Merkel: A politikának nincs köze az Északi Áramlat 2-höz

A német kormány pusztán üzleti megfontolások alapján hozott döntésnek tartja a beruházást.

MTI
2016. 04. 20. 19:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kancellár Dalia Grybauskaité litván elnökkel folytatott megbeszélése után kettejük sajtótájékoztatóján arra a kérdésre, hogy veszélybe sodorhatja-e a balti térség energiabiztonságát a tervezett fejlesztés, elmondta: a német kormány tudja, hogy a balti országoknak vannak fenntartásaik a beruházással kapcsolatban, és tárgyaltak is az ügyről a litván államfővel.

A német kormány pusztán üzleti megfontolások alapján hozott döntésnek tartja a beruházást, és „teljes mértékben elkötelezett az európai energiabiztonság iránt”. Németország „mindent megtesz az energiapolitika partnerségen alapuló továbbfejlesztéséért” – hangsúlyozta Angela Merkel. Rámutatott, hogy amint Litvánia, úgy Németország is törekszik a diverzifikációra, és Németország elsősorban a megújuló energiaforrások kiaknázására helyezi a hangsúlyt.

A három balti ország mellett a visegrádi négyek is kifogásolják az Északi Áramlat 2 megépítésének tervét, álláspontjuk szerint meg kell vizsgálni, hogy összhangban van-e az uniós szabályokkal.

Az Északi Áramlat 2 projekt részvényesi megállapodását tavaly szeptember elején írták alá a hat érintett cég vezetői. A Gazprom orosz gázipari vállalat, a holland–brit Shell, a német E.ON és a BASF/Wintershall, az osztrák OMV és a francia Engie (korábbi nevén a GDF Suez) azt tervezi, hogy két új – a már meglévő vezetékpárral azonos –, évi 55 milliárd köbméter szállítási kapacitású vezetékkel bővíti a Balti-tenger fenekén húzódó Északi Áramlatot, amelynek kiindulási pontja Viborg, és a németországi Greifswaldig tart.

Az új vezetékpár kiépítésével Oroszország kiiktatná Ukrajnát mint tranzitországot, és egyetlen útvonalra terelné át az Európának szánt orosz gázszállítmányok 80 százalékát, egyúttal domináns helyzetbe kerülne a német piacon, mert részesedését 40 százalékról több mint 60 százalékra emelné.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.