Buda-Cash: bezárt kisbankok

Akár már ezen a héten megkezdődhet a betétesek kártalanítása.

Munkatársunktól
2015. 03. 03. 4:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Visszavonta a Buda-Cashhez tartozó négy bank működési engedélyét a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A betétesek még ebben a hónapban hozzájutnak megtakarításaikhoz, amit az Országos Betétbiztosítási Alap automatikusan fizet majd ki mintegy 30 millió forintig – nyilatkozta a távirati irodának Windisch László, az MNB felügyeleti alelnöke.

A jegybank emellett soron kívüli vizsgálatokat indít a többi brókercégnél, és egy olyan törvénymódosítást kezdeményez, miszerint az érvényben lévő ötévenkénti ellenőrzések helyett minden esztendőben nézzenek a brókercégek körmére. Az MNB vizsgálata szerint a kisbankok eszközeinek értéke nem nyújt fedezetet a velük szembeni követelésekre. Sőt, mivel a Buda-Cash súlyos, bankonként tízmilliárdos nagyságrendű összegekkel nem tud elszámolni, emiatt a hitelintézetek saját tőkéje is hiányba csapott át.

Az engedély visszavonásakor külön kérés nélkül megkezdődik az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) kártalanítása: az OBA húsz munkanapon belül a betétgaranciával érintett valamennyi betétre teljesíti a legfeljebb 30 millió forintos kárkifizetést. Az alap igazgatótanácsa ma kora reggel tárgyalja a bankok ügyét, és dönt a kártalanítás leggyorsabb módjáról – közölte Tóth István, az OBA kommunikációs vezetője a távirati irodával. – A cégek és a lakossági ügyfeleken túl hatvanhét a Buda-Cash-ügy miatt nehéz helyzetbe került önkormányzat kap összesen 245 millió forint rendkívüli támogatást – jelentette be tegnap a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára. Tállai András közölte, fontos, hogy megsegítsék az érintett önkormányzatokat, hogy biztosított legyen a működőképességük.

A brókerházhoz kötődő bankcsoport ügyfelei közül körülbelül 150 ezer embert, több mint 80 önkormányzatot és több ezer vállalkozást érint az ügy. A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségétől (FEOSZ) megtudtuk, egyelőre nem tudni, hogy hányan vannak azok az ügyfelek, akiknek a megtakarításai meghaladják a befektetőknél meghúzott hatmilliós és a betéteknél érvényes harmincmilliós határt. A FEOSZ az érdekükben közérdekű pert indít. A szövetség nem alapít pertársaságot. A közérdekű per haszna az lehet, hogy amennyiben a bíróság felelősnek mondja ki a brókerházat a károkért, akkor az ügyfeleknek később már nem kell külön igazolniuk, hogy a cég felel az elveszett pénzekért, hanem elég bizonyítaniuk, hogy mekkora kárt szenvedtek el.

A Buda-Cash vezetői egyébként szabadlábon védekeznek, egyikük sincs előzetes letartóztatásban. Bánáti János, a brókerház tulajdonosának, Tölgyesi Péternek az ügyvédje lapunknak arról beszélt, hogy ismeretlen tettes ellen folyik az eljárás, és eddig még nem merült fel a személyi felelősség kérdése. Ebből következik, hogy egyelőre nincs szó arról, hogy a Buda-Cash vezetőinek a magánvagyonukból kellene kártalanítaniuk a brókerház ügyfeleit. Bánáti János megerősítette: védence Magyarországon tartózkodik. A cég egyébként egy igen terjedelmes cégháló egyik tagja, így nagyon szövevényes háttérrel rendelkezik. Mint arra a Fidesz-frakció a napokban felhívta a figyelmet, Antali Károly, a Buda-Cash felügyelőbizottságának elnöke kormánybiztosként felügyelte a MÁV átalakítását.

Szintén Bajnai Gordon kinevezettjeként került a Buda-Cashtől a MÁV élére Andrási Miklós. Rogán Antal korábban azt is érdekesnek nevezte, hogy hosszú ideig lehetett a Buda-Cash vezérigazgatója az a Gyarmati János, aki korábban a Globex-ügy gyanúsítottja volt. Tegnap a kormánypártiak a parlamentben is azt firtatták, hová tűnt a szóban forgó 100 milliárd forint. Az ellenzéki pártok ellenben nem a tulajdonosokat, hanem a jelenlegi jegybanki vezetést okolják a brókerbotrány miatt.

Az LMP szerint a Matolcsy György által vezetett MNB nem képes megfelelően kezelni a Buda-Cash-botrányt, az ellenzéki párt ezért a jegybankelnök távozását, valamint szigorúbb szabályokat követelt. A szocialisták szintén Matolcsy György távozását követelték. Az MNB a vádakra közleményben reagált, amelyben az áll, hogy a Buda-Cash Brókerházhoz köthető tulajdonosok alapvetően a Gyurcsány-kormány időszakában szereztek többségi befolyásoló tulajdonrészt a részjegyekre vonatkozó tőkeemelésekkel, s ennek révén a régi tagok fokozatos kiszorításával abban a 11 takarékszövetkezetben, amelyekből később a DRB- bankcsoport tagjai létrejöttek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.