Készül a földtörvény finomhangolása

Nagy István szerint bővíteni kell a földműves fogalmát, és pontosítani az elővásárlási jogosultak körét. Interjú.

2015. 01. 05. 5:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Tavaly május elsején lépett életbe a földforgalmi törvény. Beváltotta a jogszabály a hozzá fűzött reményeket?
– A földtörvény legfontosabb küldetése, hogy magyar kézben tartsa a hazai termőterületet, ezt pedig sikerült elérnünk. Meg tudtuk gátolni, hogy a földdel különböző nagytőkések és spekulánsok üzletelni tudjanak. A földtörvényt kiegészítő, a zsebszerződések ellen hozott szabályozás eredményeként pedig lassan visszaszerezzük azokat a földterületeket is, amelyek korábban közvetítőkön keresztül külföldi kézben voltak.

– A zsebszerződések egyik gócpontja a Nyugat-Dunántúl volt, ott főként az osztrákok szereztek némi ügyeskedéssel magyar földet. Ott mi a helyzet?
– A földhivatali bejegyzésekből az derül ki, hogy sok helyen forog a föld, vagyis az osztrák pénzen vett földeket most harmadik személynek adják el. Az osztrák gazdák ugyanis rájöttek, hogy záros határidőn belül nem kerülhet a nevükre a termőterület, így lassan kivonulnak a magyar piacról.

– A kivonulás nem mondható békésnek, a földtörvény ellen tiltakozik Ausztria. Az Európai Uniónál is megtámadták a jogszabályt.
– Mivel az unió tagjai vagyunk, így az osztrákok jogorvoslati lehetőségekkel élhetnek, ha úgy tetszik, mehetnek panaszkodni a „központba”. Magyarország csak azt az utat követi, amit minden normális ország: szeretné megvédeni a földet, ami minden nemzet megmaradásának az alapja. Egyébként a magyar jogszabály egy részét az osztrák földtörvényből emeltük át.

– A legnagyobb vita a haszonélvezeti jog eltörlése miatt robbant ki.
– Az osztrák gazdák korábban teljesen tisztában voltak azzal, hogy az érvényes magyar törvényi rendeletet kijátszva szereztek földet. Ezt pedig nem tűrhette sokáig Magyarország, a földtörvény minden kiskaput bezárt. Azt szeretnék, hogy a haszonélvezeti jogot ne visszamenőlegesen törölje el az ország. Így a gyakorlatban semmi sem változna, a korábban haszonélvezeti szerződést kötött osztrák spekulánsok továbbra is tulajdonosként művelhetnék a földet.

Alakul a lista

– Fazekas Sándor miniszter egy interjúban arról beszélt, hogy kisebb-nagyobb módosításokra lesz szükség a földforgalmi jogszabálynál. Milyen változtatásokra gondolt?
– A törvény életbelépése óta folyamatosan kapunk észrevételeket a gazdáktól, az eljáró ügyvédektől és a földhivataloktól. Minden olyan kérdést, amelyben súrlódás van, kezelnünk kell. Ezért apró módosításokkal finomítani szeretnénk a jogszabályt. A javításoknak kellőképpen megalapozottnak kell lenniük, legalább egy év tapasztalatai alapján szeretnénk kialakítani a módosítások listáját.

– Mégis mire számíthatunk?
– Bővítenünk kell a földműves fogalmát. Kiderült, hogy számos oklevél és bizonyítvány a hatvanas, hetvenes években kifejezetten a földműveléshez kapcsolódott, de a végzettség megnevezése mára érvényét vesztette. Pontosítani kell az elővásárlási, elő-haszonbérleti jogosultak körét, az előzetes elutasítások okait is.

– Nagy vihart kavart, hogy az úgynevezett zártkertekre is ugyanaz a szigorú szabályozás vonatkozik, mint a termőföldre. Ez is része a tervezett módosítócsomagnak?
– A parlament a 2015-ös költségvetési törvényt megalapozó salátatörvényben már elfogadta a zártkertekkel kapcsolatos módosítást. Ez kimondja, hogy a zártkert nem azonos a termőfölddel, vagyis más szabályozási viszonyok vonatkoznak rá. Az ingatlanhoz hasonlóan adható és vehető anélkül, hogy valaki földműves lenne, a meglévő termőfölddel pedig nem kell összevonni.

– Az egyik bank elemzése nemrég rámutatott, hogy a földtörvény életbelépésével alaposan visszaesett a termőföld-adásvételek és az új bérleti szerződések száma is. Ez is cél volt?
– Azt szeretnénk elérni, hogy a föld újra megbecsült tulajdon legyen Magyarországon. A kárpótláskor ugyanis a földek gyakran olyan tulajdonosokhoz kerültek, akiknek már semmilyen kötődésük nem volt a földműveléshez. Éppen ezért az első adandó alkalommal túladtak a szántókon. Nem véletlenül kapaszkodtak meg az osztrákok nálunk. Hiszen addig, míg Ausztriában kétmillió forintnak megfelelő ára volt a termőföld hektárjának, addig hazánkban a kilencvenes években öt-hatszázezer forintért adták-vették a földeket. Az osztrákok már akkor tudták, hogy milyen értéke van a termőterületnek. Örülök annak, hogy nem forog annyira a földpiac, ha ugyanis milliószám cserélnének gazdát a parcellák, a megművelés biztonsága, az élelmiszer-ellátás is veszélybe kerülhetne.

– A nagyobb gazdaságok éppen azért támadják a földtörvényt, mivel a szabályozás miatt nehezebben juthatnak földhöz. Valós a félelmük?
– Nem az a célunk, hogy Magyarországon csak nagybirtokok jöjjenek létre, ezért nem támogatjuk a hatalmas birtokkal rendelkező magánszemélyek újabb vásárlásait. Sokkal inkább szeretnénk azt, hogy a föld minél több embernek, minél több családnak biztosítson megélhetést. S ha ez így lesz, előbb-utóbb a növénytermesztéshez állattenyésztés is kapcsolódik majd. Nem szabad a két csoportot szembefordítani egymással. A nagyüzemekre ugyanúgy szükség van Magyarországon, mint a kis, családi gazdaságokra.

– A nagyvállalatokban jelentős tudás és tőke halmozódott fel az utóbbi 25 évben, a kicsiknek pedig éppen ebből van a legkevesebb.
– Hazánk óriási előnye, hogy az unión belül itt a legnagyobb az egy telepre jutó tehénsűrűség. Ezt jól tudjuk kamatoztatni, ha megszűnik a tejkvóta az EU-ban. Ezért a nagyüzemi termelésnek is megvan a létjogosultsága. Arra kell törekedni, hogy ezek a cégek minél több kisgazdaságot vonjanak be a termelésbe. A vidéken élő egyszerű embernek nincs annyi tőkéje, hogy jószágot és takarmányt vegyen. Munkaereje és szorgalma van. Ha egy nagyüzemtől hízót és takarmányt kap, akkor tisztességgel fel tudja nevelni a jószágot. Így mindkét fél jól járhat, a vidéki portákon pedig újra megjelenhet az állattartás.

A látszat is fontos

– A Földet a gazdáknak program a célja, hogy a kis, családi gazdaságok állami földhöz jussanak. Az ellenzék és több szakmai szervezet ugyanakkor élesen bírálja a pályázati rendszert. A Hortobágyi Nemzeti Park kapcsán a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal is vizsgálódott, és szintén módosításokat javasolt.
– A tárca megfogadta a hivatal ajánlásait, és a pályázati elbírálásoknál jelentkező nyilatkozatok valóságtartalmának ellenőrzését megváltoztattuk. Igaz az a mondás: nem elég tisztességesnek lenni, annak is kell látszani. Ma tízszer több ember művel ugyanannyi földet, mint a kormányra lépésünk előtt. Miért van mégis elégedetlenség? A föld egyre értékesebbé válik, és ezért egyre többen szeretnének földhöz jutni. Egy haszonbérleti pályázatnál csak egy nyertest hirdetünk, a vesztesek pedig elkezdik kutatni a vereségük okát.

– Kiszűrhető a rendszerből az, amivel sokan támadják, hogy olyanok is nyernek, akik igazából nem foglalkoznak földműveléssel, csak támogatást szeretnék megszerezni?
– Ez a vád nem áll meg. Nézzünk egy példát! Valaki nem művelt földet korábban, de azt tervezi, hogy a jövőben ebből kíván megélni, ezért benyújt egy pályázatot, és nyer. Azok, akik régóta földműveléssel foglalkoznak, úgy érezhetik, igazságtalanul nyert a fiatal gazda. A kormány szándéka bővíteni azoknak a körét, akik a termőföldből élnek, és azoknak is lehetőséget kívánunk adni, akik most kezdik a szakmát. Ezért a jövőben további földeket szeretnénk a fiataloknak is haszonbérbe adni. Emellett szociális földalapot hozunk létre az önkormányzatoknak, hogy a közmunka részeként, akár a közkonyhák ellátására termelhessenek.

– Nagy riadalmat okozott, hogy a termőföldre is adót vethetnek ki.
– Nem igazolódott be a félelmük, mindössze hét település élt a lehetőséggel. Ráadásul a gazdasági tárca szakembereivel egyeztetve kiderült, hogy azoktól az őstermelőktől sem szedhet ilyen címen adót egy önkormányzat, akiknek valóban a föld az egyetlen megélhetési forrása. A kettős adóztatást tiltják a jogszabályok, azok az őstermelők pedig, akik évi 600 ezer forint feletti bevétellel rendelkeznek, már adóznak a központi költségvetésbe.

Keresik a tulajdonosokat

– Friss hír, hogy a kormány frontot nyit az osztatlan közös tulajdon felszámolásában. Egy kormányrendelettel sikerülhet pontot tenni ennek az öröklött problémának a végére?
– A részarány-tulajdonú földek a kárpótlási rendszer rákfenéi, gátolják a mezőgazdaság fejlődését. Az utóbbi években Vas megyében indítottunk el kísérleti programot. Ennek a tapasztalatait felhasználva újabb két megyét veszünk célba. Erre a kormány hárommilliárdot különített el. Sokszor néhány négyzetméter föld kétszáz hektár működését akadályozza. A tulajdonosokat szinte lehetetlen megtalálni. Ezeket a helyzeteket törvénymódosítással lehetne megoldani.

– Ha nem lehet elérni az eredeti tulajdonost, mert külföldön él vagy  elhalálozott, akkor az ő tulajdonrészével mihez kezdenek?
– A tulajdonos felkutatása mindig elsődleges feladat, de ha a keresés eredménytelen, akkor az a helyes, ha a föld az államra száll. Ezután az állam szabadon rendelkezhet a tulajdona felett, és gördülékenyebb lehet a problémás területek rendezése is. Sokan szabadulnának a néhány négyzetméternyi tulajdonuktól, erre a bonyolult szabályozás miatt eddig nem volt lehetőségük. Itt is állami szerepvállalásra van szükség, az ehhez rendelt forrásokat el kell különíteni a költségvetésből. Az előttünk álló egy-két év kiemelt feladata lesz az osztatlan közös tulajdon megszüntetése.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.