A magyarok 41 százaléka a létminimum alatt

Egy felnőttből álló háztartásnál ez havi 88 ezer, egy négytagú családnál pedig 255 ezer forint.

MTI
2016. 04. 19. 16:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Belyó Pál, a Policy Agenda kutatási igazgatója elmondta: az eredményekben megjelenik az életszínvonal-változás is. Hozzátette, becsléseik szerint tavaly a számított értékeknél alacsonyabb jövedelemből élt a lakosság 41 százaléka, valamint nem éri el a létminimum összegét a nettó bevétel a legalább egy keresős családok harmadánál. Megjegyezte: az egy felnőttből álló háztartás 2015-ös 88 016 forintos létminimumértéke 0,8 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

A sajtótájékoztatón közreadott tanulmány szerint a létminimum-számításba bekerült háztartások kiadásaik 30,8 százalékát fordítják élelmiszerre, 22,8 százalékát lakásfenntartásra – aminek több mint kétharmadát rezsire költik –, és 9 százalékot közlekedésre. Ezenfelül egészségügyre, testápolásra 5 százalékot költenek, telefonálásra 6,5 százalékot, míg ruházati cikkekre 3,6 százalék jut, oktatásra, művelődésre és szabadidőre pedig 5,3 százalék. Közölték, a létminimum nem szegénységi küszöb, hanem olyan jövedelem, amely mellett biztosítható egy háztartásban az alapvető szükségleten túli igények kielégítése is.

A tavalyi létminimumértékek meghatározásához 1719 háztartás adatait vették figyelembe, amelyek mintegy 728 ezer háztartásban élő 1 millió 431 ezer embert reprezentálnak. A havi átlagos létminimumérték háztartásonként 173 ezer forint volt. Az adatokból kiderült: a nyugdíjasok esetében a havi átlagos létminimum 79 214 forint egy személy esetében, míg két személynél 136 425 forint.

Jan Niklas Engels, a Friedrich Ebert Alapítvány budapesti irodájának képviselője hangsúlyozta: a számok fontos információval szolgálnak ahhoz, hogy megtudjuk, mekkora jövedelemre van szükség a megélhetés biztosítására. Hozzáfűzte: ez azonban nem elég, szükség van egy stratégiára is ahhoz, hogy senki se keressen létminimum szintje alatt.

Kitért arra, hogy a Magyarországon 27 éve jelen lévő szociáldemokrata értékek mellett elkötelezett német politikai alapítvány fontosnak tartja a politikai vitát a társadalmi igazságosságról, a jogállamiságról, a demokráciáról, az Európai Unió értékeiről és jövőjéről.

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSzSz) elnöke elmondta: nagyon meglepődtek, amikor tavaly a KSH úgy döntött, hogy az idén nem publikálja a létminimum-adatokat, amelyek a szakszervezetek számára 25 éve fontos indikátorai voltak a társadalmi fejlődésnek. Ezért a MaSzSz úgy határozott, hogy maga készíti el a számításokat. Ezek az adatok képezik majd a 2017-es bértárgyalások alapját – mondta.

A szakszervezeti mozgalom egyetért abban, hogy fel kell számolni a dolgozói szegénységet, ezért a MaSzSz szeretné elérni, hogy a 73 ezer forintos minimálbér érje el a létminimum értékét – mondta Kordás László. Hozzátette, szeretnék azt is elérni, hogy ne legyen gond a hónap végén a létfenntartás azoknak, akik tisztességesen ledolgoznak napi 8 órát, ők legalább a létminimumot keressék meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.