Jaguar Szombathelyen?

Közép-Európában keres helyet autógyára számára az indiai Tata Motors, a helyszínek közt versenyben van a Szombathely melletti katonai repülőtér.

2015. 03. 21. 7:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokáig a világ legolcsóbb modellje, a Tata Nano juthatott eszünkbe az indiai autógyártóról. A tűzveszélyes minimálautó még Indiában sem lett kasszasiker, de időközben nagyot változott a világ: két patinás brit márka is az indiai cég birtokába került. A Jaguar és a Land Rover luxusgépkocsik miatt már sem a gyártónak, sem a vásárlóknak nem kell szégyenkezniük. A mind a mai napig meg nem erősített hírek szerint a Tata Motors Közép-Európában keres magának helyet új autógyára számára.

A dunántúli hírportál, a Nyugat.hu szombathelyi önkormányzati forrásokra hivatkozva a közelmúltban azt tette közzé, hogy a vasi város is esélyes a beruházásra. Az autógyár az egyik legnagyobb ilyen üzem lenne Magyarországon, amely 8-10 ezer főt foglalkoztatna. A lap hírére reagálva a Külgazdasági és Külügyminisztérium háttérintézményeként működő Nemzeti Befektetési Ügynökség  (HIPA) azt közölte, jelenleg több nagyberuházás Magyarországra hozataláról is folynak tárgyalások. Ezek a nagyberuházások munkahelyek tízezreit teremthetik magyar emberek számára. – Minden, a nyilvánosság előtt és a háttérben zajló spekuláció nagymértékben rontja a tárgyalások sikeres kimenetelének esélyét – közölte a kormányzati szervezet.

Ennek ellenére máris megindult az ingatlanspekuláció a lehetséges helyszín kapcsán. A befektetők azt az adottságot igyekeztek kihasználni, hogy a beruházásnak várhatóan otthont adó terület egy részének tulajdoni hovatartozását nem tisztázták véglegesen. Ennek a helyzetnek vetett tegnap véget Szombathely. A hírügynökség jelentése szerint a város önkormányzatának tulajdonába került a várostól északra fekvő 600 hektáros terület egésze, miután megegyeztek a szomszédos Söpte község helyhatóságával. Szombathely kommunikációs vezetője, Angyal László közleményében a közgyűlés csütörtök esti zárt ülésén született döntésről számolt be, hozzátéve azt is, hogy a megállapodást a két település polgármestere a testületi döntéseket követően már alá is írta, így nincs akadálya a terület további hasznosításának. A közleményben emlékeztettek arra, hogy a 600 hektáros volt honvédségi területet még 2008-ban közösen vásárolta meg az államtól a két önkormányzat, később az ügyben több per is indult, amelyek a megállapodás részeként most közös megegyezéssel megszűnnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.