabadforgalomba bocsátanak”. A már szabadforgalomba került termékek nagykereskedői és a dohánytermék-kiskereskedők nem esnek a törvény hatálya alá.

A vállalatok szerint komolyan megkérdőjelezhető, hogy az elfogadott törvény megfelel-e az uniós, illetve a hazai jogszabályoknak, így a javaslat megszavazása Magyarországot további jelentős jogi kihívások elé állíthatja.

A tájékoztatás szerint az integrált dohány-kiskereskedelmi ellátó felállítása az iparági szereplők által eddig sikeresen működtetett közvetlen dohánytermék-értékesítési rendszerek megszűnését eredményezi. A rendszerek mintegy 800 munkavállalót foglalkoztatnak, és több milliárd forint összegű beruházást jelentenek a magyar piacon, többek között az informatikai rendszerek, járműállományok, raktárak és a logisztika működtetésén keresztül – írják a dohányipari szereplők.

Kitértek arra is, hogy a kereskedelmi árrés növelése jelentősen megnöveli a dohányvállalatok terheit, közvetetten kellő táptalajt biztosítva ezzel a feketepiacnak, amelynek aránya Magyarország egyes településein már meghaladja az 50 százalékot.

Az iparági szereplők mindemellett kiemelték: készek támogatni minden ésszerű és hatékony szabályozásokra irányuló kormányzati kezdeményezést, azonban sajnálatos módon a megszavazott törvényjavaslat nem felel meg ezeknek az alapvető kritériumoknak.

Az Országgyűlés hétfőn döntött úgy, hogy a trafikok kizárólag állami vagy azzal szerződésben álló dohány-kiskereskedelmi ellátóktól vásárolhatnak dohányterméket a jövő év szeptemberétől. A parlament ezzel egy időben két lépésben növelte a dohánytermékek jövedéki adóját. Ennek célja az indoklás szerint az adóstruktúra olyan átalakítása, amely kevésbé teszi függővé a központi költségvetés bevételeit a dohánygyártók árpolitikájától.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.