Gyorsult hazánkban az uniós pénzek kifizetése

A KPMG szerint csupán Litvánia tudott nagyobb arányban forrásokat lehívni az uniós alapokból.

MNO
2015. 06. 22. 10:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A korábbi, 2007-től 2013-ig tartó uniós támogatási ciklus forrásainak nagy részét, 87 százalékát már megkapták a kedvezményezettek Magyarországon – olvasható a KPMG szokásos éves „EU Funds in Central and Eastern Europe” című jelentésében. Ez 25 százalékos javulást jelent az egy évvel ezelőtti kifizetési arányhoz képest, Magyarország pedig így régiós összehasonlításban az élre ugrott, csupán Litvánia tudta megelőzni egy százalékkal. (Észtország szintén 87 százalékban tudta lehívni a pénzeket.) A 87 százalék 21,7 milliárd eurót jelent, hazánk ennyit használt fel 2014 végéig.

Az eredménnyel kapcsolatban Nestor Andrea, a KPMG kormányzati szektornak nyújtott tanácsadásért felelős igazgatója elmondta: „Az új rendszer – amely elsősorban a már megnyert támogatások lehívásához szükséges adminisztrációs kötelezettségeket mérsékelte – eredetileg a 2014–2020-as periódus pályázati folyamatainak megkönnyítésére jött létre, azonban már a 2007–2013-as időszakra vonatkozóan is alkalmazták. Ennek köszönhetően a kifizetések üteme 2014 második felében ugrásszerűen megnőtt. A kifizetések gyorsulása leginkább a közlekedéshez, valamint a környezethez és energiához kapcsolódó pályázatokat érintette.”

Magyarország a régiós élmezőnyben van a lekötött források szempontjából is – derült ki a közleményből. A tavalyi év végéig a támogatási ciklusban elérhető pénzek 112 százalékára tudtak szerződést kötni, hasonlóan Szlovákiához, míg jobb eredményt csak Bulgária ért el 115 százalékkal.

A mostani ciklusban 25,03 milliárd eurónyi uniós forrásra számíthat Magyarország, így az ebben a régióban elérhető pénzek 11 százaléka jön majd hazánkba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.