Védekezünk, de milyen áron?

Dinamikusan bővül a növényvédő szerek magyarországi piaca.

Tóth László Levente
2015. 06. 22. 6:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mezőgazdasági termelés költségszerkezetében az egyik legnagyobb szelet a növényvédő szereké. Tavaly különösen sokat költöttek a védekezésre a gazdák a sok csapadék miatt. A nedves klíma, a tartósan nedves talaj, az elhúzódó betakarítás, illetve a növények fejlődésének lelassulása mind ahhoz vezetett, hogy a gombaölő szerek forgalma 21, az egyéb szereké 66 százalékkal bővült 2013-hoz képest. A rovarölők megnövekedett értékesítésére – ebből a szercsoportból 32 százalékkal több fogyott, mint egy éve – a 2013–2014 telére jellemző enyhe időjárás és viszonylag kevés csapadék ad magyarázatot. A termelőknek értékesített növényvédő szerek mennyisége tavaly meghaladta a 29 ezer tonnát, értéke pedig elérte a 105 milliárd forintot az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) adatai szerint.


Az elmúlt tíz évet tekintve a növényvédőszer-felhasználás 2008-ig növekedett, utána két éven keresztül csökkent, majd 2011-től újra fellendült a kemikáliák iránt az igény. Ugyanakkor egyre erősebb azoknak a hangja is, akik idegenkednek ettől a megoldástól. – Növényvédő szerekre szükség van – véli Polgár Ákos, a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (Agrya) alelnöke, aki családi gazdaságában 350 hektáron gazdálkodik, amelyből 200 hektár saját tulajdonú, 150 hektár pedig bérelt föld. Lapunk érdeklődésére Polgár Ákos felhívta a figyelmet arra, hogy a jelenleg alkalmazott genetikai alapok, a termesztésben használt technológia igényli a növényvédő szereket, azok nélkül nem lenne elég bő a termés. Márpedig arra a leszorított termelői árak miatt szükség van.

– Bizonyos, Nyugaton a termelésből már korábban kivont szerek használatának elhagyása a terméseredmény romlását eredményezi majd – állítja a gazdálkodó. Kiemelte: nem tudható, hogy a kivont szerek pótlására mi és milyen mennyiségben érkezik be külföldről, miközben csak Európán kívül még hárommillió hektár területet kellene termelésbe vonni a termelési igények teljesítéséhez. Roszik Péter, a Magyar Biokultúra Szövetség alelnöke szerint is feltétlenül szükség van növényvédelemre, de nem mindegy, mit értünk ezalatt.

– Összességében olyan növényvédelmi stratégiát, eljárási rendszert kellene kialakítani, amelynek nyomán a megelőzés eredményeként sokkal kevesebb növényvédő szert kell kijuttatni a földekre – véli az ökológiai gazdálkodási szaktekintély. Szerinte ma növényvédelem alatt a gyakorlatban a permetezést és a mérgek használatát értik, ezzel szemben például a biogazdálkodás és az alternatív gazdálkodási módok inkább ésszerű megelőzési rendszerrel működnek. Vannak cégek, amelyek azzal kísérleteznek, hogyan lehet „bioracionális”, zöldanyagokat, a természetből „lemásolt” vagy onnét származó módszereket beépíteni a növényvédelmi gyakorlatba. A biogazdák pedig kiterjedten alkalmazzák már azt a technikát is, amelynek lényege, hogy hogy vegyszerezés helyett adott időpontban rovarokat bocsátanak ki, s ezek pusztítják el a kártevőket.

A legelterjedtebb ilyen „hasznos” állatkák a petefürkészek, amelyek a kukoricán lévő molylepkék tojásaiba a saját tojásaikat rakják bele, így a molylepke nem is tud kikelni. – Ebben a körben nagyon hatékony készítmények is vannak, hihetetlen innováció zajlik ezen a területen, így a jövő remélhetőleg a biológiáé lesz és nem a kémiáé – mondja Roszik Péter.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.