Összevonás mentheti meg a kafetériát

A VOSZ szerint az Erzsébet-utalvány a Szép-kártya negyedik zsebeként élhetne tovább.

Gyöngyösi Balázs
2016. 04. 16. 16:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemcsak a Széchenyi-pihenőkártyát, hanem az Erzsébet-utalványt is érdemes lenne megtartani, méghozzá a két elem összevonásával – vetette fel a Magyar Nemzetnek nyilatkozva a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) főtitkára. Ismert, azért kell változtatni a bér mellett adható juttatások rendszerén, mert az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága februárban kimondta: az Erzsébet-utalványról és a Szép-kártyáról szóló honi szabályozás több pontja is jogsértő. A béren kívüli juttatásokra használt kafetériával kapcsolatban Dávid Ferenc rávilágított: a Szép-kártya egymillió embert érintő, 75-80 milliárd forintos piacot fed le, ebből származik a magyarországi szállodák forgalmának negyede, így a pihenőkártya kivezetése összességében 65-70 százalékos bevételkiesést eredményezne az idegenforgalomban. Hangsúlyozta, ez egy gördülékenyen működő elektronizált rendszer, a plasztikkártyához képest pedig körülményesebben lehet használni a papíralapú Erzsébet-utalványt, amely egyébként 150 milliárd forintos piacot jelent.

A VOSZ főtitkára kifejtette: a Szép-kártya három eltérő felhasználási körű alszámlája, vagyis a szálláshely, a vendéglátás és a szabadidő mellett egy negyedik zsebbe olvasztva működhetne tovább az Erzsébet-utalvány. Mint mondta, aligha okozna fennakadást, ha a kártyát hideg étkezésre is felhasználhatnák a munkavállalók. Meglátása szerint ezzel az összevonással egy „egészséges öszvér” születne, vagyis egy olcsó, adminisztrációtól és visszaélésektől mentes rendszer állhatna fel. Az Erzsébet-utalvány „készpénzesítése” miatt az áruházak hozzávetőleg tízszázalékos bevételkiesést szenvednének el.

Dávid Ferenc azt azonban kategorikusan kijelentette, hogy a munkabért a béren kívüli juttatásokkal semmilyen körülmények között nem szabad összemosni, hiszen míg az előbbi adó- és járulékköteles, de minden alkalmazottat megillet, addig az utóbbi egy gesztus kell hogy maradjon a munkáltatók részéről. Szerinte szakmailag semmiképp sem támogatható, hogy a bérreformot a kafetéria-rendszer rovására valósítsák meg. Ezt arra reagálva jegyezte meg, hogy a Magyar Idők beszámolója szerint a gazdasági érdekképviseletek javaslata azt támogatná, hogy a vállalkozások alacsony közteherrel bizonyos összeget készpénzben, fizetésként juttathassanak a munkavállalóknak. A lap úgy tudja, további törekvés a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) által szervezett konzultáció szereplői részéről, hogy szűnjön meg az étkezési és ajándékutalványok adókedvezménye, ellenben lépjen életbe egy olyan paragrafus, amely mind a négymillió magyar munkavállalónak kedvezményes adózású bérkiegészítést kínálhat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.