Komoly kritikát kapott Thatcher és a neoliberalizmus

Nem eredményezett gazdasági fellendülést Nagy-Britanniában a neoliberális gazdaságpolitika egy tanulmány szerint.

SG
2015. 06. 17. 17:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Vaslady intézkedései régóta megosztják a közgazdászokat és a közvéleményt. Az emberek többsége azonban a legutóbbi időkig a thatcheri neoliberalizmustól eredezteti Nagy-Britannia gazdasági felgyógyulását. Ettől az érától kezdve a piac, a kereskedelem és a verseny korlátlansága, valamint az állami szabályozás minimalizálása voltak a gazdaságpolitika hívószavai.

Azonban a Cambridge-i Egyetem áprilisban kiadott tanulmánya szerint ezek az intézkedések nem növelték a szigetország GDP-növekedésének ütemét. A két kutató, Ken Coutts és Graham Gudgin szerint a liberális gazdaságpolitika főleg magasabb munkanélküliséget és nagyobb egyenlőtlenséget eredményezett.

Ezt főleg az olyan tradicionális brit ipari szektorok leépítése okozta, mint például a hajógyártás, a szénipar, a motorgyártás vagy a textilipar. A gazdasági növekedés főleg azért maradt el, mert ezek az iparágak sokkal termelékenyebbek és több embert foglalkoztatnak, mint mondjuk a szolgáltatások. A szerzők megemlítik azt is, hogy a liberalizáció segített a nagy cégeknek abban, hogy a menedzsmentjükben, az üzletszervezésükben racionalizáljanak, azonban emiatt a gyártás sok esetben külföldre vándorolt.

A közgazdászok megvizsgálták az elmúlt 60 év adatait, és szerintük semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy 1979 után jobban nőtt volna a brit GDP, mint korábban. Sőt a tanulmányban az áll, hogy a 2014-es nemzeti össztermék 20 százalékkal lehetett volna nagyobb, ha az 1950 és 1979 közötti trend folytatódik. Az elmúlt három évtizedben az évenkénti átlag növekedés 2 százalék helyett 2,6 százalék lehetett volna. A közgazdászok szerint a 80-as évek előtti korszak növekedése sokkal kiegyensúlyozottabb volt, amelyben sokkal kevesebb törés és hullámzás követte egymást, mint az ezt követőben.

A szerzők szerint a fő probléma az volt, hogy Thatcherék az ipar modernizálása helyett a bezárásokat választották. Elismerik, hogy a brit ipar számos esetben versenyhátrányban volt: a háború előttről konzerválódott állapotok az ipari forradalomhoz közeli időkhöz hasonlítottak. De ellenpéldaként hozzák fel a Rolls Royce 1971-es, Heath-kormány általi kimentését. A szerzők rámutatnak, hogy a gyár a mai napig Nagy-Britannia gazdaságának központi szereplője.

A tanulmányból az is kiolvasható, hogy a GDP-növekedést csakis a háztartások eladósításával lehetett szinten tartani a pénzpiacok felszabadítása után. Ahogy írják: ez átmenetileg növelte a fogyasztást, ezáltal a GDP-t, valamint a lakásárakat is. Azonban hozzájárult a 2008-as bankválsághoz és az eddigi leghosszabb gazdasági recesszióhoz is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.