Izland megregulázná a pénzintézeteket

A pénzteremtés forradalmasításával nyirbálná meg Izland a bankok szabadságát.

Facsinay Kinga
2015. 07. 20. 6:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Izlandon szeretik a szokatlan megoldásokat. Képesek nemzeti múzeumuk vitrinjében mutogatni egy sajtburger menüt, amelyet 2009. október 30-án záróra előtt vásároltak egy reykjavíki McDonald\'sban. De miért állítanak ki egy adag gyorskaját? Mert a burger és a sült krumpli – amelyek hat év alatt sem romlottak meg – történelmi ereklyének számít, miután a gyorsétteremlánc hanyatt-homlok menekült az országból a 2008-as pénzügyi válságot követő államcsőd után.

A McDonald\'s azóta sem merészkedett vissza, pedig a 320 ezer lelket számláló Izland ma már a sikeres válságkezelés szimbóluma, és gyors talpra állásukkal Paul Krugman Nobel-díjas közgazdász elismerését is kivívták. A hitelezők mégsem az izlandi receptet ajánlgatják a most bajban lévő görögöknek, méghozzá jó okkal. Az izlandiak ugyanis úgy jutottak túl a modern gazdaságtörténet egyik legnagyobb pénzügyi bukásán, hogy egészen mostanáig tőkeellenőrzést tartottak fenn, és a nemzetközi nyomásgyakorlás ellenére sem vállalták magukra néhány felelőtlen bankár hibáját, s nem voltak hajlandók helyettük kifizetni mintegy ötmilliárd dollárnyi kártérítést a külföldi befektetőknek. Ráadásul a reykjavíki kormány a közelmúltban visszavonta az ország európai uniós csatlakozási kérelmét is – noha erről 2009 óta tárgyalt –, mert véleménye szerint Izland érdekeit jobban lehet az EU-n kívül képviselni.

Most még rendhagyóbb lépést fontolgat az izlandi vezetés, és a pénzteremtés forradalmasításával nyirbálná meg a bankok szabadságát, amelyek jócskán rászolgáltak a bizalmatlanságra. Egy jobb pénzügyi rendszert Izlandnak címmel jelentette meg a miniszterelnök megbízásából készült tanulmányát Frosti Sigurjónsson, az izlandi parlament gazdasági bizottságának elnöke. A politikus abból indult ki, hogy 1970 óta 147 bankválság ütötte fel a fejét a világon, ám az általuk okozott kár és káosz ellenére lényegében semmit sem tettek a kormányok a rendszer megreformálására. Az Izlandon bekövetkezett 2008-as államcsődnek is az volt a kiváltó oka, hogy az ország három nagybankja az 1986 és 2006 közötti túlfűtött növekedés után csődbe ment. Ebben a húszéves időszakban a bankok évi 18,6 százalékkal növelték hitelkihelyezéseiket, miközben a gazdaság átlagosan csak 3,2 százalékkal bővült. Így nőtt túl nagyra a hitelbuborék, ami gerjesztette az inflációt, leértékelte a hazai valutát, valamint túlzott kockázatvállalásra és spekulációra ösztönözte a gazdaság szereplőit.

A mai pénzügyi rendszerben a központi bankoknak a kamat vagy a kötelező tartalékráta változtatásán túl nem sok monetáris eszközük van a tartalékokkal nem fedezett, túlzott hitelezés megakadályozására. Ezért Sigurjónsson újra állami monopóliummá tenné a pénzteremtést. A modern piacgazdaságokban a jegybank felügyeli az érmék és a bankjegyek előállítását, de a betéteket gyűjtő kereskedelmi bankok is majdnem korlátlan mennyiségű számlapénzt teremthetnek hitelnyújtás útján, tehát a forrásbőséget ők is nagymértékben befolyásolják. (A brit jegybank a folyamatot a következőképpen írja le: amikor egy pénzintézet kölcsönt nyújt, egyben megnöveli a szóban forgó összeggel a hitelfelvevő számláját, s így keletkezik az új pénz.)

Az izlandi tanulmány szerint a forgalomban lévő fizetőeszköz 91 százalékát a kereskedelmi bankok bocsátják ki, míg a központi bank felel a fennmaradó kilenc százalékért. Ha utóbbi visszakapná a pénzteremtés állami monopóliumát, akkor megszűnhetne a bankok alig ellenőrizhető pénzszaporítási gyakorlata. A „szuverén” pénz elnevezésű izlandi javaslat szerint csak a jegybank teremthetne fizikai és elektronikus számlapénzt, és a kereskedelmi bankok csak kezelnék az ügyfelek úgynevezett tranzakciós számláit, amelyeknek teljes fedezetük van a jegybanknál. Ezeket a pénzeket nem lehetne hitelezésre felhasználni, így kamatot sem kapna utánuk az ügyfél. A bank csak akkor forgathatja a nála elhelyezett pénzeket, ha az ügyfél a tranzakciós számlán lévő pénz egy részét vagy egészét átutalja egy befektetési számlára, és kamatért cserébe ott leköti egy bizonyos időszakra - a futamidő 45 naptól néhány évig terjedhet. A kereskedelmi bank tehát csak közvetítőként szolgálna a megtakarítók és a hitelezők között, s így lényegesen kevesebb (fölösleges) új pénz kerülne forgalomba.

Az új rendszerben a pénzteremtés monopóliumával felruházott jegybank csak a gazdasági bővülésnek megfelelő mértékben növelné a pénzkínálatot, illetve a hitelezést, és erről egy általa felállított bizottság döntene. Sigurjónsson ugyanakkor szigorúan különválasztaná a pénz teremtésének és felhasználásának folyamatát: utóbbiról a kormány határozna, és kiadásai lebonyolításával helyezné forgalomba a központi bank által adott pénzt. Ezt a kissé bonyolult mechanizmust tartja a javaslat gyenge pontjának a Financial Times brit napilap szakírója. Matthew C. Klein azt nem vitatja, hogy a hitelező bankok sokszor nem tudják jól megítélni, mennyi pénz kell a gazdaság fenntartható növekedéséhez, és ez vezethet a veszélyes spekulációs buborékok kialakulásához. Ám erősen kétli, hogy a jegybankárok vagy a politikusok jobban végeznék ezt a feladatot.

Egyes szakértők szerint az elképzelés nagyon hasonlít az egyszintű bankrendszerhez – ahol a központi bank áll közvetlen kapcsolatban a gazdálkodó alanyokkal, vezeti a számláikat és ad nekik hitelt –, amelyet nem feltétlenül érdemes feltámasztani. Ennek ellenére sokan izgalmasnak és tanulmányozásra méltónak találják az izlandi ötletet, hiszen tényleg nagyban növelné a pénzügyi rendszer biztonságát, ha a jövőben a jegybank rendelkezhetne minden új pénz kibocsátásáról. A szigetország így meg tudná magát óvni a 2008-ashoz hasonló válság kirobbanásától.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.