Brüsszel nem Moszkva, Budapest nem London

És nem is Frankfurt. A szakértő szerint esélyünk sincs a briteknél székelő cégek magunkhoz édesgetésére.

Majláth Ronald
2016. 08. 16. 17:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Foglalkozni fogunk a brexit következményeivel, vagyis azzal, milyen teendőket hárít a magyar kormányra, ha a britek elhagyják az Európai Uniót. A témakör lényeges, hiszen szeretnénk Magyarországra vonzani olyan vállalkozásokat, amelyek a kilépés miatt fontolgatják az áttelepülést a kontinensre” – nyilatkozta a Magyar Időknek Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter annak kapcsán, hogy mivel is fog foglalkozni az általa vezetett gazdasági kabinet.

A brexit miatti cégvándorlásban rejlő lehetőségek már korábban is megcsillantak. Az uniós tagságra végül nemet mondó népszavazás előtt is több vállalkozás fenyegetőzött költözéssel, sokan közülük pedig még ma is kitartanak e tervük mellett. Legutóbb a brit The Independent írt arról, hogy az Institute of Directors nevű, vállalatvezetőket tömörítő szervezet felmérése szerint a megkérdezett társaságok ötöde tevékenységeinek legalább egy részét kiszervezné a szigetországon kívülre.

Közéjük tartoznak olyan óriások is, mint a Vodafone, amely paddingtoni székhelyének áthelyezésén gondolkodik. Az amerikai Goldman Sachs nagybank részéről is felvetették, hogy londoni munkatársaiknak egy részét a jövőben inkább az euróövezet városaiba költöztetnék. Tennék mindezt annak ellenére, hogy London gyakran végzett első helyen azon városok listáján, ahol érdemes üzletelni. Mindent egybevetve azonban kétségtelen: ma már egyre több vállalat keres új központot a brit metropolis helyett.

Egyelőre nem tudni, mivel jár majd a brexit, vagyis hogy átköltöznek-e egyáltalán a fenyegetőző cégek – szögezte le Pogátsa Zoltán közgazdász arra a kérdésünkre, hogy kiket akarhat Magyarországra csábítani a kormány. Csak arról vannak információink, hogy kik lengették már be a távozást: jellemzően nagy feldolgozóipari és pénzügyi vállalatok, a referendum óta azonban csendben vannak. E társaságok alapvetően a már meglévő klaszterek miatt választották az Egyesült Királyságot – ezek olyan hálózatok, amelyek egy-egy ágazatot fognak össze. Így például a pénzügyesek azért mentek Londonba, mert a brit főváros maga is egy pénzügyi klaszter. A brexit miatt e berendezkedések kérdésessé válnak, az érintett cégek viszont a kilépés után vélhetőleg inkább olyan helyet keresnek maguknak, amely már most is efféle központként működik.

Ilyen például Frankfurt, de semmi esetre sem Budapest

– hangsúlyozta Pogátsa.

A feldolgozóipar számára sem különösebben vonzó Magyarország, már csak azért sem, mert e vállalatok többnyire helyhez kötöttek, így eleve nem valószínű, hogy komolyan gondolták a fenyegetésüket. A közgazdász emlékeztetett arra, hogy a szigetországban eleve alacsony a feldolgozóipari kapacitás, ahol pedig mégis létezik, ott a termelési láncok magas hozzáadott értékű részét képviselik. A szóban forgó vállalatok szintén olyan helyekre települtek, ahol érvényesülnek az említett klaszterhatások, Magyarországon azonban ilyesminek nem látni nyomát – folytatta Pogátsa Zoltán, bár hozzátette: hazánknak az lenne az érdeke, hogy végre ilyen cégek is megtelepedjenek nálunk. A verseny ugyanis ma már elsősorban nem a szektorok között, hanem az egyes iparágakon belül zajlik, és arról szól, hogy ki termelje a magas hozzáadott értéket.

A klaszterhatás kihasználásához pedig az oktatásba és a kutatás-fejlesztésbe kellene fektetnünk, ami lehetővé tenné, hogy tudásintenzív és nem fizikaimunka-intenzív gazdaságunk legyen.

Ennek viszont

pont az ellenkezőjét tette nemcsak ez a kormány, hanem az összes többi is a rendszerváltás óta.

A brexit miatt a kontinensre költöző cégek Magyarországra csábítása így csak álom – vont konklúziót a szakértő. „Időről időre egészen furcsa ötletek merülnek fel fantáziaalapon, amelyek aztán eltűnnek, és soha többé nem kéri számon senki, hogy mi lett belőlük. Ez a mostani egy újabb példa erre.”

###HIRDETES2###

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.