Bezárás fenyegeti a községi postákat

Egyre valószínűbb, hogy a kistelepüléseken a magántulajdonban lévő takarékok veszik át az állami postahivatalok feladatait.

Wiedemann Tamás
2016. 04. 20. 4:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jellemzően a kétezer fő alatti településeket érintheti a postatörvény módosítása, amely lehetővé tenné, hogy a posta a kis forgalmú hivatalok feladatait a helyi takarékszövetkezeteknek szervezze ki. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kistelepüléseken megszűnnének a posták, helyette a takarékokban lehetne levelet feladni és csekket befizetni. – Ez mintegy ezer postai munkahelyet érint – olvasható a Postásszakszervezet honlapján. Az érdekvédelmi szervezetet a Magyar Posta vezetői tájékoztatták minderről, és megnyugtatásul közölték, hogy házon belül foglalkoztatja tovább az állami cég azokat a munkatársakat, akiket nem vesznek át a takarékok. Nagy kérdés, hogy egy kistelepülésen élő postásnak milyen jellegű munkát tudna adni a cég helyben, miután a feladatokat már kiszervezte a takarékoknak. Az is furcsa, hogy a kormány miért akar egy magáncéget előnyös helyzetbe hozni a 75 százalékban állami tulajdonú Magyar Posta Zrt.-vel szemben. A takarékszövetkezetek nagy része ugyanis a TakarékBank bábáskodása alatt csatlakozott a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezetéhez.

A Takarékbank legnagyobb tulajdonosa az FHB Jelzálogbank Nyrt.-n keresztül Spéder Zoltán Fidesz-közeli nagyvállalkozó. Lapunk több szakszervezeti vezetővel is beszélt, akik azt mondták, hogy a posta egyértelműen az FHB-csoport és a takarékszövetkezetek számára tenné lehetővé a postai szolgáltatások nyújtását. A törvénymódosításban ugyanakkor pénzügyi intézmények szerepelnek, vagyis elméletileg más bankok is jelentkezhetnek majd a feladatra, ha közbeszerzést ír ki a posta.

Emlékezetes, a Fidesz volt a Gyurcsány-kormány legnagyobb kritikusa, amikor a szocialisták elkezdték vállalkozóknak kiszervezni a kisebb településeken a postai szolgáltatásokat. A statisztikák szerint 2010-ben még 714 „postát” működtettek alvállalkozókkal, ez a szám tavalyra 327-re csökkent, vagyis mintegy 400 fiókot vett vissza az állam öt év alatt, és közel ugyanennyit szerveznének ki ismét. Szakemberek szerint logikusabb volna, ha a posta venne át pénzügyi szolgáltatásokat, hiszen az állami cégnek egységes arculati megjelenése van, és a lakosság már megszokta, hogy a postákon fizetik be a csekkeket. Emellett racionálisabb indokok is vannak. A Magyar Postának ugyanis 2017 hivatala van országosan a tízezer lélekszám alatti településeken, miközben a takarékoknak közel feleennyi, 1099 fiókjuk. A kiszervezésben leginkább érintett kétezer fő alatti községekben is hasonló az arány, ezer felett van a postahivatalok, és ötszáz környékén a takarékfiókok száma. Érdekes, hogy múlt héten Szarka Zsolt, a posta vezérigazgatója és Németh Lászlóné, a Miniszterelnökség nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkára előzetes számokat közölt arról, hogy 4-5 milliárd forintba kerülne a kistelepüléseken lévő posták felújítása, arról azonban nem osztottak meg adatokat, mennyibe kerülne a takaréknak fizetendő szolgáltatási díj. A postának a törvényi előírások szerint mindenhol kötelező egyetemes szolgáltatást nyújtania, ezt kiszervezheti ugyan, de akkor szolgáltatási díjat kell fizetnie. Valószínűleg ez állhat az új postatörvény mögött. Azok a takarékok, amelyek engedélyt kapnak postai szolgáltatások nyújtására, két legyet üthetnek egy csapásra: pénzt kapnak az állami cégtől, és új ügyfelekre tehetnek szert.

Az Országgyűlés márciusban módosította a postai szolgáltatásokról szóló törvényt, ennek során szűkítették a Magyar Posta és vállalkozásai által kezelt adatok nyilvánosságának körét. Többtucatnyi pert indított korábban Tóth Bertalan szocialista képviselő, miután a posta minden, közérdekű- adat-igénylését elutasította. A bíróságok a legtöbb esetben az ellenzéki képviselőnek adtak igazat, ezután adta be Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke a törvénymódosítást. Ennek értelmében aligha lesz esély, hogy a közvélemény megtudja, milyen feltételek mellett szervezte ki a posta a hivatalokban elhelyezett bankkártyás terminálokat, amelyeken az ügyfelek a számláikat fizetik be. Ezt a szolgáltatást ugyanis a Magyar Kártya Zrt. nyújtja, amelynek 95 százalékos tulajdonosa az FHB Kereskedelmi Bank Zrt. Kivételes helyzetben van a Magyar Posta Befektetési Zrt., miután kizárólag ez forgalmazhatja a Kincstári takarékjegy plusz elnevezésű állampapírt, és az elmúlt két évben több mint 120 milliárdos forgalmat bonyolított le. Ez az a cég, amelynek fele-fele arányban tulajdonosa a magyar állam a postán keresztül, illetve a többségében magántulajdonban lévő FHB Invest Befektetési és Ingatlankezelő Kft. (Ez utóbbi százszázalékos tulajdonosa a tőzsdén is szereplő FHB Jelzálogbank Nyrt.) A Spéder Zoltánhoz tartozó pénzintézet szerepe azért különleges, mert a közvetett résztulajdonában lévő Magyar Posta Befektetési Zrt.-n keresztül lényegében az történik, hogy egy részben magáncég által tulajdonolt vállalkozás a postán keresztül állami erőforrásokat használ úgy, hogy az erről szóló szerződéseket nem hozzák nyilvánosságra. Eközben a közel 2700 postahivatalból 349-et használ üzleti tevékenységre. Ráadásul a posta vagyonkezelője sem kényszerül válaszadásra, hogy miért pályázat nélkül, milyen feltételekkel és mennyiért privatizálta a postai pénzszállító céget egyebek között a FHB Jelzálogbank Nyrt.-nek és a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.-nek (TakarékBank).

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.