Róháni: Irán elkötelezett, míg a Nyugat is az

Az elnök szerint az erkölcs és a vallás biztosítja, hogy ne fejlesszenek tömegpusztító fegyvereket.

MTI
2016. 01. 18. 21:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Róháni úgy fogalmazott, hogy „még ha az a nap el is jön, amikor nem lesz atomsorompó-szerződés (NPT), a NAÜ általi ellenőrzés és biztosíték, Iránnak erkölcsi és vallási kötelezettsége az, hogy ne törekedjen tömegpusztító fegyverek kifejlesztésére”. Az iráni elnök emellett hangsúlyozta, Teherán elkötelezett az atomalku mellett mindaddig, amíg a Nyugat is az.

A NAÜ főigazgatója Ali Akbár Szálehivel, az iráni atomenergia-ügynökség vezetőjével folytatott megbeszélése után közölte, hogy a felek sokat dolgoztak azon, hogy „eljussunk oda, ahol most vagyunk”. Hozzátette, hasonló és kitartó erőfeszítésekre lesz szükség a jövőben is. Amano Jukija ezzel arra utalt, hogy az iráni atomprogramról szombaton hatályba lépett megállapodás keretében Irán vállalta: nem helyez üzembe új urándúsító centrifugákat, nem fejleszti tovább nukleáris programját, és lehetővé teszi létesítményeinek helyszíni ellenőrzését a NAÜ szakértőinek.

Ha a NAÜ a nyolc év lejárta előtt – például már öt-hat év múlva – igazolja, hogy az iráni nukleáris tevékenység továbbra is békés jellegű, abban az esetben korábban feloldható a korlátozás, és Teherán belekezdhet olyan tevékenységekbe, amelyek most még tilosak neki.

Egy kedvező NAÜ-igazolás hatására pedig olyan további amerikai és európai szankciók oldhatók fel, amelyek a kettős (katonai és polgári) felhasználású termékekre, szoftverekre, hadfelszerelésekre és technológiákra, fegyverekre vonatkoznak, illetve esetleg olyan büntetőintézkedések is feloldhatók, amelyek konkrét személyeket sújtanak.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szombaton közzétett jelentése szerint Irán eleget tett az Egyesült Államokkal, Oroszországgal, Kínával, Franciaországgal, Németországgal és Nagy-Britanniával 2015 nyarán kötött nukleáris megállapodásban foglalt kötelezettségeinek, így lehetővé vált az országgal szembeni nemzetközi szankciók feloldása. Az Egyesült Államok elnöke a bejelentést követően elrendelte a szankciók egy részének feloldását, az Európai Unió pedig megindította ennek folyamatát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.