Vándorútra indulnak az áfacsalók

Az új közúti ellenőrző rendszer miatt más országot kereshet magának az áfacsalásra szakosodott kétes csoportok egy része.

Jakubász Tamás
2015. 02. 19. 5:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tisztuló piaci viszonyok és növekvő bevételek – az utóbbi időkben gyakran hallhatott a közvélemény ilyesféle kijelentéseket, amikor a január óta működő új hatósági szisztéma, az elektronikus közúti áruellenőrző rendszer lehetséges kedvező hatásairól esett szó. Érdemes megvizsgálni, mindez mit is jelenthet a gyakorlatban. – Becslések szerint évente nagyjából ezermilliárd forintot veszít el az államkassza a forgalmi adóval kapcsolatos csalások miatt – kezdte a helyzet ismertetését érdeklődésünkre Hegedüs Sándor. Az RSM DTM adóüzletágának vezetője megemlítette azt is: a visszaéléssel foglalkozók az úgynevezett utaztatásos módszerrel üthették eddig a legnagyobb lyukat a közpénzek rendszerén. Ennek az a lényege, hogy az áru külföldre megy, vagy onnan érkezik, az ügyletben részt vevő cégháló szövevényében pedig eltűnik az áfa. – A megoldásnak számtalan fajtája képzelhető el – mondta az adószakember.

Lényeges azonban, hogy ma már a csaláshoz felhasznált terméknek léteznie, mi több, a közutakon mozognia kell.

Az ekáer betűszóval illetett új rendszer pedig éppen az ország útjain futó teherautók és szállítmányok azonosítására alkalmas – közölte Hegedüs Sándor. A szakember hozzátette: ez alapján – ha a szisztéma kinövi mostani, súlyosnak tűnő gyermekbetegségeit, és az adóhivatal megfelelően elemzi a begyűjtött adatokat – a rendszer alkalmas lehet akár a legnagyobb kárt okozó csalások kiszűrésére is. Más szakemberek ezzel kapcsolatban addig a becslésig jutottak el, hogy az ekáer akár százmilliárdos tételeket is hozhat évente a költségvetésnek.

A gondolatmenet persze folytatható. A magyar áfakulcs a csalók számára rendkívüli illegális haszonnal kecsegtet. A bűnüldözés korábban arra a felismerésre jutott, hogy a visszaélés bekerülési értéke – az illegális infrastruktúra megteremtésének költsége – nagyjából tíz százalék körül mozoghat, az elérhető haszon tehát hatalmas is lehet. Akármekkora is a kínálkozó előny, a csalás megszokott módszerének ellehetetlenítésével a visszaélésre szakosodó résztvevők kényszerhelyzetbe kerülhetnek: váltaniuk kell. Lapunknak nyilatkozva Suller Attila, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vám- és jövedéki szóvivője a gabonapiac változásait hozta fel példaként. A fordított adózás bevezetése után némelyek azonnal léptek, és búza vagy kukorica helyett például cukorral, betonvassal vagy éppen nyomtatópatronnal követték el újabb adóügyi visszaéléseiket. – Az ekáer azonban minden megyében működik, s a szisztémát lényegében valamennyi árucikknél alkalmazni kell. A jogsértések folytatása, a termékek váltogatása így az ország határain belül aligha képzelhető el – mondta Suller Attila. Szakmai megállapítások alapján hozzátehető: mivel Romániában és Szlovákiában már üzembe helyeztek a magyarhoz hasonlító rendszert, így a csalók leginkább délnek vagy északnak vehetik az irányt. Szóba jöhet Horvátország, Bulgária, esetleg Csehország vagy Lengyelország.

Mindahhoz azonban, hogy a remények valóra is váljanak, pontos és alkalmazható szabályrendszerre van szükség. Úgy tudjuk, ennek kapcsán az adóhivatal és a szaktárca jó ideje megbeszéléseket folytat a gazdasági, kereskedelmi élet különféle képviselőivel, egyúttal megismerhette adószakmai szervezetek, tanácsadó cégek véleményét is.

Tegnap – a távirati iroda közlése szerint – egy módosító javaslat miatt az Országgyűlésben is tárgyaltak a rendszerről. Expozéjában Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára felidézte, hogy a szabályok januárban életbe léptek, a rendszer – márciusig – próbaüzem formájában működik. A politikus felszólásából kiderült: a kormány olyan szabályozást vezetne be, amely módot adna arra, hogy a gyakorlat kérdéseit menet közben, mihamarabb rendezni lehessen. A törvény így csupán a szisztéma bevezetését határozza meg, a részletes előírásokat miniszteri rendelet tartalmazza majd. – A rendelet tervezetéről társadalmi vita kezdődik, a szöveg legkésőbb a jövő héten megjelenik – mondta az államtitkár, hozzátéve, hogy a paragrafusok több esetben könnyítést, egyszerűsítést írhatnak elő.

A kivételes eljárási szabályok szerint folyó vitában a kormánypártok politikusai támogatták az indítványt, az ellenzék viszont éles kritikát fogalmazott meg. Egyes képviselők a jogbiztonság fontosságát hangsúlyozták, szóvá téve a miniszteri rendelkezés széles körű lehetőségét. Mások kapkodásnak ítélték az utóbbi időszak eseményeit, és kétségbe vonták a rendszer hatékonyságát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.