Felminősítették Magyarországot

Ismét befektetésre ajánlja Magyarország államadós-besorolását a Fitch Ratings; a Moody's is követheti.

MTI
2016. 05. 20. 20:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzetközi hitelminősítő pénteken késő este, az európai és az amerikai piaci zárások után Londonban bejelentette, hogy a devizában kibocsátott hosszú lejáratú szuverén magyar adósságállomány osztályzatát az eddigi BB pluszról egy fokozattal, BBB mínuszra javította. Ez az osztályzat a befektetésre ajánlott kategória alapszintje.

Az új besorolás kilátása stabil.

A Fitch Ratings a három nagy nemzetközi hitelminősítő közül elsőként adott ismét befektetési ajánlású államadós-besorolást Magyarországnak.

A folyómérleg-egyenlegek magas többlete, az Európai Unióból érkező jelentős értékű folyósítások, a bankrendszer külső mérlegalkalmazkodási folyamata, az önfinanszírozási program és a devizaalapú ingatlanhitelek átváltása nyomán komoly mértékben javult Magyarország külső fizetési helyzete, és enyhült a magyar gazdaság sérülékenysége – áll a Fitch Ratings péntek esti londoni elemzésében.

A hitelminősítő, amely visszaemelte a befektetési ajánlású osztályzati sávba Magyarország szuverén devizaadós-besorolását, a lépéshez fűzött indoklásában hangsúlyozta, hogy a saját számítási módszertana alapján kalkulált nettó külső adósság a hazai össztermék (GDP) 48 százaléka volt a tavalyi harmadik negyedévben, a 2012-ben mért 73 százalék után.

Mindemellett a magyar folyómérleg-egyenleg 2010 óta többletet mutat az ipari bázis bővülését követő exportnövekedés, a 2008 előtti időszakhoz képest gyengébb hazai kereslet, a csökkenő külső kamatfizetési teher és a nyersanyagárak csökkenése miatt.

Londoni pénzügyi elemzők várakozása szerint a Fitch Ratings után a Moody\'s Investors Service is még az idén a befektetési ajánlású kategóriába emelheti vissza a magyar államadós-osztályzatokat, a harmadik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor\'s azonban valószínűleg még vár ezzel a lépéssel.

Tavaly november óta azonban a Moody\'s is pozitív kilátást tart érvényben a magyar besorolásra, és londoni elemzők szerint az idén várhatóan ez a cég is visszaemeli Magyarországot a befektetési ajánlású kategóriába.

A harmadik nagy hitelminősítő, a Standard & Poor\'s tavaly márciusban BB-ről a jelenlegi BB pluszra javította a hosszú lejáratú magyar államadósság besorolásait, a hitelminősítői gyakorlatban viszonylag szokatlan módon anélkül, hogy előzetesen pozitívra javította volna a kilátást. Az S&P az idén márciusban végezte el a magyar besorolás ez évi első felülvizsgálatát, de nem módosította sem az osztályzatot, sem annak stabil kilátását. A JP Morgan szerint ezért alacsony a valószínűsége annak, hogy a Standard & Poor\'s az idén módosítja a magyar államadós-osztályzatot.

Ha azonban a Fitch után legalább a Moody\'s az idén visszaemeli a magyar szuverén osztályzatot a befektetési kategóriába, az egyben azt is jelentené, hogy az intézményi befektetők szempontjából Magyarország 2016-ban ismét befektetésre ajánlott adóssá válna. A nemzetközi gyakorlat alapján ugyanis a befektetési társaságok általában két nemzetközi hitelminősítő osztályzatát veszik figyelembe.

A felminősítés is bizonyítja, hogy a magyar gazdaság átalakítása sikeres volt, a magyar reformok működnek – reagált a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), szerintük a Fitch elemzői is elismerték, hogy – többek között – a tartósan pozitív fizetési mérlegnek, a devizahitelek forintosításának és az önfinanszírozási programnak köszönhetően jelentősen csökkent az ország és a pénzügyi szektor sérülékenysége. A Fitch emellett idén 2,1 százalékos, jövőre 2,5 százalékos növekedést becsül.

Közleményében az NGM úgy fogalmaz, hogy a magyar gazdaság teljesítménye és a piaci értékítélet már megelőlegezte a felminősítést, az országkockázati felár és az állampapírok után fizetendő hozamok pedig már több éve a befektetésre ajánlott országok mutatóival közel azonos szinten vannak.

Amikor a kormány belevágott a gazdaság átalakításába 2010-ben, elmondták, hogy először leminősítések lesznek, majd felminősítések. A Fitch lépése után várható, hogy az elkövetkező időszakban a másik két hitelminősítő is kedvező irányba vizsgálja felül hazánk besorolását – olvasható a közleményben. Varga Mihály sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: meghozták az eredményt a kormány 2010-ben indított gazdasági átalakító intézkedései.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.