A határon túl is élnek falugazdászok

A szórványpénzekkel kapcsolatban elbeszél egymás mellett az FM és az agrárgazdasági kamara.

Tóth László Levente
2016. 04. 19. 18:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az agrárkamara a határon túlra is kiterjesztené a falugazdász-hálózatot – jelentette be Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke a Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fórumán (KEF). A NAK elnöke szerint a kamara sikeresen felépített és üzemeltet egy olyan falugazdász-hálózatot, amely egységes keretek között, az ország minden pontján magas színvonalon segíti a gazdálkodók munkáját. A kamara a meglévő szolgáltatási és tudásbázisra építve, a KEF keretei között egy hasonló, határon túli, szakmai támogatói hálózat kiépítésére tett javaslatot, amelyet a fórum tagjai messzemenőkig támogattak.

A tervek szerint kezdetben mintegy 20 falugazdásszal induló hálózat legfőbb célja, hogy hatékonyan segítse a határon túli gazdákat az agrár- és vidékfejlesztés terén. Ez elsősorban a szakmai információk átadására, regionális mezőgazdasági rendezvények, fórumok megszervezésére, üzleti támogatási lehetőségek feltérképezésre irányulna. A kamara a KEF tagszervezeteivel összefogva keresi a hálózat létrehozásához és működtetéséhez szükséges forrásokat – tette hozzá a NAK elnöke.

– Csak jól szervezett, összetartó, egymás tevékenységét segítő magyarság képes a jelen kihívások között talpon maradni. Ennek fenntartását, erősítését segítené a határon túli falugazdász-hálózat – jelentette ki Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke. Hozzátette: a Kárpát-medence magyar gazdálkodóit azonos problémák sújtják, és ezekre közösen kell megoldást találni.

Közös megoldást találni bizonyára könnyebb jól szervezetten, legalábbis erre utal az, hogy ez évben a határon átnyúló agrár- és környezetvédelmi feladatok támogatására szánt összeg jelentősen emelkedett. Ez az előirányzat szolgálja a határon túli magyar gazdaszervezetek szakmai programjainak megsegítését, idesorolva a falugazdász-hálózat működtetését, magyarországi kiállításokon, képzéseken és szakmai konferenciákon való részvételt, valamint oktatási, szakképzési, agrárfejlesztési és környezetvédelmi programok szervezését is.

A határon túli falugazdász-program 2016. évi költségvetése szerint idén összesen 24,96 millió forint forrást szántak erre a programra, más kérdés, hogy ezt a pénzt nyilvánvalóan nem a NAK költségvetésében, inkább a Földművelésügyi Minisztérium (FM) keretei között kell keresni. A fellelhető és lapunk birtokába került adatokból pedig kitűnik az is, hogy ez a program nem a jövőben, a belföldi falugazdász-hálózat kiterjesztéseként indul – ahogyan a NAK elnöke a kamara által szorgalmazott „bővítésről” beszélt –, hanem egy ideje már működik. A 17 határon túli falugazdászból ugyan 11 fő idén először kap támogatást Magyarországról, 2015 végéig 6 határon túli falugazdász támogatásából állhatott ez a „szórvány” projekt.

Kárpátalján a Pro Agricultura Carpatia Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány, valamint a Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetsége által „alkalmazott” falugazdászok tehát idén nem először kaptak támogatást az anyaországtól. Mint ahogy Erdélyben a Székelyföldi Bio Egyesület vagy a Pro Agricultura Hargitae Universitas Alapítvány, a Bánsági Magyar Gazdák és Vállalkozók Egyesülete és a Gyulafehérvári Caritas Vidékfejlesztés nevű szervezet falugazdászai sem. Nem beszélve a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének Gazdaköre falugazdászáról.

Idén kapcsolódott be ugyanakkor a határon túli falugazdász-programba, azaz a bérre, telefonra és üzemanyagra költhető támogatás kedvezményezettjei közé a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége három falugazdásszal, akik fejenként 115 ezer forintot kapnak havonta az anyaországtól. Új csatlakozó a felvidéki Gazda Polgári Társulás is, szintén 3 fővel, de falugazdászonként már havi 140 ezer forinttal. Szintén új csatlakozó, ennek ellenére a határon túli falugazdászprogram idei költségvetésének mintegy harmadát, 7,8 millió forintot magáénak tudó Federatia Erdélyi Magyar Gazdák Egyesületeinek Szövetsége, amelynek öt falugazdásza fejenként 130 ezer forint támogatást kap.

Lapunk a NAK-ot és a minisztériumot is megkereste a programra vonatkozó kérdéseivel, de lapzártánkig egyik szervezettől sem érkezett válasz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.